Hlavní navigace

KaiOS vylepšuje obchod s aplikacemi, SparkyLinux s KDE Plasma

15. 3. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: KaiOS Technologies
Operační systém pro tlačítkové telefony KaiOS přidává nové funkce, SparkyLinux je poprvé k dispozici s KDE Plasma, TUXEDO Computers spustil prodej linuxových notebooků s grafikou NVIDIA GeForce RTX 3000.

KaiOS vylepšuje obchod s aplikacemi

Mobilní operační systém s linuxovým jádrem KaiOS, který je pokračovatelem již ukončeného Firefox OS přidal nové funkce do svého obchodu s aplikacemi. Mezi ně patří animace během načítání, možnost pro vývojáře přidávat snímky obrazovky, vylepšené vyhledávání nebo doporučení dalších aplikací. Operační systém KaiOS je primárně určený pro tlačítkové telefony, ze kterých dělá chytřejší zařízení. Samotný systém je postavený na otevřeném Firefox OS, obsahuje ale části s uzavřeným kódem.

Nokia 6300 4G s KaiOS

SparkyLinux s KDE Plasma

SparkyLinux 2021.03 je úplně první distribuce postavená na Debianu 11 „Bullseye“. Kromě toho je také první vydání SparkyLinuxu s KDE Plasma desktopem. SparkyLinux je na desktop orientovaná distribuce, která poskytuje balíčky jak z edice Debian Stable, tak i z Debian Testing s nejaktuálnějším desktopem. Kromě KDE Plasma 5.20.5 přichází tato nová verze s jádrem 5.10 a nejnovějšími verzemi softwarových balíčků.

SparkyLinux 2021.03 KDE

TUXEDO představuje nové modely

Německý výrobce linuxových počítačů TUXEDO Computers spustil prodej prvních linuxových herních notebooků s nejnovější grafikou z rodiny NVIDIA GeForce RTX 3000. Jedná se o modely TUXEDO Book XP15 a TUXEDO Book XP17 s předinstalovanou distribucí TUXEDO_OS 20.04 LTS postavenou na Ubuntu 20.04 LTS.

Kromě výkonné grafické karty nabízí tyto notebooky hliníkové šasi, 73 Wh baterii, až 64 GB RAM a až 4 TB SSD disk. Cenovka patnáctipalcového modelu je 1599 eur a sedmnáctipalcového 1859 eur.

TUXEDO Book XP17

Ubuntu 16.04 končí životnost

Canonical oznámil, že jeho operační systém Ubuntu 16.04 „Xenial Xerus“ vstoupí do režimu prodloužené bezpečnostní podpory. Tomuto systému, který poprvé spatřil světlo světa v dubnu 2016, totiž končí jeho životnost na konci dubna tohoto roku.

ict ve školství 24

Canonical chce umožnit uživatelům používat tuto verzi Ubuntu i po tomto datu a proto ho musí udržovat bezpečný. Nebude však dále aktualizovat tento systém ani pro něj nehodlá vydávat aktualizace balíčků. Uživatelé budou také důrazně vyzváni, aby aktualizovali na některou z novějších verzí Ubuntu.

Nově vydáno

Andrew David Wong oznámil vydání Qubes OS 4.0.4, linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost. Vyšla verze 2021–03–05 distribuce MakuluLinux s prostředím Cinamon napodobujícím svým vzhledem Windows. Nezávislé vyvíjená distribuce Arch Linux vyšla ve verzi 2021.03.01. Na FreeBSD postavený operační systém pro USB klíčenky NomadBSD je k dispozici ve verzi 1.4.

MakuluLinux 2021–03–05
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.