Hlavní navigace

Jak si pouštět YouTube a nemít Flash

4. 8. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Flash je dlouhodobě proklínaná technologie a Google se v poslední době snaží ji alespoň vytlačit z internetového videa. Zřejmě se mu to za čas i povede, ovšem otázkou je, jak se ho zbavit už teď. Existuje několik způsobů, jak přehrávat videa z YouTube a Flash k tomu potřebovat vůbec nebudete. Jak?

Mnoho uživatelů si na Flash stěžuje. To je už ohraná písnička. Flash je uzavřený, padavý, zatěžuje počítač a způsobuje prostě haldu problémů. Nejlepší je jej tedy vůbec v počítači nemít. Bohužel existují služby, které jej vyžadují. Tou nejpoužívanější je YouTube. Velké množství uživatelů má Flash už jen kvůli videu z YouTube.

Vadí vám Flash?

Google, který je provozovatelem YouTube, se snaží Flash video z webu vymýtit a je docela možné, že se mu to časem povede. Zatím tam ale je. Přesto existuje několik způsobů, jak se Flashi vyhnout a přehrávat videa na YouTube jinak.

HTML5 a video formát WebM

První variantou je využít podpory nového video formátu WebM, který Google nedávno do YouTube zavedl. Stačit vám bude některý z podporovaných prohlížečů. Potřebovat ale budete různé testovací verze prohlížečů, které v sobě podporu obsahují. Na vydání v ostrých verzích si budeme muset ještě chvíli počkat.

Pokud takový prohlížeč máte, stačí navštívit stránku youtube.com/html5 a tam aktivovat podporu HTML5 videa.

Pak už se můžete vrátit na samotný YouTube a pouštět si videa. Můžete si to zkusit například na tomhle: /www.youtube.com/wat­ch?v=MS4_Z84-rRE. Zatím bohužel nefunguje ideálně fullscreen a video se jen roztáhne v rámci stránky. Okolí včetně prohlížeče je ale stále vidět.

Další nevýhodou této metody je, že ne všechna videa na YouTube jsou do WebM převedena. U mnohých se vám tak stane, že prohlížeč bude stejně požadovat Flash. WebM je tedy pravděpodobně budoucnost, ale zatím opravdu jen budoucnost.

Skript youtube-pl

Další možností, která už Flash opravdu kompletně vynechává, je skript youtube-pl, který je dokonce výtvorem českých Twibright Labs. Ten využívá známého přehrávače MPlayer a jeho schopností přehrávat .flv video. Práce s ním je velmi jednoduchá. Skript stačí stáhnout a zkopírovat třeba do /usr/bin. Pak stačí v řádce zavolat:

$ youtube-pl http://www.youtube.com/watch?v=MS4_Z84-rR

Video začne hrát automaticky přes celou obrazovku (pokud máte nainstalován MPlayer). Bohužel se poměrně často stává, že YouTube změní svůj web a skript přestane fungovat. Musíte pak počkat, až vyjde nová verze, která bude zase funkční.

Stáhnout a přehrát

Další podobnou možností je skript youtube-dl. Jeho primárním úkolem je video soubory stahovat na disk uživatele. Odtud si je můžete jednoduše přehrát opět pomocí MPlayeru. Pokud ale nechcete čekat na stažení a rovnou se dívat, můžete použít následující příkaz:

$ mplayer $(youtube-dl -g -b http://www.youtube.com/watch?v=MS4_Z84-rRE)

Video začne hrát okamžitě. Výsledek je tedy podobný tomu, co nabízí výše zmíněný youtube-pl.

Nativní přehrávač Minitube

Další možností je využít některý z nativních přehrávačů. Vyzkoušet můžete například Minitube. Jedná se o multiplatformní přehrávač, který můžete použít pod Linuxem a Mac OS X. Verze pro Windows se připravuje. Je možné, že Minitube bude ve vaší distribuci, takže bude stačit jej nainstalovat skrze balíčkovací systém. K dispozici je i univerzální balíček pro 32bitové distribuce.

Aplikace je napsána s pomocí knihovny QT a nabízí poměrně jednoduché rozhraní. V něm vyhledáte podle klíčových slov videa a ta program začne přehrávat jedno po druhém. Podle autorů aplikace je cílem vytvoření „televizního dojmu“. Získáte tak proudové vysílání podobné tomu z televize. Ideální je to například k pouštění videoklipů.

Přehrávač Totem

Další grafickou možností je populární přehrávač Totem, který je součástí projektu GNOME. Ten obsahuje modul YouTube, který dokáže opět vyhledávat a přehrávat videa z YouTube bez potřeby spouštět webový prohlížeč a navštěvovat zmiňovaný web. Je pravděpodobné, že budete muset nejprve modul v konfiguračním menu aktivovat.

Libovolný přehrávač do Firefoxu

Uživatelé se často v diskusích a fórech ptají, jestli neexistuje způsob, jak přehrávat YouTube video přímo v prohlížeči, ale pomocí jiného zásuvného modulu. Existuje několik různých skriptů pro Greasemonkey, ale jejich kvalita je různá a často nefungují vůbec. Velmi zajímavé je ale rozšíření FlashVideoRepla­cer, které dělá přesně výše popsanou věc: tedy mění obsah stránky tak, aby se místo kódu pro načtení Flashe objevil kód pro Windows Media Player nebo Quicktime. Pokud máte nainstalován příslušný modul, který se o tento typ obsahu stará, můžete pak video přehrávat v něm.

ict ve školství 24

Můžete tak video přímo ve stránce přehrávat pomocí MPlayeru (modul mozplugger), Totemu, Xine, Kaffeine a dalších běžných přehrávačů dle vašich preferenci. Modul navíc umí kromě YouTube i další videoservery a autor se chystá jich přidat ještě více. Pokud chcete zůstat u tradičního webového rozhraní, je FlashVideoReplacer ideální volbou.

Závěrem

Rozhodně se nejedná o konečný výčet řešení a jistě najdete mnoho dalších. Můžete se o ně podělit s ostatními čtenáři v diskusi. Ve všech případech jde ale o jediné: zbavit se problematického Flash playeru a nahradit jej jiným a ideálně otevřeným řešením, které nebude tak technicky problematické.

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.