Hlavní navigace

KDE Plasma pro třímetrové obrazovky, Snap Store oficiálně na Ubuntu

19. 9. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: KDE
Grafické uživatelské prostředí KDE Plasma vydalo beta verzi 5.26 s podporou pro velké obrazovky. Canonical chce nahradit obchod s aplikacemi Gnome Software za komunitou vyvinutý Snap Store.

KDE Plasma míří na velké obrazovky

Grafické uživatelské prostředí KDE Plasma vydalo beta verzi 5.26 k veřejnému testování. Jeho hlavní novinkou je mód nazvaný „Plasma Bigscreen“, který je určený pro použití na velkých obrazovkách. Hlavním důvodem tohoto kroku je vytvoření otevřeného a soukromí respektujícího prostředí pro televizní ekosystém.

Toto rozhraní je optimalizované pro zařízení s úhlopříčkou až tři metry a s možností navigace pomocí dálkových ovladačů. Kvůli tomu vznikly i speciální aplikace jako například webový prohlížeč Aura Browser nebo multimediální přehrávač Plank Player.

KDE Plasma BigscreenKDE Plasma Bigscreen

Snap Store v Ubuntu bude oficiální

Společnost Canonical začala pracovat na tom, aby nahradila obchod s aplikacemi Gnome Software za komunitou vyvinutý Snap Store. Hlavním důvodem je pozitivní ohlas uživatelů, kteří říkají, že Snap Store funguje na Ubuntu mnohem lépe a rychleji než výchozí klient. 

Zřejmě se jedná o nějakou chybu nebo nekompatibilitu s Ubuntu, protože na jiných distribucí funguje Gnome Software daleko lépe. Oficiální podpora Snap Store je zatím v alfa fázi, ale vzhledem k tomu, že spousta uživatelů už tento software na Ubuntu používá, by oficiální nasazení mohlo přijít brzy.

Snap StoreSnap Store

Proxmox přichází s offline zrcadly

Rakouská firma Proxmox, která nabízí komerční řešení postavená na linuxové distribuce Debian přišla s nástrojem pro offline zrcadla. Ten by měl pomoci administrátorům udržovat jejich software aktuální v případech bez připojení k internetu.

Softwarová zrcadla lze provozovat na lokální síti stejně jako nakopírovat na přenosný disk a ten pak vložit do zařízení, u kterého síťové připojení není možné a nebo není připojeno z bezpečnostních důvodů.

Proxmox VE 5.0Proxmox VE 5.0

Ubuntu Touch oficiálně na Fairphone 4

Fairphone je společensky odpovědný výrobce chytrých telefonů se sídlem v Nizozemí. Hlavní motivací bylo vyvinout mobilní zařízení, které produkuje dodavatelský řetězec který má spravedlivé pracovní podmínky, přičemž zařízení jsou modulární a tím pádem snadno opravitelná. Mobilní telefony této značky se až doposud prodávají s předinstalovaným operačním systémem Android.

CS24_early

Pokud vám je myšlenka projektu sympatická, ale je vám proti srsti uzavřený systém, tak tato překážka bude brzy odstraněna. Nedávno bylo oznámeno, že na telefonu Fairphone 4 bude oficiálně podporován systém Ubuntu Touch. Jakmile tým UBports dokončí optimalizace měl by být tento telefon v nabídce i s tímto alternativním systémem.

Fairphone 4Fairphone 4

Nově vydáno

Na Slackwaru založená linuxová distribuce pro začátečníky Salix vydala novou verzi s číslem 15.0. Debian vydal aktualizační obrazy své linuxové distribuce 11.5 a 10.13. Raspberry Pi OS, na Debianu postavený operační systém optimalizovaný pro zařízení z rodiny Raspberry Pi vyšel ve verzi 2022–09–07. Vyšel Arch Linux 2022.09.03, nová verze nezávislé distribuce optimalizované pro architekturu x86_64.

Salix 15.0Salix 15.0
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.