Hlavní navigace

Lichváři už skupují moduly TPM 2.0, Microsoft má hodnotu 2 bilióny dolarů

27. 6. 2021
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Satya Nadella Autor: Brian Smale a Microsoft, podle licence: CC BY-SA 4.0
Huawei navrhuje kernelovou transakční databázi, Lexar ukazuje paměťové karty SD Express a microSD Express, PC monitory s certifikací Designed For Xbox, poslední novinky v KDE: nejen Wayland.

Huawei navrhuje kernelovou transakční databázi

Od vývojářů Huawei vzešel nový návrh a s ním i sada patchů, která implementuje kernelovou transakční databázi. Ta by se měla používat pro ukládání výběru souborů a metadat a data z ní být zpřístupněna do user-space skrze SecurityFS. Vše za účelem zvýšení bezpečnosti. Mezi daty na výběr pro uložení mohou být třeba hlavičky RPM balíčků či metadata z DEB repozitářů.

Použití databáze v kernelu pro jejich uložení pak má vést ke zvýšení bezpečnost, neboť ubude možností útoku přes uživatelský prostor. Huawei sama už tento systém Digest Lists používá ve vlastní linuxové distribuci openEuler. Podrobnosti shrnuje Roberto Sassu z Huawei.

Hodnota Microsoftu dosáhla 2 bilióny dolarů

Společnost Microsoft se připojila do exkluzivního klubu firem, jejichž tržní hodnota překročila 2 bilióny amerických dolarů ($2 Trillion). První takovou se stal Apple už v minulém roce.

V případě Microsoftu jde o důsledek nejnovějšího 1,2% nárůstu hodnoty akcií společnosti, což je zase důsledek veleúspěšného kvartálu. Microsoft v tom posledním přinesl do kasičky téměř 42 miliard dolarů na příjmech, z čehož bylo 15,5 miliardy zisk. Meziročně vyrostly akcie společnosti už o 20 %.

Ještě předloni přitom hodnota společnost právě lámala hranici 1 biliónu, na který se Microsoft dostával více než 33 let, druhý bilión už byl podstatně rychlejší. Jistě lze toto shrnout slovy, že málokterý akcionář společnosti bude nespokojen s tím, jak ji Satya Nadella vede.

Lexar ukazuje paměťové karty SD Express a microSD Express, prozatím je není kde použít

Nové poodhalené karty od Lexaru jsou typu (micro) SD Express a zatím není na trhu fotoaparát či kamera, v němž/níž by šly použít. Každopádně budoucnost klepe na dveře a s ní i formát karet rodiny Secure Digital, které ve specifikaci SD 7.0 nabízí PCI Express 3.x rozhraní, NVMe protokol a rychlostí ve vysokých stovkách MB/s (i Lexar zde uvádí maximální propustnost rozhraní karet 985 MB/s).

Používá přitom řadič Silicon Motion SM 2708, který však má z hlediska zpětné kompatibility jedno nemilé omezení: i ve slotu s podporou UHS-II poběží tyto SD EXpress karty pouze jako UHS-I, s rychlostí ~100 MB/s. Prozatím je čas, karty půjdou na trh až v příštím roce.

PC monitory mohou nově nést certifikaci Designed For Xbox

Microsoft ve spolupráci s velkými výrobci počítačových monitorů přichystal certifikační program Designed for Xbox. Konkrétně jej najdeme u vybraných modelů značek Acer, Asus či Philips Momentum, v budoucnu nejspíš i u dalších.

Takový monitor musí disponovat rozhraním HDMI 2.1 a tudíž podporovat jak režim 4k120, tak v nějaké míře AMD FreeSync. HDR stačí podporovat i jen jako převod do nativního barevného prostoru samotného monitoru, vysloveně HDR na úrovni hardwaru nemusí monitor nabízet.

Lichváři už skupují moduly TPM 2.0

Skalpeři se posledních několik měsíců pakovali na grafických kartách, ale tento zdroj jim po posledních zásazích Číny a dopadu na kurzy kryptoměn vysychá. Nový zlatý důl jim ale vymysleli v Microsoftu. Windows 11 budou vyžadovat TPM 2.0, čímž mnohé desky nedisponují, ale zato většina takových desek nese konektor pro připojení přídavného modulu TPM.

Tato věc běžně stojí pár stovek, ale velice rychle z trhu mizí či již zmizela. Skalpeři vycítli další zlatý důl, takže pokud TPM 2.0 chcete své desce přidat, velmi si pospěšte, pokud už není pozdě.

Čerstvé novinky v KDE

Opravdových novinek je za poslední dny v KDE poskrovnu, o to více se pracovalo na opravách chyb. Tomaz Canabrava implementoval do Konsole (vše se objeví ve verzi 21.08) nový systém pluginů, přičemž jako první si budeme moci užívat plugin pro SSH záložky a správu připojení.

CS24_early

Do Plasmy 5.23 míří vylepšení Monitoru systému, kdy po stisku Shift+Delete bude zvoleným procesů zaslán signál SIGKILL, shodně s tím, jak to fungovalo v KSysGuard.

Mezi opravami je řešení pádů Konsole při zoomu textu, obligátní různé opravy pro Wayland, či konec padání Plasma sezení, když si člověk vyvolá vyskakovací menu pomocí Meta+V u vícemonitorových systémů. Dále Plasma třeba výrazně rychleji generuje náhledy SVG souborů. Došlo také na různá vylepšení UI a UX, vše jako obvykle shrnuje Nate Graham.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.