Hlavní navigace

Knights of Pen and Paper + 1 Edition: parodie na Dračí doupě

24. 1. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zasedněme ke stolu bratři a poslechněme si příběh o udatných hrdinech, kteří vzešli z obyčejných pojídačů pizzy, mladších bratrů nebo poslíčků. Ti se jednou v libém vyprávění dostali do tajemného světa plného potvor a magie. Putovali po světě a nebáli se nebezpečí a kromě slávy nashromáždili ohromné bohatství.

Knights of Pen and Paper + 1 Edition (dále už jen Knights of Pen) je hra na hru. Počítače dnes dokáží zprostředkovat téměř reálný herní zážitek. Na počátku toho, co nyní nazýváme hry na hrdiny, jste ale byli bez značné dávky fantazie, kostek, tužky a papíru pořádně namydlení. RPGéčka byly spíš deskovky. U nás se uchytila česká variace s názvem Dračí doupě, kdy Pán jeskyně vyprávěl přísedícím hráčům příběh a oni za pomocí tlusté knížky pravidel volili své další kroky.

Do těchto časů vás Knights of Pen přenesou a humornou formou dají zavzpomínat na herní seance. Nevytváříte si totiž hrdinu ve fantasy světě, ale jen obyčejného člověka, co prostě hraje Dračí doupě. Celou dobu vidíte stůl s občerstvením a dění na obrazovce popisuje Pán jeskyně. Za ním se rozprostírá štěrbina do fantasy světa s příšerami.

Knights of Pen and Paper + 1 Edition - obrázky ze hry.

Parodie herních seancí

Už jen tím autoři naznačují, že se jedná spíš o parodii. Humorem hra opravdu nešetří a už při samotném výběru postav se pravděpodobně budete dusit smíchy. Můžete spojit síly s poslíčkem pizzy, mladším bratrem nebo chybějící místo hráče zaplnit zmatenou babičkou. Každá z reálných postav má své bonusy, které se promítnou do smyšleného světa.

První kroky, jak už to u značné části RPG bývá, začínají v kopce. Tam se na jednoduchém tutorialu naučíte základy soubojů a úkol vás dovede do klasické středověké vesničky. Pak už si jen volíte úkoly podle svých preferencí, stoupáte na úrovni a vylepšujete vybavení.

Knights of Pen and Paper + 1 Edition - obrázky ze hry.

Tahové souboje

Souboje probíhají na tahy. Nejdříve se hodem kostkou určí pořadí, ve kterém hrdinové a monstra začínají. Když přijde řada na vaši postavu, vyberete z nabídky akcí buď speciální schopnost nebo běžný útok. Pokud jsou nepřátelé nad vaše síly, lze ze souboje i zdrhnout. Po každém bitvě dostanete nějaké peníze a hlavně zkušenosti, díky nimž rekové postupují na další úroveň. Na každém novém levelu si vylepšujete jednu schopnost a přibudou vám i body k životům a maně – nutné pro sesílání kouzel.

Knights of Pen and Paper + 1 Edition - obrázky ze hry.

Každý hráč u stolu si při výběru postavy může vybírat z několika povolání. Ta se liší jak vzhledem, tak schopnostmi a strategií, kterou bojují s protivníky. Musí se také dbát na správné složení party. Pokud se skládá jen z bojových povolání, může vám v budoucnu chybět pořádný útok. Největší zranění totiž už tradičně uštědřují pokročilá kouzla.

Knights of Pen and Paper + 1 Edition - obrázky ze hry.

Téměř otevřený svět

Svět Knights of Pen není moc velký. To ovšem neznamená, že prostředí není různorodé. Mapa má na sobě několik bodů, mezi nimiž se pohybujete. Každý bod zastává rozdílné prostředí. Dostanete se tak třeba do tmavého lesa, velkého města nebo na pirátskou loď. Spolu s rozdílným prostředím jde ruku v ruce i proměna nepřátel a úkolů. V nížinách budete třeba sbírat z nepřátel jablka, jinde to zas mohou být sněhové vločky.

Knights of Pen and Paper + 1 Edition - obrázky ze hry.

Knights of Pen, i když vyšel na počítač, je převážně mobilní hrou, a to prostě neskryje. Dokonce si můžete za peníze koupit i bonusové zlato. Za to si vylepšujete své reálné herní doupě, třeba si koupíte lepší stůl, ale využíváte ho i pro nákup imaginárních předmětů. Ovládání je též striktně klikací a dělané jako pro dotykovou obrazovku.

root_podpora

Knights of Pen and Paper + 1 Edition - obrázky ze hry.

Sázka na retro stylizaci

Audiovizuální stránka sází na retro. Grafika je pixelová a vůbec, design reálného světa připomíná devadesátá léta, i když tam nalezneme temné stvoření pojmenované jako hipster. Autoři do hry prostřednictvím grafiky zapracovali i značné množství vtipů.

Knights of Pen and Paper + 1 Edition - obrázky ze hry.

Závěr a konečné hodnocení

Knights of Pen and Paper + 1 Edition je oddechová záležitost, jejíž největší překážkou může být po chvilce se dostavující stereotyp. Pokud jste někdy hráli Dračí doupě a nebo znáte komunitu kolem této hry, budete se jistě popadat smíchy za břicho.

Výhody

  • Nápad

  • Vzpomínky na Dračí doupě

  • Grafika

  • Humor

Nevýhody

  • Mobilnost

  • Brzký stereotyp

Byl pro vás článek přínosný?