Hlavní navigace

JBuilder Foundation 3.5 pro Linux

23. 5. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Když Borland/Inprise vydali novou verzi 3.5, nemohl jsem věřit svým očím, když jsem zjistil, že je celá aplikace přepsaná do Javy, natož pak tomu, že je základní verze zdarma - na to jsem se jen pousmál. Po navštívení firemních stránek jsem ale zjistil, že je tomu skutečně tak. I vy se můžete přesvědčit a zcela zdarma si stáhnout verzi Foundation sami! Ještě než to ale uděláte a pustíte se do zkoumání Javy, přečtěte si tento článek, pomůže vam v rozhodování zda zkoušet nebo ne.

Pečlivě jsem vyzkoušel jak verzi pro Linux (na kterou se zaměřím), tak verzi pro Windows (budu mít několik okrajových připomínek). Instalace na obou systémech probíhala bez problémů za pomoci instalátoru InstallEnywhere společnosti Zero G Software, Inc. Produkt je dodáván bez JRE a proto si musíte stáhnout nějaké SDK 1.2.2 např. od Sunů nebo od Blackdownů (JBuilder si už při instalaci nerozumí s SDK od IBM (vč. 1.3), a proto jsem ani nezkoušel mu ho vnutit pomocí symbolických linků). Windows verze se dodává s Java2 SDK verze 1.2.2 od Sunu. Doporučuji si stáhnout také dokumentaci a příklady – těch je opravdu hodně. Po prvním spuštění jsem byl zvědav, nakolik že se změnilo prostředí (okenní verzi 3.0 znám jen z recenzí) a byl jsem překvapen! Prostředí je téměř stejné – silně „Borlandské“ se všemi vymoženostmi, co si Borland/Inprise v posledních letech „navymýšlel“ (myslím tím rozbalovací tool ikony, menu s ikonami a podobně). Jako první jsem „prubnul“ editor. CodeInsight funguje bezvadně a veškeré změny provedené v kódu se poměrně rychle projevují v celém prostředí.

Win verze

Jako velikou výhodu všech nástrojů psaných v Javě považuji již běžící virtuální stroj. U normálních (nativních) prostředí se pokaždé nebo alespoň částečně nahrává VM téměř při každém spouštění nebo ladění vyvíjené aplikace. V tomto případě je vše dělané v Javě a tak se mi jeví kompilace s následným spuštěním velice rychlá. Co se týče komponentů, JBuilder Foundation 3.5 obsahuje všechny nejpoužívanější SWING a AWT komponenty Javy2. Práce s nimi je pohodlná, k rychlé editaci vlastnosti je k dispozici properties editor tak, jak jej známe z C++ Buildera nebo z Delphi. Samozřejmostí je možnost přidávání vlastních JavaBeansů. Pro jejich tvorbu je k dispozici BeansExpress Designer. Poslední věcí, která stojí za pozornost, je pohodlný debugger, ve kterém je ale vypnuta možnost odchytávání výjimek.

Musím se zmínit o jedné nevýhodě, kterou v tomto dvoucestném RAD systému vidím. Programátor musí dávat pořád dobrý pozor, aby nezměnil zdrojový kód aplikace tak, že by mu vizuální designér nerozuměl. To vidím jako základní nevýhodu, kterou např. Netbeans řeší tím, že kód zpřístupní pouze tak, aby programátor nic „neprovedl“. Potom se totiž ztratí mnoho cenného času restaurováním původního zdrojového kódu.

Linux verze

A nyní tolik diskutovaná rychlost. I přes to, že jsem pod Linuxem testoval na stroji s 64MB paměti (což je dle mého názoru málo) byla práce velice svižná a rychlá, editor reagoval okamžitě, jenom načtení nápovědy je na můj vkus pomalé (se 128MB už je to v pořádku). Ten kdo již v podobném IDE prostředí něco dělal, tak bude spokojen. Člověk musí vše brát s nadhledem a být připraven na to, že sem tam počítač zapřemýšlí nebo se něco nepřekreslí. Co se týká stability: Na Linuxu jsem neměl sebemenší problém. Zajímaly by mě vaše názory co se týče stability.

Pomalu se dostávám k závěru, a totiž k velké nevýhodě produktu JBuilder Foundation 3.5. Tou nevýhodou je absence většiny wizardů (máte na výběr pouze new project, new applet, new application a new class), ale nejenom těch šamanů, co tvoří kód – úplně totiž chybí i deployment wizard, CORBA interface či resource strings. To že chybí datové interfaces, beansy pro přístup k datům nebo EJB snad nemusím psát – asi je každému jasné, že takovéto moduly nalezne až ve verzích professional nebo enterprise. Inprise dodává hromadu pěkných příkladů, ze kterých je ovšem naprostá většina nezkompilovatelných (jsou pouze pro výše uvedené komerční verze s objekty pro přístup k datům apod., jak je vidět na obrázku)

Pokud chcete začít s Javou, mohu tento produkt jenom doporučit, ale rád bych upozornil na velmi kompaktní Forte for Java Community edition 1.0 (také zdarma), kterou byste měli určitě taktéž vyzkoušet. Jedná se o produkt podobného ražení, ovšem je o něco obsáhlejší a vyspělejší (dříve Netbeans). Já osobně již Forte delší dobu používám a jsem s ním spokojen.

ict ve školství 24

Testovací stroje:
iP Celeron400, 64MB, disk 5000 ot., Red Hat 6.1, JBuilder 3.500.24.0, SDK Blackdown 1.2.2
iP Celeron366, 128MB, disk 7200 ot., Windows 98, JBuilder 3.500.24.0, SDK Sun 1.2.2

Odkazy:
www.inprise.com/jbu­ilder