Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Kreslíme v PostScriptu od Pavel Lang - Děkuji velice za tento seriál, je skutečně jedním...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 5. 2007 2:08

    Pavel Lang
    Děkuji velice za tento seriál, je skutečně jedním z mála hodných uznání na tomto serveru, ale mám pár otázek ohledně fontů podporovaných ghostscriptem a obecně procesory tohoto jazyka.
    Vedl jsem debatu se svým známým ohledně PS a EPS a zastával jsem se úlohy PS ve světě tisku, ale oponoval mi nevýhodami tohoto formátu. Připomínky nechám jinde, sem to nepatří...

    Ale k otázce:
    Jaké fonty jsou nativně podporovány zařízeními, které umějí zpracovat PS formáty a jak je to s licenční politikou těchto písem?

    Použímám TeX a tak by mi tento formát měl být velmi blízký, ale když chci do EPS nějaký diagram, doporučíte mi nějaký SW, který umí chytře zpracovat svá data a uložit je do relativně malého EPS?
    Případně, jak co nejjednodušším způsobem dostat čistě pár písmen (třeba z TeXu) do PS a jak si to rozumně dopsat sám?

    Chtěl bych pouze pár elips, úseček, vyplněných kružnic a navíc právě ty fonty, aby to nevypadalo v dokumentu jako z jiného světa...
    Díky za každý hint
  • 10. 5. 2007 9:44

    Masca (neregistrovaný)

    Ke vkládání textu se snad článek časem dostane :) PostScriptová zařízení (už ve verzi 1.1) musí umět minimálně 8 běžných fontů (Bookman, Palatino, Times, Helvetica,...) ve čtyřech řezech (normal, oblique, bold , bold oblique) plus navíc symboly (převážně řecká abeceda) a dingbats (dá se to přeložit?). Názvy těchto fontů se dají najít v referenci PostScriptu. Tyto fonty by měly mít všech 315 znaků, tj. dají se v nich najít i akcentované znaky. Třeba takový Ghostscript si s sebou nese dalších zhruba osm.

    Pokud jde o TeX, dají se celkem bez problémů sehnat Type1 fonty Computer Modern, stejně tak je možné sázet v TeXu třeba Bookmanem. S těmi přidanými fonty pozor, do PostScriptové tiskárny se musí nahrávat a těžko to někomu pošlete, takže se musí člověk držet v mezích softwarové tiskárny na lokálním stroji.

    Btw. k čemu TeX, když se to dá udělat přímo v PostScriptu (a jak krásně): cdcover, timetable :)

  • 10. 5. 2007 12:41

    Stanislav Brabec
    Fonty (nebo jejich části) mohou být přímo součástí PostScriptového souboru. Takový soubor pak pošlete kamkoliv (třeba tiskárně nebo osvitové jednotce) a všude se zpracuje korektně. Naprostá většina aplikací to volbu umožňuje.

    Spoléhat na to, že příslušné fonty jsou v tiskárně již nahrané, může být ve výsledku velmi drahé. A kolem sebe občas objevím důkaz, že si s tím zase někdo neporadil: Ve firmě nám například stojí obrovská laserová tiskárna, na jejímž předním panelu se vyjímají popisky, kde jsou místo některých českých znaků mezery.
  • 14. 5. 2007 17:04

    Pavel Tišnovský
    Presneji by melo platit, ze na zarizeni s podporou PostScriptu Level 1 by melo byt dostupnych 13 rezu. Pro PostScript Level 2 je to uz 35 rezu.

    35=8 rodin*4 (normal, bold, italic, bold italic)+3 samostatne rezy (matematicke symboly, Zapf Chancery, jine symboly)

    Teoreticky se s temito rezy da pocitat, tj. i bez vlozeni fontu do PostScriptoveho souboru. To je pouze teorie, v praxi mohou tyto "standardni" fonty vypadat na kazdem zarizeni trosku jinak (treba si je nejaky vyrobce nechce zalicencovat, tak si udela vlastni odvozeninu). Pokud tedy jdete na osvitku, je lepe si vse predem domluvit a odzkouset, znicene folie jsou celkem drahy spas - nemusi jit o nijak "viditelne" chyby, muze napriklad chybet "pouze" nase "d" s hackem :-) a to v cele knize.

    Lepsi je se na tyto fonty nespolehat i vzdycky je vkladat do PS souboru. Sice se tim prodlouzi tisk/osvit, ale v pripade bitmapovych fontu (pripravenych primo pro danou osvitku!) je to na 99% funkcni.
  • 10. 5. 2007 12:21

    Petr (neregistrovaný)

    Použímám TeX a tak by mi tento formát měl být velmi blízký, ale když chci do EPS nějaký diagram, doporučíte mi nějaký SW, který umí chytře zpracovat svá data a uložit je do relativně malého EPS?
    Případně, jak co nejjednodušším způsobem dostat čistě pár písmen (třeba z TeXu) do PS a jak si to rozumně dopsat sám?

    Na toto s uspechem pouzivam Gnuplot s nastavenim terminalu na epslatex.

  • 10. 5. 2007 12:54

    anonymní
    Ano. Já pro jednoduché obrázky (většinou z geometrie na SŠ) používám buď gnuplot nebo přímo METAFONT (bratříček TeXu, taky ho napsal Knuth). Kreslit jendnoduché perovky METAFONTEM jde poměrně snadno a rychle, TeX pak s danou kresbou pracuje jako se znakem nově vytvořeného fontu.
    A mimochodem gnuplot má výstup taky do zdrojového kódu METAFONTU).
  • 14. 5. 2007 17:06

    Pavel Tišnovský
    Někdy nastane problém v tom, že výsledný obrázek překročí hranice povolené METAFONTem, což je tuším 8192x8192 bodů - na tiskárně s 600 DPI už to reálně může nastat. Lepší je IMHO použít METAPOST, syntaxe je stejná (autor legálně "opisoval" od Knutha), výstup přímo do PostScriptu, který je možné vložit kamkoli, samozřejmě včetně TeXu.
  • 10. 5. 2007 15:40

    Vasek (neregistrovaný)
    Podobnym problemem se zabyvam pomerne casto. Zkousel jsme vselicos: metapost, gnuplot, ruzne baliky latexu ale nakonec jsem skoncil u:

    1) xfig s jeho vystupem do combined PS/Latex, combined PDF/Latex.
    Vygeneruje grafiku v PS(nebo PDF) a latexovy \begin{picture},
    ktery tam dosazi text (text musi mit nastaven priznak "special"!)
    Tim popisky obrazku presne odpovidaji stylu dokumentu.

    Vhodne pro rychle namalovani obrazku. Ovladani je divne, ale uz jsme si zvykl.

    2) ipe. Je mozne mu zadat latexovou preable a on si na pozadi zavola latex
    a ulozi vysledek do pdf.

    Vhodne pro presnou geometrii.

    3) psfrag balik. Prepise stringy v .eps latex prikazy.

    Varianta pro pro specialni eps, napr. z Matlabu.


    Tot moje zkusenost. Vzdy kdyz se objevi nova maznost tak ji zkousim, ale zatim jsem se vzdy vratil k temto trem...