Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jsou Windows za peníze a Linux zadarmo? od petr_p - Opusťme svět domácích uživatelů a pokusme se na...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 8. 2009 9:27

    petr_p (neregistrovaný)

    Opusťme svět domácích uživatelů a pokusme se na náklady spojené s provozem Linuxu, respektive Windows podívat z perspektivy firemní infrastruktury.

    Standardní cena licence Windows s podporou od Microsoftu (tedy ne v podobě OEM) není příliš vzdálená ceně linuxové distribuce s podporou dodavatele.

    Řekl bych, že požadavky i na pracovní stanici se budou mezi firemním a domácím prostředí výrazně lišit. Pokud se tedy autor zabývá nasazením v podniku, kde má započtené náklady na zálohování (nebo diskové pole), hromadnou instalaci, aktualizaci, vzdálenou správu, zabezpečení (šifrování, povypínání nebezpečných funkcí, antivirus, firewall)?

    Mnohé tyto funkce se s Windows pro stanice nedodávají (třeba šifrování, diskové pole, souběžný přístup více uživatelů, balíčkovací systém). Zatímco doma se tyto funkce obvykle kvůli flegmatičnosti uživatele nevyužijí, v podniku jsou jaksi potřeba (ukradený notebool i s daty, rozbitý disk i s několika měsíční nezazálohovanou prací, roky neaktualizovaný software plný bezpečnostních a funkčních chyb).

    Pokud tyto funkce převedete ze stanice na server, tak ovšem potřebujete i server. Tady je na tom už vybavenost Windows lépe, ale „vylepšené“ jsou i ceny. (A to neřeším pohodlnost, spolehlivost, ohebnost a kompatibilitu serverového nasazení.)

    K dobru mohu přidat veselou historku: Školení se účastnilo asi 15 lidí. Přednášející vyzval účastníky, ať si od něj stáhnout potřebný software. Po chvíli se ukázalo, že některým se to nedaří. Po chvíli zamyšlení byl problém odhalen, avšak zůstal nevyřešen: přednášející exportoval svá data přes CIFS z Windows XP Professional, která mají umělé omezení na 10 současných síťových spojení.

  • 6. 8. 2009 9:51

    qk (neregistrovaný)

    problem se da vyresit tim, ze 5 lidi pocka az nekdo z prvni skupiny soft stahne ;-)

    jinak stejny problem na skolenich mivame taky