Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak na to: bezúdržbový počítač s Ubuntu pro nenáročné uživatele od HerrPingu - Jak to tady ctu tak koukam dost lidi...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 10. 2016 17:47

    HerrPingu (neregistrovaný)

    Jak to tady ctu tak koukam dost lidi si stezuje na naprosty hlouposti, jejich vlastni hlouposti.

    Rodicum jsem pred hmmm 6 lety nahodil Linux Mint, mati na desktop a otci na laptop. Nez jsem takovou vec udelal podival jsem se na to, jakej ze HW to maji, laptop se mel teprve koupit. Na obou compech byla grafika intel. Resil jsem problem asi tak 5x vseho vsudy (vetsinou mezi zidli a klavesnici). A me poznatky jsou pomerne jednoduchy a rekl bych, ze hodne z vas ma podobny zkusenosti/poz­natky.

    1.) Grafika jedine intel nebo AMD, nvidie ovladace na grafiku pro linux nevyrabi a nikdy asi ani nebude. Rikejte si co chcete, ale je to tak a jestli tomu neverite, poridte si libovolnou nvidia grafiku a nahodte na ni 3 monitory, gut lak tzv.
    2.) Ubuntu je nejvetsi blbost resp. Unity vzivote bych to nedal "cisloslepymu - netechnickemu uzivateli"
    3.) Linux Mint jedine, Mate nebo Cinnamon popr. LXDE nebo Lubuntu (backup plan). U LXDE je asi nejlepsi, ze se neda rozbit z gui, vpodstate si tam nic moc nenastavite tim padem to nemuzete vylozene rozkopat u Cinnamonu to mozne je. Navic jak tu pisete, je to dost podobne GUI Wir XP, takze novacek neni uplne ztracen.
    4.) Flash, to je problem flashe stejne jako retardovany nvidie. "Nepodporujou" linux takze tak kvalitni to je ... bohuzel, ale to je problem obecne.

    Proc instaluju/preferuju Mint? Protoze vetsinou doinstaluju jenom Skype a pocitac se da rovnou pouzivat (pro vetsinu home like useru).
    Proc instaluju/preferuju LXDE? Protoze to uzivatel ma mensi sanci rozbit a je to velmi podobne Wir XP
    Proc nemam problem s ovladacema? Protoze si vybiram linux kompatibilni HW
    Proc nemam problem ani s periferiema? Protoze si vybiram linux kompatibilni HW
    Proc nemam problem s upgradama? Protoze preferuju LTS a nedelam koniny

    Ten clanek je btw. docela blabol jako vetsina ubrene ublizenejch komentu....

    Jedne zname jsem na nejaky prehistoricky HP nebo Dell uz nevim nainstaloval Lubuntu i se stickem od Vodafone na pripojeni k netu. Nejaky jeji "ajtaci z fimy" co videli mozna tak logo tuxe tvrdili, ze se na to nainstalovat nic neda. No ... USB boot nehrozil, CD-ROMka mrtva, USB CD-ROM nechodil .... chapu, ze Wirdowsari meli problem ..... Stejne to bylo na linuxu easy, mam te rad PiXiE ^_^

  • 7. 10. 2016 19:42

    Ujo (neregistrovaný)

    Jak čtu vaše hlouposti tak placu. Respektive máte pravdu ve všem. Ale skoro ve všem si protirecite. Např. Cisloslepy (kde jste ten slovní paskvil vyhrabal?) netechnicky uživatel má běžné tři monitory??? Nebo resi že flash je problém flashe a ne systému? Je to problém. Tečka. Vaše známá ze stickem od Vodafone je netechnicky uživatel? Neznám netechnickeho uživatele, který by řešil konektivitu přes modem do USB...

  • 7. 10. 2016 20:50

    HerrPingu (neregistrovaný)

    1.) nelibi se vam "cisloslepy"? Me se to libi a je to slovni obrat co jsme si vymysleli s kamosem :D Me se to libi lepsi nez C.U.N.T (computer user non technical) :P

    2.) k tem monitorum, nekdo tady zminoval nejaky prepinani na televizi atd. takze to neni jenom o trech monitorech, ale i o tom jak si to rozumi s periferiema. Kdy to nvidia resi jako TwinView aneb mame jeden monitor s rozlisenim 3960x1080 a kdyz pustite hru tak mamte zamerovac uprostred (mezi monitory). Good job! :D Takze je to mineno obecne a nastinen jisty technicky problem, takze to neberte doslova. Kolem a kolem se zase dostavame nekam k DRM, proprietarnim technologiim a asi "kartelovym dohodam".

    3.) nepouzivam technologie, ktery jsou problematicky a je to problem flashe ze neumej napsat neco co funguje a nejlepe i na vic nez jednom systemu, kdyz to funguje na OSX na linuchu by to takovej problem asi nebyl, takze to je zase nejaka politika ..... S flashem je jednoduse problem obecne a ja osobne ho neinstaluju, protoze to povazuju za backdoor (asi jako vetsinu softu - nerikam, ze bez vseho se obejdu ... ach ty kompromisy =( ). Nicmene problem flashe je problem flashe a ne systemu (resp. jejich ochoty podporovat dany system/platformu). Je to stejny/podobny jako s tema ovladacema pro nvidii. Proc treba ty ku*vy z nvidie vyhodily sdk pro linux na mobilni graficky karty nekdy v roce 2010/11? Na widlich to funguje .... Nebo proc intel wifi karty podporujou packet injection/analysis jenom na Wirdowsich ovladacich a ne na linuxovejch? Aha ... takze problem platformy .... ne je to problem tech cucaku z Intelu (dobre nazveme to politicky korektne - problem bilych limecku).

    4.) dame bylo asi 55 let a pracuje vetsinu casu z domova nekde mimo mesto, to ze strci flashku do notesu a spusti nejakej "vodafon program" a tam klikne na pripojit na tom dneska nevidim nic zazracne neuzivatelskeho. Jestli jste na nikoho takoveho nenarazil, mozna narazite kdo vi.

  • 8. 10. 2016 17:57

    HerrPingu (neregistrovaný)

    =)))
    jiste, nejlip vsechny pozlaceny a s cokoladovou polevou a slehackou z cecek tvy ..... :DDD