Hlavní navigace

Linux 5.16 řeší chybu v taktování CPU jader Alder Lake, DVB má specifikaci pro 8k vysílání

28. 11. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Novinky v projektu KDE, dílčí aktualizace GhostBSD 21.11.24, EuroLinux 8.5, další klon RHEL se připomíná, LibreOffice 7.2.3 Community, Endless OS 4.0.0 je prvním LTS vydáním.

Novinky v projektu KDE

Nate Graham jako obvykle shrnuje novinky v projektu desktopového prostředí KDE. Tentokrát tvůrci opravili nakládání s archivy pomocí Arku, dotykové scrollování v Konsoli už také funguje na jedničku. Opraveny jsou různé chyby vedoucí k pádům (systémová lišta, Discover, správa Flatpak aplikací, …).

Na sezení KDE pod Waylandem je vyřešeno padání Plasmy při přetahování souborů/složek do o úroveň nižší složky a při používání stylusu je lepší nakládání s okny, jejich aktivací. Ve výchozí sadě aplikací v KDE již nenajdeme editor Kate, ale jednodušší KWrite – vývojáři KDE jej považují za uživatelsky přívětivější. Jako obvykle byla opravena i řada dalších dílčích chyb.

Jak Nate píše na úvod, KDE v průběhu doby vyřešilo své dva problémy, konkrétně vysokou spotřebu systémových zdrojů a něpeknou vizuální složku. Nyní je čas, aby se projekt na své cestě ke světové nadvládě soustředil na třetí aspekt, tedy spolehlivost.

Proto byl sestaven soupis 15minutových bugů, který shrnuje problémy KDE, které lze vyhledat a opravit v řádu minut. Vyzývá každého trochu zkušeného uživatele, aby se na ně zkusil zaměřit, protože jejich oprava může významně přispět ke zlepšení dojmu z KDE.

Dílčí aktualizace GhostBSD 21.11.24

Na světě je nová verze operačního systému GhostBSD, resp. aktualizované ISO obrazy. Obsahují novější jádro i aplikace, autor přidal nový nástroj příkazové řádky ghostbsd-version, který vrátí používanou verzi systému / FreeBSD i kernelu. Jinak se nic zásadního neděje.

DVB představila specifikaci pro 8k UltraHD tunery

DVB, tedy Digital Video Broadcast, systém používaný pro digitální TV vysílání převážně v Evropě, Asii a Africe či Austrálii, se již připravuje na 8k éru. Navazuje tak na ATSC 3.0, severoamerický standard, který na 8k pracuje už od loňského roku.

8k varianta DVB bude zpočátku stavět na kompresním formátu H.265 / HEVC, který primárně cílí na 4k video, nicméně jej lze pro 8k použít, byť za cenu nižší kvality obrazu oproti H.266 / VVC při stejném datovém toku. H.266 se v DVB může objevit až později, vedle něj je mezi kandidáty na formát videa pro 8k rozlišení byly od léta také AVS3 a AV1 (zmíněno též v magazínu DVB v září) . H.266 se součástí specifikace pro 8k DVB stane někdy začátkem příštího roku.

EuroLinux 8.5, další klon RHEL se připomíná

Mezi klony RHELu je od oznámení konce klasického CentOS celkem rušno. Vedle AlmaLinuxu či Rocky Linuxu se nyní připomíná též EuroLinux se svým vydáním odpovídajícím Red Hat Enterprise Linuxu 8.5.

K dispozici dává i univerzální migrační skripty pro přechod na EuroLinux s dodatkem, že migrace provede aktualizaci naprosto všech balíčků z původního systému, vše bude převedeno na vlastní EuroLinux. Explicitně též zmiňuje repozitáře High Availability a Resilient Storage.

LibreOffice 7.2.3 Community

The Document Foundation vydala LibreOffice 7.2.3 Community, třetí aktualizaci v rámci poslední řady tohoto kancelářského balíku. Ta zahrnuje celkově 112 oprav chyb, resp. vylepšení funkcionality v oblasti kompatibility formátů dokumentů, balík je také k dispozici pro procesory Apple.

Linux 5.16 přinese opravu pro procesory rodiny Alder Lake

Implementace systému práce s jednotlivými CPU jádry procesorů Intel Alder Lake (používají hybridní skladbu malých a velkých jader, velká pak disponují HyperThreadingem) není v Linuxu dosud optimální, spíše naopak. Do větve budoucího jádra Linux 5.16 tak míří patche, které řeší jeden nepříjemný problém.

Ten nastává s režimy TurboBoost Max 3.0 / ITMT (Turbo Boost Max Technology) v situaci, kdy je použit overclocking, resp. nastavení pamětí dle OC profilů známých jako XMP. V jádru je v tuto chvíli reportována maximální frekvence CPU jader obou bloků (malých i velkých) tak, že je zastropována na stejnou hodnotu, i kdyby některá jádra mohla běžet na frekvenci vyšší.

Je to dáno způsobem implementace tohoto mechanismu z předchozích generací CPU (natvrdo vycházejícího z nastavení ACPI CPPC – Collaborative Processor Performance Control) a nyní vývojáři Intelu řeší korekci pro Alder Lake. Oprava by se měla objevit již dnes, s vydáním Linux 5.16-rc3.

Připomeňme, že novinkám v Linuxu 5.16 jsme věnovali několik samostatných článků (první, druhý, třetí).

CS24_early

Endless OS 4.0.0 je prvním LTS vydáním

Nová verze linuxové distribuce Endless OS, která používá upravené GNOME, je prvním vydáním s dlouhodobou podporou. Tvůrci připomínají, že systém bude sice automaticky aktualizován na verzi 5 po jejím vydání, nicméně bude možné setrvat na čtyřce i léta poté (pod tímto odvážným tvrzením si představte konkrétní informaci o tom, že čtyřka bude podporována 2 až 3 roky po svém vydání).

Podrobnosti k dlouhodobé podpoře shrnuje domovský web. Jinak tato verze zakládá na Debianu Bullseye, nabízí jádro Linux 5.11, podporu Raspberry Pi 4B 8GB RAM (již dříve distribuce podporovala 2GB a 4GB verzi), ovladač Nvidia 460.91.03, OSTree 2020.8, flatpak 1.10.2 atd.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.