Hlavní navigace

Left 4 Dead 2: smrtící team-building

10. 5. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Left 4 Dead 2 perexový obrázek
Banda lidí v extrémně nepřátelském prostředí. Ne, nejedná se o žádný team-building s cílem zabít zaměstnancům víkend a upevnit vztahy na pracovišti, ale o kooperativní multiplayerovou hru Left 4 Dead 2 z dílny herního studia Valve, autorů takových her jako je Half-Life, Portal a Team Fortress 2.

Left 4 Dead 2 je multiplayerová hra, kde se budete s ostatními hráči snažit přežít ve světě, kde vás většina vašich (ne)mrtvých spoluobčanů přímo žere. Pokud s nimi tu radost nechcete sdílet, zbývá pouze jediná věc, bojovat o holý život a přitom se snažit vyjít se svými kumpány.

Na hře více hráčů totiž Left 4 Dead 2 stojí i padá. Příběhovou linku si sice můžete projít i sami, počítačem ovládaní spolubojovníci nejsou žádní idioti, ale zábava je minimálně o polovinu menší. Čelit smrti bez živých spoluhráčů má v sobě cosi morbidního. Teprve když vás kumpán pln života pošle kvůli vaší neschopnosti do háje, zábavnost se vyšvihne do obrovských výšin. Recept tkví v nepředvídatelnosti vašich druhů ve zbrani.

Umělá inteligence vám někdy píchne

Počítačem ovládané postavy se na vás lepí jak děti na vychovatelku ve školce. Jejich cílem je udržet vás na živu a zkosit nepřátele kolem vás. Úrovně v Left 4 Dead 2 ale nejsou tak primitivní. Někdy musí ostatní hlídat, zatímco druhý běží pro kanystr s benzínem. Na nejnižší obtížnost sice kampaň projdete i sami s počítačem, na realistické obtížnosti vás naštěstí dostanou zombíci hned za první zatáčkou.

Proč naštěstí? Nebýt absurdní obtížnosti, nic by vás nenutilo spolupracovat. Hra není ani tak děsivá, vlastně se jedná o střílečku, kde jsou jen hlavní nepřátelé oživlé mrtvoly. Strach nejvíc pramení z toho, že sami nic nezmůžete, že jste závislí na ostatních a stačí se na chvíli oddělit od skupiny a za rohem vás dostane nemrtvý boss. Proti nim se nemáte ve valné většině případů šanci sami ubránit. Těmto speciálním nemrtvým stačí jeden skok a povalí vás na zem. Vy pak jen nechtěně přihlížíte, jak vás jeho čelisti okusují. Jediná šance, jak se dostat z tohoto smrtelného objetí, tkví v dobře mířené střele od vašeho partnera do mrtvákovy palice.

Munice je nedostatek, vyplatí se šetřit

Dalším omezením pro osamělé vlky jsou druhy zbraní a munice. Brokovnice vám dá výhodu proti davu, který na vás seběhl jak fanynky na Justina Biebera, proti rychlým jednotlivcům běžícím z dálky je však neúčinná. Nábojů je také poskrovnu. Z kulometu můžete vystřílet všechno střelivo už během drobné potyčky, nedáte-li si pozor, a zbraně na blízko, i když vynikají svou silou, nejsou vhodné proti všem nepřátelům.

Zbraní máte několik druhů a postupně nalézáte jejich vylepšené modely. Zpočátku se pachtíte třeba jen s podomácku vyrobeným kulometem, později se vám dostane do rukou i profesionální armádní puška. Kromě kulometů a brokovnic je k dispozici i odstřelovačka s možností přiblížení cíle a různé druhy nábojů. Díky těm zápalným může být na bojišti opravdu horko.

Milosrdenství se může vymstít

Kromě nábojů máte nedostatek i podpůrných prostředků, jako jsou lékárničky. Každý hráč unese jen jeden, ale lze léčit i kolegu. Tohle milosrdenství vás někdy přijde draho, protože každá potyčka je značně riziková, nechají-li vás kumpáni napospas speciálnímu mrtvákovi. Jak vám životy klesnou na nulu, musí vám též pomoci spolubojovník. Neumřete, padnete jen na zem a v boji můžete lehce vypomoci střílením z pistole. To je sice neefektivní, ale lepší než chvilkové koma jako v jiných hrách.

Ve hře je několik herních módů. V tom s názvem Versus si můžete zahrát i za druhou stranu a v roli nemrtvého mutanta zkusit znepříjemnit život ostatním hráčům. Dále tu je mód Survival, kde na vás v uzavřené aréně nabíhají další a další nepřátelé. Cíl je jednoduchý, přežít co nejdéle. Speciální mód Scavenge proti sobě postaví dva týmy, které se snaží naplnit generátor benzínem. Dále existují ještě variace již zmíněných módů s příponou Realism, ta, jak bystřejším napověděla, dělá z přežití skutečně hardcore záležitost. Jste zbaveni některých prvků z HUD a nepřátelé vydrží víc, což se bohužel o vás říci nedá.

Hra běží lépe na Linuxu

První díl Left 4 Dead vyšel v roce 2008, druhý díl následoval rok poté. Hra už je proto po grafické stránce poněkud zastaralá. Běží, jak je u her od Valve zvykem, na Source enginu. Efekty sice neoslní, ale spustitelná je i na slabších strojích. Specialitka linuxové verze je ta, že engine běžící pod OpenGL je malinko rychlejší než pod DirectX. Hru si tak paradoxně vychutnají lépe hráči na Linuxu a MacOSX, což u portů rozhodně nebývá zvykem.

Stylizace je pak poctou klasickým zombie filmům. Vybledlé barvy a hlavně zrnění obrazu přidává na atmosféře, lze ho i vypnout, ale hra pak ztratí něco ze svého kouzla. Prostředí je dost variabilní. Budete se prosekávat hordami zombíků nejen ve městech, ale i v nejděsivějším zábavním parku na světě nebo v hořícím hotelu, kde z některých pasáží doslova kape adrenalin.

Left 4 Dead 2 je momentálně ve fázi beta. Hru si užijete téměř plnohodnotně, bohužel zatím nedetekujete servery z vyladěné hry. Beta je poněkud izolovaná, protože se ladí ještě poslední chyby a vývojáři nechtěli otravovat hráče s „plnohodnotnou“ hrou na ostatních platformách. Často tak bývá problém najít hru s dostatečným počtem hráčů, což je u primárně multiplayerovky tristní. Tento problém však po úplném odladění odpadne.

CS24_early

Závěr a konečné hodnocení

Nemusíte ani moc milovat zombíky, aby vás Left 4 Dead 2 dostal. Požitek z boje je úžasný a kooperace více hráčů dává hře opravdový šmrnc. Někdo by mohl namítnout, že hra je už poněkud zastaralá. Na druhou stranu neexistuje nic, co by ji do této doby překonalo. Left 4 Dead 2 je žánrem sám o sobě a baví stejně jako ihned po vydání.

P. S.: Hru je možné zakoupit jedině prostřednictvím digitální distribuce her Steam. (Left 4 Dead zatím není oficiálně označená jako hra pro Linux. Po zakoupení se vám však objeví v seznamu her jako beta.)

Výhody

  • Kooperace hráčů

  • Požitek ze střelby

  • Herní módy

  • Atmosféra

Nevýhody

  • Zatím pouze beta

  • Starší grafika

Byl pro vás článek přínosný?