Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Konečné řešení v boji proti spamu v diskusních fórech od Zdenek - Bulvárněji laděný titulek by nešel? Kolik tu už...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 12. 2006 0:48

    Zdenek
    Bulvárněji laděný titulek by nešel? Kolik tu už bylo konečných řešení všelijakých problémů?

    Podle mě to rozhodně jako 100% ochrana fungovat nebude. Pokud si útočník převede ty 2 obrázky na text, tak má vyhráno. Víc nepotřebuje. Barvy rozezná a pak s úspěšností 1:4 bude spamovat.

    Navíc je potřeba volit vhodně barvy, protože lidí s nějakým druhem barvosleposti je dost (sám jsem byl překvapen, když jsem se to o některých lidech dozvěděl). A nechat slepého odkázaného na to, aby mu to nascanovalo OCR je podle mě nesmysl. Jednak hlasové čtečky obvykle nečtou barvy a taky neříkají na jaké pozici daný znak je. (Zkuste se do takové pozice vžít.)

    Jinak Vás samozřejmě nechci odrazovat. Jakýkoliv boj proti spammerům včetně umlácení kladivem je chvályhodný. Ale tohle nevidím jako dobré řešení.
  • 4. 12. 2006 4:32

    Pavel Chalupa
    > Podle mě to rozhodně jako 100% ochrana fungovat nebude. Pokud si útočník převede ty 2 obrázky na text, tak má vyhráno. Víc nepotřebuje. Barvy rozezná a pak s úspěšností 1:4 bude spamovat.
  • 1. s přečtením pomocí OCR se počítá, proto je tam věta a v ní překlepy -> věta se musí vyhodnotit
  • 2. nemusí být 2 obrázky, může jich být např. 6.
  • 3. barev může být víc např. 9
  • 4. pravděpodobnost je 1:N dle nastavení a počet pokusů je 1 pro jeden vygenerovaný filtr
  • 4. 12. 2006 8:31

    Boris Porosin
    1. preklepy - myslite, ze kazdy clovek pozna spisovnu cestinu(respektive iny jazyk) na 100%? niektore preklepy su viditelne, niektore nie su zrejme na prvy pohlad (nie to este na pocutie pre povedzme slepych pouzivatelov).
    3. farby: napriklad mne mozete dat farieb aj 256 a uvidim ich len naozaj par a aj to v inych farbach ako si myslite (napriklad zelenu vidim ako hnedu, oranzovu vidim ako zelenu). co so mnou? zastrelit? na web s uvedenym pristupom sa nedostanem...
  • 4. 12. 2006 9:06

    Pavel Chalupa

    ad 1 - Překlep je pro člověka v tomto filtru jednoznačný, dělal jsem spousty pokusů a vždy z kontextu věty lze přesně říct o jaký překlep se jedná. Zda to bude použitelné pro slepé uživatele nedokážu posoudit - bez OCR tak jako tak ne.

    ad 3 - Zkuste si pokusně napsat nějaký příspěvek do konkrétní implementace v diskusi na kregion.cz a nezadávejte kód: bude Vám po chybném zadání kódu zobrazen text příspěvku a můžete ho poslat e-mailem. Konkrétní přítupnost záleží na implementaci.

  • 4. 12. 2006 12:06

    Boris Porosin
    posielanie mailom? nic v zlom, mat na starosti web, kde pribudne 5 prispevkov za den je o niecom inom ako mat web, kde pribudne prispevkov 5000. samozrejme nie kazdy ma zrakove postihnutie, no napriklad poruchu farbocitu ma nejakych 8% populacie, co je pomerne dost velke cislo na administraciu. uvedene riesenie je preto podla mojeho nazoru vhodne pre male weby a na velke projekty dost nevhodne.
  • 2. 2. 2008 13:33

    Pavel (neregistrovaný)
    1. Vy nechápete text? Není třeba vyhodnotit, pořád to je 1:4 že se trefí. To bohatě stačí.
  • 4. 12. 2006 8:26

    Chlasto (neregistrovaný)
    Som farboslepy a priznavam si to.
    V skutocnosti viac 50 percent ludi ma niektoru poruchu vnimania farieb.

    Ja napriklad skutocne neviem precitat niektore captcha obrazky. Ale problem mam len vtedy, ked mi manzelka povie, ze si mam zobrat tu bezovu koselu ;-)

    Spam je len jeden z problemov diskusnych for, druhym a to mozno este vacsim su <tu_si_dajte_dake_skarede_slovo> uzivatelia, ktori su castokrat nadpriemerne inteligentni.
  • 4. 12. 2006 8:28

    Boris Porosin
    suhlas. mam poruchu farbocitu (nie som uplne farboslepy, ale nejake tie farby vidim inak ako "normalni" ludia) a veb s pouzitou metodou sa stava pre mna uplne nepristupny.
  • 4. 12. 2006 8:43

    Milan Zoubek (neregistrovaný)
    Vždycky můžete udělat skrínšot a jezdit po obrázku kapátkem...

    Nevidomým tento autor, děcko, naordinoval mnohem zábavnější možnost přístupu. Nový speciální OCR browser, speciálně vyvinutý jen kvůli jeho dokonalému řešení :)
  • 4. 12. 2006 9:08

    Tomas (neregistrovaný)
    Vždycky můžete udělat skrínšot a jezdit po obrázku kapátkem...

    Myslím, že existuje plugin do Firefoxu, který se hodí právě pro tuto situaci. Vhodné pro web designéry a šťouraly. A jak se dívám, tak by se hodil i jinde.