Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Je lepší aptitude místo apt-get nebo je to jedno? od D.A.Tiger - Synaptic je obecně nástavba nad balíčkovacími programi (tedy...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 3. 2010 10:29

    D.A.Tiger

    Synaptic je obecně nástavba nad balíčkovacími programi (tedy nejen nad aptem), lze jej použít například i v Mandrivě, která – jak známo – používá balíčkovací systém na základě RPM.

    Autoremove – tak jak je implementována nyní – raději moc nepoužívám, a pokud ano, tak velmi opatrně, protože je řešena pouze vzhledem k závislostem s nimiž je obeznámen balíčkovací systém. V ideálním případě by to nebyl problém. Nicméně, já mám na počítači programy o jejichž závislostech nemá balíčkovací systém ani potuchy (vlastní vývoj, nebo balíčky, které jsou vytvořené ze zdrojových kódů – u mě typicky Fox toolkit, ClanLib a Wine. občas i nějaké skripty), takže je schopen mi vyházet balíčky, které používám. Jde to např. vyřešit uzamčením daných balíčků, ale to je práce navíc a nutnost pamatovat na to, v případě, že chcete mít tyto balíčky neustále aktualizované… Další možnost jak to obejít je vytvoření prázdného balíčku, jenž je na všech těchto balíčcích závislý, ale jednak se mi to moc nelíbí a jednak se ani moc nedoporučuje podobné „oblbovací“ balíčky používat. O dost víc by se mi líbil seznam balíčku, z něhož bych si mohl vybrat, které má ignorovat ( pro tuto operaci ), a ostatní by odstranil.

    Jinak Aptitude umí všechno co nejrůznější apty? Já docela využívám auto-apt (např auto-apt -run ./configure, který vyhledá a nainstaluje balíky, které jsou vyžadovaný pro kompilaci daného projektu, ale nejsou ještě naistalovány).

  • 29. 3. 2010 12:02

    asdfghjkl (neregistrovaný)

    Dovolím si vás opravit. Synaptic je nástavba pro APT. Jen a pouze pro APT. To že jej používáte v mandrivě znamená, že máte nainstalován APT4RPM. Nesouvisí to ani s dpkg ani s rpm, a dokonce ani s urpmi nebo čímkoli jiným.

  • 29. 3. 2010 12:45

    Masáč

    Aptitude prave nepouziva autoremove v tom smyslu, ze by smazalo vsechny knihovny na kterych nezavisi nainstalovany program. Aptitude si poznamenava pri instalaci balicku, zda byl explicitne nainstalovan uzivatelem a nebo zda byl automaticky nainstalovan jako reseni zavislosti (flag A ve vypisech).

    Pri odinstalaci balicku ty automaticky nainstalovane zase smaze. Bohuzel toto neni vlastnost apt a tak michani apt,synaptics… s aptitude tuto „schopnost“ nici.

    Samozrejme flag A jde pro jednotlive balicky v GUI prepinat (klavesy ‚m‘ a ‚M‘).

    Prave kvuli autoremove pouzivam aptitude i po prechodu na Ubuntu, i kdyz je tu vetsi duraz na Synaptics.