Hlavní navigace

KDE Plasma pro třímetrové obrazovky, Snap Store oficiálně na Ubuntu

19. 9. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: KDE
Grafické uživatelské prostředí KDE Plasma vydalo beta verzi 5.26 s podporou pro velké obrazovky. Canonical chce nahradit obchod s aplikacemi Gnome Software za komunitou vyvinutý Snap Store.

KDE Plasma míří na velké obrazovky

Grafické uživatelské prostředí KDE Plasma vydalo beta verzi 5.26 k veřejnému testování. Jeho hlavní novinkou je mód nazvaný „Plasma Bigscreen“, který je určený pro použití na velkých obrazovkách. Hlavním důvodem tohoto kroku je vytvoření otevřeného a soukromí respektujícího prostředí pro televizní ekosystém.

Toto rozhraní je optimalizované pro zařízení s úhlopříčkou až tři metry a s možností navigace pomocí dálkových ovladačů. Kvůli tomu vznikly i speciální aplikace jako například webový prohlížeč Aura Browser nebo multimediální přehrávač Plank Player.

KDE Plasma BigscreenKDE Plasma Bigscreen

Snap Store v Ubuntu bude oficiální

Společnost Canonical začala pracovat na tom, aby nahradila obchod s aplikacemi Gnome Software za komunitou vyvinutý Snap Store. Hlavním důvodem je pozitivní ohlas uživatelů, kteří říkají, že Snap Store funguje na Ubuntu mnohem lépe a rychleji než výchozí klient. 

Zřejmě se jedná o nějakou chybu nebo nekompatibilitu s Ubuntu, protože na jiných distribucí funguje Gnome Software daleko lépe. Oficiální podpora Snap Store je zatím v alfa fázi, ale vzhledem k tomu, že spousta uživatelů už tento software na Ubuntu používá, by oficiální nasazení mohlo přijít brzy.

Snap StoreSnap Store

Proxmox přichází s offline zrcadly

Rakouská firma Proxmox, která nabízí komerční řešení postavená na linuxové distribuce Debian přišla s nástrojem pro offline zrcadla. Ten by měl pomoci administrátorům udržovat jejich software aktuální v případech bez připojení k internetu.

Softwarová zrcadla lze provozovat na lokální síti stejně jako nakopírovat na přenosný disk a ten pak vložit do zařízení, u kterého síťové připojení není možné a nebo není připojeno z bezpečnostních důvodů.

Proxmox VE 5.0Proxmox VE 5.0

Ubuntu Touch oficiálně na Fairphone 4

Fairphone je společensky odpovědný výrobce chytrých telefonů se sídlem v Nizozemí. Hlavní motivací bylo vyvinout mobilní zařízení, které produkuje dodavatelský řetězec který má spravedlivé pracovní podmínky, přičemž zařízení jsou modulární a tím pádem snadno opravitelná. Mobilní telefony této značky se až doposud prodávají s předinstalovaným operačním systémem Android.

root_podpora

Pokud vám je myšlenka projektu sympatická, ale je vám proti srsti uzavřený systém, tak tato překážka bude brzy odstraněna. Nedávno bylo oznámeno, že na telefonu Fairphone 4 bude oficiálně podporován systém Ubuntu Touch. Jakmile tým UBports dokončí optimalizace měl by být tento telefon v nabídce i s tímto alternativním systémem.

Fairphone 4Fairphone 4

Nově vydáno

Na Slackwaru založená linuxová distribuce pro začátečníky Salix vydala novou verzi s číslem 15.0. Debian vydal aktualizační obrazy své linuxové distribuce 11.5 a 10.13. Raspberry Pi OS, na Debianu postavený operační systém optimalizovaný pro zařízení z rodiny Raspberry Pi vyšel ve verzi 2022–09–07. Vyšel Arch Linux 2022.09.03, nová verze nezávislé distribuce optimalizované pro architekturu x86_64.

Salix 15.0Salix 15.0

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.