Hlavní navigace

KDE Telepathy: univerzální komunikátor pro KDE

21. 9. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

I když se nám snaží kdejaký nový projekt namluvit, že se brzy bude odehrávat vše na webu a cloudu, tato doba ještě nepřišla a stále je tu využití pro klasické IM komunikátory běžící jako obyčejný program. Pro IM Linux disponuje mocným frameworkem s názvem Telepathy a se správným frontendem vás připojí k čemukoli.

Když v našich končinách začínal Jabber (protokol XMPP), někdo mu mohl přisuzovat konec komunikačního protokolu ICQ. To si sice firmy přehazují jak horký brambor, ale nakonec byl jeho vliv ovlivněn jinak. Jak se začal rozšiřovat Facebook mezi běžné uživatele, začali tito uživatelé používat jeho chat a tím pádem i XMPP protokol. S Facebook chatem se sice dá komunikovat přes XMPP protokol, ale neumožňuje komunikaci mezi servery, takže s Facebook účtem se na Jabbim nedopíšete. Pokud se tedy začali masově instalovat XMPP klienti, nebylo to kvůli XMPP protokolu jako takovému, ale kvůli Facebooku. XMPP sice poráží ICQ, ale není to zásluha ani tak XMPP jako Facebooku.

Postupný odchod od ICQ uživatele rozdělilo mezi Facebook, Google Talk, XMPP servery, Skype a určitě i nějaké další. Vzrostla potřeba mít spuštěno více klientů nebo mít jednoho podporujícího všechny protokoly. Ani jedna možnost není ideální, protože v případě alternativního klienta je provozovatel služby připravován o kontrolu nad tím, co uživatel vidí, a na druhou stranu nemusí být v alternativních klientech podporovány všechny vlastnosti daného protokolu nebo dokonce protokol nemusí po čase fungovat vůbec.

Telepathy

Dnes bude řeč o projektu Telepathy a jeho frontendu KDE Telepathy což je řešení pro multiprotokolovou komunikaci. Kombinace obou projektů umožňuje komunikovat jedním klientem integrovaným do prostředí KDE po několika IM protokolech. Existují i klienti pro jiná prostředí, z nichž nejznámějším je Empathy, který je vyvíjen pro GNOME. Telepathy jako takové bez svého frontendu je velmi zajímavý kousek softwaru. Je napsané modulárně a jako rozhraní pro frontend používá DBUS. Je složeno z mnoha komponent, které mohou mít různou licenci a dokonce mohou být napsány v různých jazycích. Když jedna komponenta zhavaruje, neovlivní to chod celé aplikace. Každá z komponent může běžet pod velmi striktními právy, čímž se zvedá bezpečnost jak komponenty, tak celku.

Tento systém má i jiné vlastnosti. Když se například připojíte ke svému XMPP účtu, vypnete KDE Telepathy a spustíte Empathy, měli byste být stále připojení. Navíc mohou oba klienti běžet najednou. Celkově Telepathy podporuje 16 protokolů, mezi kterými je Skype, Yahoo, ICQ nebo XMPP, což zahrnuje jak Facebook, tak Google Talk. Velkým plusem je oproštění od frontendu, protože když si někdo řekne, že by chtěl napsat nového IM klienta, nemusí řešit komunikační část a soustředí se jen na to, jak aplikace vypadá. Abychom si to shrnuli tak:

Výhody

  • Vše pod jednou střechou
  • Backend nezávislý na frontendu
  • Neomezený počet frontendů
  • Podpora textu, videa i zvuku
  • Bezpečnost

Nevýhody

  • Nepodporuje vše, co různé protokoly nabízí
  • Nemusí být při změně protokolu funkční

KDE Telepathy

Jak bylo zmíněno výše, jedním z několika frontendů je KDE Telepathy. Nedá se o něm hovořit jako o klientovi, ale spíše o integraci IM komunikace do prostředí KDE. Jde tedy spíše o sadu nástrojů než o jednu aplikaci, jenž se o všechno postará. KDE Telepathy se aktivně vyvíjí a každých pár měsíců je uvolněna nová verze s různými zajímavými vlastnostmi. Ve verzi 0.4 to byly hlavně video a audio hovory, v poslední 0.5 pak pluginový systém na zpracování příchozích zpráv, což umožňuje třeba to, že když vám někdo pošle odkaz na obrázek či video na YouTube, tak nemusíte nikam klikat a obojí se zobrazí v příchozí zprávě.

Možná trochu smutnou zprávou je, že KDE Telepathy nebude podporovat protokol IRC. Práce na něm sice začaly, ale IRC již v KDE klienta má, a tak zatím není dost pracovní síly, aby se někdo dělal s duplicitní funkcionalitou. Vývojáři se nyní soustředili hlavně na stabilizaci, aby se jejich projekt dal využívat každý den. To se jim díky opravám ve verzích 0.4 a 0.5 povedlo a při textové komunikaci nemá KDE Telepathy problém.

Na problémy jsem narazil jen u protokolů SIP a Skype, kde se mi ani u jednoho nepodařilo nakonfigurovat účet. Problémy s konfigurací Skypu jsou známé a nahlášené například v bugu 302122 a rozbírané ve fóru. Podpora je totiž realizována přes DBUS rozhraní Skypu, což znamená, že Skype musí být nainstalován a běžet a Telepathy musí být schopno se s ním domluvit. Jednou ze závislostí, aby Skype běžel v KDE Telepathy jak má, je i balíček pidgin-skype, který alespoň v Ubuntu není s KDE Telepathy nějak spojen.

Dalšími problémy, se kterými jsem se setkal, souvisí s instalací. Používám Kubuntu 12.04, kde se aktuálně nachází verze 0.3. Po přidání repositáře s backporty si můžete nainstalovat nové KDE s KDE Telepathy 0.5. Instalace se provádí pomocí balíčku kde-telepathy, který toho moc neobsahuje, ale má v závislostech vše důležité. Na to méně důležité se už nemyslelo, takže kromě pidgin-skype budete potřebovat ještě kde-telepathy-call-ui pro video/audio hovory, plasma-runner-telepathy-contact pokud máte rádi KRunner, plasma-widget-telepathy-chat a plasma-widget-telepathy-contact, pokud chcete seznam kontaktů jako widget na plochu.

ict ve školství 24

Další zajímavou vlastností je chat na lokální síti pomocí Avahi. KDE Telepathy je schopno najít další KDE Telepathy na síti a pokud jsou správně nastaveny, mohou spolu komunikovat bez centrálního serveru.

Shrnutí

KDE Telepathy je jednoduché na používání, poradí si se základními funkcemi všech současných populárních protokolů, nabízí video a audio hovory, podporuje přenos souborů (přes XMPP) a v posledních verzích se chová stabilně. V porovnání s jinými klienty obsahuje jen základní funkce, ale zase prochází aktivním vývojem a to, co vidíme teď, bude za půl roku vypadat úplně jinak.

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.