Hlavní navigace

KStars: hvězdy nejen v KDE

13. 7. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jste-li uživateli KDE, jistě vás potěší, že existuje velmi kvalitní astronomický software právě pro vaše oblíbené prostředí. Pokud používáte Gnome nebo jiný desktop, nemusíte smutnit, vždyť KStars poběží i vám. Stačí nainstalovat potřebné knihovny a můžete zkoumat nejen hvězdy, ale i tisíce dalších objektů.

Úvodní informace

Projekt KStars vznikl v roce 2001 jako součást projektu s názvem KDE Edutainment Project. Ten má za úkol sdružovat vývojáře, kteří připravují výukový software pro prostředí KDE. Jelikož KStars můžeme směle zahrnout mezi programy, které můžeme využít při výuce, je jasné, že spadá do tohoto projektu.

O co se tedy konkrétně jedná? KStars je grafické planetárium pro KDE. Tak zní oficiální popis. Program umí zobrazovat velmi přesné simulace noční oblohy včetně hvězd, souhvězdí, hvězdokup, mlhovin, galaxií a samozřejmě také planet a dalších těles sluneční soustavy.

KStars 1

Pro běh poslední verze budete potřebovat KDE a Qt alespoň ve verzích 3.2. Paměťové nároky programu jsou poměrně nízké a stačí mu přibližně 50 MB RAM, v závislosti na množství objektů, které má v danou chvíli v paměti.

Jak program získat

Oficiální verze KStars součástí modulu KDE Edutainment, ale program je možno získat i samostatně na SourceForge. Jedná se o 7 MB balík určený pro KDE řady 3.5, který obsahuje zdrojové kódy. V podstatě jej můžete provozovat kdekoliv, kde máte KDE. Podporovány jsou tedy veškeré linuxové distribuce a BSD systémy.

KStars 2

Pokud jste ale uživateli KDE, je zbytečné balík kompilovat a raději si jej nainstalujte ze své distribuce. Poslední verze je označena jako 1.2 a vyšla v březnu letošního roku. Projekt je tedy poměrně živý.

Jak vypadá nabídka

Už jsme si řekli, že KStars je simulátor planetária. V tomto ohledu tedy patří do stejné škatulky jako Stellarium. Nebe můžete pozorovat ze kteréhokoliv místa na Zemi a uvidíte na něm 130 000 hvězd, 13 000 deep-space objektů, 88 souhvězdí, všech 8 planet (Zemi máte pod nohama) sluneční soustavy, Slunce, Měsíc a stovky kometek a asteroidů.

KStars 3

Tím ovšem nabídka nekončí. KStars se snaží nabídnout něco navíc širokému spektru uživatelů. Astronomové zelenáči uvítají velké množství informativních textů, které jsou součástí databáze objektů, profesionálům se zase hodí robustní podpora ovládání teleskopů a CCD kamer.

Jak vypadá program

Vývojáři KStars vytvářejí velmi komplexní a rozsáhlý software. I přesto se snaží, aby byl jednoduše ovladatelný a vedle astronomů přilákal k počítači také děti, které se s ním mohou velmi rychle naučit orientovat na hvězdném nebi. Vše je proto velmi intuitivní a příjemné.

Při prvním startu na vás vyskočí úvodní wizard, ve kterém je potřeba zvolit vaši polohu na Zemi. K dispozici je několik tisíc míst, takže si určitě vyberete. Pokud ne, můžete polohu později upravit v konfiguraci. Ve wizardu můžete ještě nechat program stáhnout doplňková data. Pak už vše nastartuje.

KStars 4

Po spuštění se před vámi objeví hlavní okno programu, které vás na první pohled asi nijak nešokuje. V horní části se nachází klasické menu, pod ním několik ovládacích ikon a samotný pohled na nebe, který samozřejmě zabírá podstatnou část okna.

K ovládání KStars se používá především myš, i když klávesnici je možno také použít. Kameru můžeme rotovat jak kurzorovými klávesami, tak jednoduchým tažením myši se stisknutým levým myšítkem. S pomocí kolečka (nebo kláves + a -) pak můžeme kamerou zoomovat. Kvůli nižší zátěži procesoru nejsou při pohybu robrazeny všechny objekty. Dokreslí se po zastavení.

O každém zobrazeném objektu si můžete nechat zobrazit informace. Existují tři způsoby. Klasickým kliknutím vyvoláte základní informace ve status baru, pokud kurzor nad objektem podržíte, objeví se podrobnější informace a když na něj klepnete pravým tlačítkem myši, otevře se okno se všemi informacemi o objektu. Dvojitým poklepáním levým tlačítkem si můžete nechat objekt vycentrovat doprostřed výhledu.

root_podpora

KStars 5

Protože je objektů opravdu velké množství, obsahuje program také jejich vyhledávač. K jeho vyvolání stačí stisknout ctrl+f. Hledat můžete podle katalogového čísla, jména a typu objektu.

Závěrem

KStars je program s mnoha možnostmi a ohromnou databází objektů. Přestože je určen pro KDE, určitě si příznivce najde i mezi uživateli jiných prostředí a správců oken. V porovnání s programem Stellarium je přesnější a komplexnější. Nabízí více informací a méně grafických efektů. Pokud máte do planetária daleko, máte k dispozici další program, který jej přinese do vašeho počítače.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.