Hlavní navigace

Jak se vyhnout problému s rokem 2000

23. 3. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nejásejte předčasně, nebyl objeven zaručený recept jak překonat problém Y2K, ale pokud zrovna kvůli němu nemůžete usnout a nemyslíte na nic jiného, než na padající letadla a nefunkční bankomaty v sobotu 1.1.2000, přečtěte si dnešní článek, třeba se vám uleví.

Tento příběh se ke nám dostal od Adama Haunera, k tomu se dostal z konference, do té se dostal z jiné konference, tam se dostal..... Znáte to.
Omluvte prosím chybějící diakritiku.

Byl jednou jeden chlapek, zdatny to programator v COBOLu. Devadesata leta se prehoupla do sve druhe poloviny a Jack si konecne zacal ziskavat respekt a uctu, kdyz se stal soukromym konzultantem specializovanym na konverze na rok 2000. Cestoval po celem svete a delal pro prestizni firmy, travil praci i 90 hodin tydne, ale stalo to za to. Ale nekolik let teto monotonni prace se nakonec na Jackovi podepsalo a problemy se spankem a nocni mury o roce 2000 prekrocily unosne meze. Dohnaly Jacka k tomu, ze zacal premyslet, jak se roku 2000 vyhnout. Nakonec podepsal smlouvu s kryogenickou firmou a nechal se zmrazit do roku 2001. Chtel byt probuzen, az budou vsechny oslavy i pocitacove krachy davno minulosti, jen aby mohl v klidu dozit. Tak ho soupli do takove te sklenene lednicky, dali mu injekce na zpomaleni tepu, nastavili datum probuzeni a bylo.

Dalsi vec, kterou Jack uvidel, byla velmi nezvykle zarizena mistnost, naplnena velmi vzrusenymi lidmi, kteri rikali veci jako ‚Je to zazrak!‘, ‚On zije!‘ a podobne. Byly tam kamery, jake v zivote nevidel, a vubec spousta zarizeni, ktere vypadalo jako ze sci-fi filmu.

Kdosi z tech lidi k nemu pristoupil. Jack nedokazal zakryt vzruseni:
„Uz je po tom? Uz je rok 2001? Je po vsech tech oslavach a problemech?“
Ten chlapek mu zacal vysvetlovat:
„Vite, neni to uplne tak, jak myslite. Vite, pocitacovy system te kryogenicke firmy nebyl kompatibilni s prechodem na rok 2000. Ve skutecnosti je ted o osm tisic let pozdeji. Ale vubec se tim netrapte. Nekdo dulezity s vami chce mluvit.“

Na to se na jedne zdi, ktera byla ve skutecnosti obri obrazovkou, objevila tvar muze, velmi pripominajiciho Billa Gatese, patrici ve skutecnosti Presidentovi Zeme, a zacala hovorit o tom, jak vypada dnesni svet, aby se Jack nebal, ze na celem svete vladne mir, nikde lide netrpi hlady, vesmirny program byl prepracovan a ted jsou na Mesici a Marsu lidmi obyvane kolonie. Technologie postoupila natolik, ze kazdy ma doma interface virtualni reality a muze kdykoliv kontaktovat kohokoliv na cele planete, sledovat jakoukoliv zabavu ci muziku, zkratka cokoliv.

„To zni bajecne,“ povida Jack, „ale zajimala by me jedna vec. Proc se o mne vsichni tolik zajimaji?“
„Vite,“ povida prezident, „rok 10000 je skoro za dvermi. No, a ve vasich zaznamech se pise, ze umite COBOL.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku