Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Je lepší aptitude místo apt-get nebo je to jedno? od Jiří J. - Také jsem přešel rovnou na ncurses rozhraní, o textovém...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 3. 2010 0:55

    Jiří J. (neregistrovaný)

    Také jsem přešel rovnou na ncurses rozhraní, o textovém jsem se dozvěděl až pak.

    Před nějakou dobou jsem z Debianu Etch přecházel na Gentoo (nadchly mě hlavně USE flags) a byl jsem překvapen, jak moc se dají osekat závislosti balíků. Starý dobrý apt-get prostě instaloval ve stylu yum vše možné a zbytečné, hlavně aby to fungovalo.
    Pak jsem přešel zpět na Lenny (tehdy testing) a rovnou na aptitude. Mé obzory v package managementu dostaly nový rozměr – na pohodlí ncurses si šlo zvyknout snadno. Pokud balíček neměl tvrdé závislosti, ale jen „recommended“, šel snadno odoznačit (nepamatuji si apt-get, který by neinstaloval recommended/sug­gested), v případě nespokojenosti výsledku (do náhledu přes „g“ jsem se zamiloval) jsem akci prostě mohl doupravit nebo stornovat, daleko rychleji, než bych to dělal u „textového“ nástroje změnou argumentů/kon­figuračního souboru. Později přišla velká úleva od neustálého kontrolování závislostí (ano, mám rád čistý a minimální systém) v podobě možnosti „Neinstaluj recommended balíky“ – zároveň je však v náhledu rozbalovací menu s těmito balíky, takže je možno nahlédnout, …

    Popravdě jsem myslel, že aptitude (jelikož používá svůj algoritmus na kalkulaci závislostí) je nástavba maximálně tak nad APT databází, ne nad nástrojem apt. Nevím, kde leží pravda.
    Nicméně vím, že k apt-get / apt-cache se (doufám) nebudu muset vracet. :)

    PS: Hledání v ncurses aptitude není tak šťastné. Pokud začnu zadávat „vim“, vyskočí na mě nějaké pluginy, musí se na to chytře se regexpy („^vim$“) a najde to (bez nutného mačnání ‚n‘ pro ‚next‘) konečně „vim“ virtuální balík.

  • 29. 3. 2010 12:08

    Praedo (neregistrovaný)

    Příspěvek pro mě hodnotnější než článek. Nevěděl jsem, že se dají zadávat regexpy ;). Ani nevím, proč jsem to nezkusil.

  • 29. 3. 2010 15:14

    Jirka P (neregistrovaný)

    Jde ještě víc – např. „~i~Dgimp“ (instalované balíky, co závisí na balících, majících v názvu „gimp“). Vizte manuál.

  • 29. 3. 2010 19:39

    tom (neregistrovaný)

    Nejčastěji používám ~b, vyhledá broken balíčky, když se řeší divoké závislosti. Moc sympatické.

  • 30. 3. 2010 17:25

    Sten (neregistrovaný)

    Na to v ncurses stačí zmáčknout „b“, není potřeba zadávat hledání