Hlavní navigace

KolibriOS: kolibří systém v 5 MB

21. 1. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Kolik paměti a diskového prostoru potřebujete pro běh operačního systému? Pokud odpovídáte, že obvykle alespoň několik stovek megabajtů a gigabajtů, pak neznáte KolibriOS. Tomu stačí 5 MB místa na disku a 10 MB paměti. Pojďte se společně s námi ponořit do tohoto systému napsaného kompletně v assembleru.

Stručný úvod

KolibriOS je open-source operační systém s vlastním monolitickým jádrem, který existuje od roku 2004. Vzešel ze systému MenuetOS a je k dispozici pro platformu x86. Celý systém je napsán v assembleru (konkrétně FASM) a jeho výhodou je především jeho rychlost a velikost. Přestože vytváří svou vlastní svébytnou platformu, obsahuje mnoho funkcí, které byste od operačního systému očekávali.

Pro nás je nejdůležitější, že se jedná o svobodný operační systém a jeho zdrojové kódy jsou k dispozici pod licencí GNU GPL. Většina vývojářů pochází ze zemí bývalého Sovětského svazu a nutno říct, že se o svůj systém velmi dobře starají a vývoj probíhá. Jedná se navíc o plně grafický operační systém, který je dodáván rovnou s velmi slušnou hromádkou aplikací.

Co to přesně umí?

Vlastnosti KolibriOS můžeme shrnout do několika bodů:

  • plně grafický systém
  • stačí mu 8 MB paměti
  • vejde se i na disketu, obvykle ale na 5 MB prostoru
  • plná podpora pre-emptivního multitaskingu
  • podporuje souborové systémy FAT12–32, NTFS (pro čtení) a CDFS
  • je možné jej nabootovat odkudkoliv…
  • … včetně startu přímo z MS Windows
  • podporuje VESA grafické karty
  • obsahuje zvukové ovladače pro AC97

Kromě toho systém obsahuje řadu různých aplikací, celkem jich pro systém existuje více než 200:

  • textové editory
  • překladač assembleru FASM
  • grafické prohlížeče
  • několik různých her
  • několik grafických dem
  • jednoduchý HTML prohlížeč
  • poštovní klient
  • VNC klient
  • a další…

Aplikace je možné samozřejmě psát i v jiných programovacích jazycích, ne jen v assembleru.

Jak stáhnout a nastartovat?

Pokud vás systém zaujal a chcete si jej vyzkoušet třeba ve VirtualBoxu, není nic jednoduššího než si kolibříka stáhnout. Vše potřebné naleznete na domovských stránkách projektu KolibriOS.org. K dispozici je anglická, ruská a německá verze. Nezapomeňte si zvolit tu správnou. Stažený soubor má 3 MB, po rozbalení zabírá necelých 5 MB. Komprimován je pomocí méně rozšířeného algoritmu 7z, ale příslušnou aplikaci pro dekompresi určitě najdete ve své distribuci.

Po startu na vás vyskočí jednoduchý boot manager, ve kterém můžete zvolit především rozlišení obrazovky a zda má systém používat disky, které vidí BIOS. Obvykle ale není třeba nic měnit, takže stačí počkat nebo stisknout enter.

Kolibri

Přichází první příjemné překvapení: systém nastartuje asi za tři sekundy, včetně grafického rozhraní. Takovou rychlost mu může závidět i Google OS. Poté už můžete rovnou začít systém zkoumat.

Kolibri

Na ploše jsou rovnou připravené ikony těch programů, které budete pravděpodobně používat nejčastěji. Systémové programy jsou v levém horním rohu a dokumentace zase v pravém dolním. Vlevo dole zase najdete několik vybraných her. Další programy najdete jako obvykle v menu umístěném v levém spodním rohu. V tomto směru se vývojáři kolibříka snaží vyjít vstříc uživatelům Windows, KDE a dalších prostředí.

Kolibri

Grafické prostředí je obecně velmi příjemné a uživatel se v něm velmi rychle zorientuje. Vybírá si to nejzajímavější z Windows, Linuxu i starších DOS aplikací. K dispozici tak je i konzola, ve které se určitě jako linuxáci neztratíte.

Kolibri

Co se týče podpory hardware, díky použití ovladače VESA by se mělo vše zobrazovat v podstatě na jakékoliv kartě, stejně tak s myší nebo klávesnicí by neměl být problém. Rovněž se zvukem byste na běžných zařízeních standardu AC97 neměli mít problém. Horší je to ale s USB, protože podpora se teprve vyvíjí, takže většina zařízení zatím nefunguje.

S připojením k internetu jsem také neměl problém, systém automaticky rozeznal síťovou kartu a od DHCP si vyžádal IP adresu. Vše je samozřejmě možné naklikat také ručně. Bohužel v tomto směru zklamaly aplikace, například integrovaný webový prohlížeč je více méně nefunkční a zobrazuje opravdu jen nutné minimum. Navíc má problémy se zobrazováním českých stránek, což je trochu překvapivé, vzhledem k tomu, že ruští vývojáři by měli problémy s nelatinkovými sadami chápat.

Kolibri

Na druhou stranu třeba IRC klient nebo FTP klient fungují. Stejně tak klient pro telnet, bohužel součástí systému není SSH klient ani server, takže s připojením k linuxovým serverům máme smůlu. Pokud chcete vidět vzdálený grafický výstup, můžete použít VNC klienta.

Kolibri

Překvapivě je pro KolibriOS dostupný také DOSBox, který je ale třeba doinstalovat zvlášť. Pak můžete v kolibříkovi spouštět aplikace určené pro DOS, zejména mnoho různých her.

Systém se chová po celou dobu používání velmi svižně a i když spustíte větší množství aplikací, má pořád naprosto okamžitou odezvu. Zkusil jsem i různé integrované 3D ukázky a vše fungovalo velmi dobře a dle očekávání.

Kolibri

Co tomu chybí a co dál?

Je překvapivé, kolik různých aplikací je součástí KolibriOS. O to překvapivější ale je, že chybí základní aplikace, jakou je dnes webový prohlížeč. Zvlášť, když by stačil například Links, Dillo či jiný lehký prohlížeč. I takový prohlížeč by výrazně rozšířil možnosti použití.

Kromě různých demonstračních aplikací a několika systémových utilit tak systému chybí širší softwarová základna, takže asi nemůžeme očekávat, že se rozšíří mezi běžné uživatele. Rovněž chybí jakýkoliv náznak multiuživatelského přístupu, v systému jste stále administrátorem a můžete cokoliv.

CS24_early

Využití vidím především ve dvou oblastech: jako prostor pro studium jiného druhu otevřeného operačního systému. Jelikož je vše k dispozici pod svobodnou licencí, můžete experimentovat a zkoumat dosytosti. Druhou možností jsou specializovaná nasazení, ke kterým by mohl být KolibriOS dobrým základem. Na druhou stranu asi není důvod nesáhnout po něčem rozšířenějším a standardizova­nějším.

Má KolibriOS podle vás smysl?

Systém se ale stále vyvíjí, existuje velmi rozsáhlý seznam funkcí a aplikací, které by si uživatelé přáli. Mezi nimi je například přehrávač médií, Jabber klient nebo webový prohlížeč. Uvidíme, kam se vývoj pohne a zda se v dalších verzích systém přiblíží k reálnému použití na desktopu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.