Hlavní navigace

KDE Applications 20.04 stojí za to, Apple příští rok s 12jádrovým ARM SoC

26. 4. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Kdenlive 20.04 Beta Autor: David Ježek, podle licence: CC BY-SA 4.0
Kdenlive 20.04 Beta
Po řadě měsíců nová verze LXQt 0.15, také se objevilo Wine 5.7 a Wine-Staging 5.7, Apple Mac v roce 2021 na bázi 5nm ARM SoC A14, FreeBSD bude mít až 5× rychlejší síťový bridge a další novinky uplynulého týdne.

Apple Mac v roce 2021 na bázi 5nm ARM SoC A14

Před pár týdny naposledy opět kolovaly internetem zvěsti, které jsou již součástí IT folklóru nejméně 5+ let: Apple se chystá opustit x86 procesory a podobně jako u iPhonů či iPadů přejít na vlastní řešení. Neznamená to jen odchod od technologicky zoufale se trápícího Intelu k AMD, ale odchod od x86 architektury jako takové. Té, která Apple provází posledních 14 let, kdy se odklonil od PowerPC.

Již příští rok bychom se tak měli dočkat nejen iPhonů a iPadů s 5nm ARM SoC Apple A14, ale také prvních počítačů rodiny Mac. Apple údajně vyvíjí celkem tři varianty této generace SoC, přičemž jedna bude ještě výkonnější než čip v iPhonech a bude pohánět právě velké počítače.

Nový čip by měl nést čtveřici energeticky nenáročných CPU jader Icestorm a pak 8 výkonnějších CPU jader Firestorm. Co ale bude reálně možné, mimo jiné závisí na tom, jaké subvarianty 5nm výrobního procesu bude moci Apple u TSMC využívat a jak si generace A14 povede v podobě velkých čipů, ve srovnání například s procesory a APU typu AMD Ryzen.

Jen tak mezi řečí: TSMC právě spouští vývoj budoucího 2nm výrobního procesu.

KDE Applications 20.04 stojí za to

Nová verze balíku aplikací v rámci KDE přináší některé zajímavé novinky. Samostatně se tvůrci věnovali například nelineární střižně Kdenlive:

Dále můžeme vypíchnout Okular a jeho podporu jemného scrollování a vylepšeného scrollování pro dotykové obrazovky. Řadu novinek dostal i správce souborů Dolphin, například lepší práci se Sambou, vylepšení navigace klávesnicí, zabudovanou podporu souborů 7-zip atd.

KMail nyní lépe exportuje do PDF, má vylepšené zabezpečení atd. V prohlížeči obrázků Gwenview byly opraveny dvě vážnější chyby (spuštění při obsahu z KDE Connect ve schránce a import fotek ze vzdáleného úložiště), hudební přehrávač Elisa dostal tolik potřebná vylepšení svého rozhraní a KDE Connect nyní umí startovat nové konverzace s SMS aplikací. V Konzoli lze nově rychle přecházet mezi prvními devíti záložkami s pomocí Alt+číslo. Grafický editor Krita doznává technických vylepšení v podhoubí, pracovalo se i na štětcích (mj. Color Smudge). Nová verze KIO GDrive 1.3 přináší podporu sdílených disků v rámci Google Drive. Kompletní přehled novinek je k dispozici.

LXQt 0.15, nová verze po řadě měsíců

Od vydání předchozí verze 0.14 desktopu LXQt uběhlo dobrých 15 měsíců. Nová verze LXQt 0.15 je tak vítanou aktualizací, kterou ocení například uživatelé čerstvě vydaného Lubuntu 20.04.

Nula-patnáctka nově podporuje například použití wallpaperů přes více obrazovek, vylepšuje navigaci pomocí klávesnice, přináší nový LXQt Archiver (založen na LibFM-Qt) či nový plugin pro LXQt Panel, který má na starosti změnu podsvícení displeje. Je podporováno uložení mount hesel s GNOME-Keyring, desktopu vlastní QTerminal nyní pracuje i na macOS, LibQtXdg umí zobrazovat SVG ikony ostřejší při větších hodnotách škálování (víc než 1, speciálně pak pro desetinné hodnoty zvětšení) atd. Kompletní přehled novinek je k dispozici na GitHubu projektu.

Wine 5.7 a Wine-Staging 5.7

V rámci prací na nové verzi Wine se potila krev například v oblasti podpory D3D9/D3D10/D3D11 volání běžících skrze WineD3D Vulkan back-end (namísto dosud používaného OpenGL). Podpora použití Vulkanu pro WineD3D ale stále není ve stavu, který by umožnil její bezproblémové používání pro hraní her atd.

Vylepšena je též podpora USB zařízení, byť i zde je vše zatím ve vývojové fázi. Dále se pak tvůrci soustředili např. na nasazení Mono 5.0.0, podpoře sestavování za pomoci Clangu, omezení závislosti zabudovaných modulů na libwine či podporu nastavení verze Windows z příkazové řádky.

Opraveno je celkem 38 nahlášených chyb, ta nejstarší byla nahlášena v listopadu 2007, nejnovější pak trvalo opravit pouhé 3 dny. Uzavřen je i v listopadu 2011 nahlášený bug týkající se spouštění Skyrimu (zhruba doba jeho vydání), který tak nějak doběhl sám do stavu, že si asi někdo bugu všiml a podivil se, že tahle letitá věc není uzavřena.

Ve Wine-Staging 5.7 najdeme řadu novinek, jimž vévodí oprava umožňující běh .NET CoreRT aplikací. Jinak celkově tento balík přináší dobrých 850 patchů.

ict ve školství 24

FreeBSD bude mít až 5× rychlejší síťový bridge

Za přispění grantu od FreeBSD Foundation byla vylepšena implementace network bridge ve FreeBSD, která se dostane do verze FreeBSD 13. Za vším stojí vývojář Kristof Provost. Kernelový kód pro if_bridge totiž navyšuje výkon na 500 %. Novinku ocení zejména velcí provozovatelé síťové infrastruktury, například se současným if_bridge narážel na žábu na prameni francouzský operátor Orange.

Tam, kde až dosud dlel praktický limit výkonu na hodnotě kolem 3,7 miliónů paketů za sekundu, posouvá se ve FreeBSD 13-CURRENT hranice na zhruba 18,6 miliónů paketů za sekundu a škálování může být na ještě větších systémech ještě lepší.

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.