Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku KDE má svůj manifest, je ale zbytečný a naivní od Franta - Z poslední článků Michala Černého mi přijde, že...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 10. 2012 0:44

    Franta (neregistrovaný)

    Z poslední článků Michala Černého mi přijde, že tu máme zdatnou náhradu legendárního Vojtěcha Bednáře.
    Pár poznámek k článku:
    1. Nevím, kde autor přišel k tomu, že manifest musí přinášet něco přelomového. I podle Wikipedie je definice manifestu "veřejná deklarace názorů, principů, záměrů a pohledů jedince nebo skupiny, která manifest vydává". Manifest není o tom přinést něco nového, ale veřejně deklarovat, jaké jsou mé názory a hodnoty.
    2. Nevím, proč autor uvádí jako příklad důležitosti GNU manifestu IP/TCP. To jsou standardní protokoly, které nemají s licencí softwaru moc společného a jejich otevřená implementace nepochází z GNU, ale z BSD.
    3. Některé body můžou autorovi přijít zbytečné nebo naivní, ale spíše to jen dokazuje, že má nulové zkušenosti s řízením nebo jen účastí v nějakém větším open source projektu. Třeba ten bod o svobodě softwaru KDE mi nepřijde vůbec zbytečný. Dnes a denně jsou vývojáři open source vystaveni pokušení, aby tam začlenili něco, co nemá jasnou licenci, nebo tam zase něco, co nemá open source licenci vůbec. Myslím si, že zrovna tento bod patří do základních hodnot KDE jednoznačně.
    Jestli bude mít vliv na praktické směřování KDE? To nevím, ale v každodenním životě vývojářů pomůže určitě. Dělám v jednom větším projektu a pokud vznikne nějaký spor (spíše na principielní úrovni), vždy se odkáže na základní hodnoty projektu a spor se většinou velmi rychle vyřeší.

  • 17. 10. 2012 6:06

    eee (neregistrovaný)

    Ad nadpis, presne to same napadlo me.

    Co se tyce komentare k poslednimu bodu. Rad bych vedel, co autora vede k tvrzeni, ze je to jednoznacne krok spravnym smerem, nijak to nedoklada, hadam ze sve nicim nepodlozene dojmy vydava za jedinou pravdu. Take by me zajimalo, ktere desktopove prostredi se neorientuje na uzivatele.

  • 17. 10. 2012 9:45

    D.A.Tiger

    "Take by me zajimalo, ktere desktopove prostredi se neorientuje na uzivatele"
    To je dobrá otázka. Řekl bych, že to je jeden z důvodů proč desktopová prostředí vůbec vznikají. Některé se zaměřují na mnohem užší profil uživatelů, a některé chtějí vyhovět nárokům všech (nebo je dokonce i předběhnout). Ale všechny jsou tvořeny pro uživatele a s důrazem na ně.

  • 17. 10. 2012 12:44

    Ondřej Surý

    On ten požadavek na citaci zdrojů není zas tak marný... Kdyby se autor článku aspoň trochu podíval, tak by nemohl spojovat protokoly, které jsou o dekádu starší, s GNU manifestem. (Čímž se ovšem významně dívám i na redakci, která to pustila ven...)