Hlavní navigace

Linux Mint 18.3 nabízí balíčky Flatpak a vylepšuje zálohování

1. 12. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nová verze linuxové distribuce Linux Mint s oběma desktopy od stejného týmu tvůrců přináší mírný pokrok v mezích zákona. Přináší především podporu balíčků Flatpak, ale vylepšuje například i zálohování a další aplikace.

Nadále platí, že i nový Mint 18.3 staví na poslední LTS verzi Ubuntu, tedy 16.04. To mimo jiné znamená, že verze 18.3 bude podporována do dubna 2021, tak jako Ubuntu. Zároveň je tím garantována dostupnost X.Org Serveru.

Vylepšený správce programů a podpora Flatpak

Jelikož obě vydání se fakticky liší jen jiným desktopovým prostředím, většina systému se shoduje. Novinkou společnou oběma tak je například lepší správce softwaru. Tvůrci hovoří o tom, že jelikož uvedli správce ne nepodobného aplikačním obchodům v Androidu či iOS nebo PC-BSD (dnes TrueOS) v linuxovém světě prakticky jako první, je na tomto správci už vidět zub času a bylo potřeba s tím něco udělat.

Správci softwaru tak bylo věnováno velké úsilí, dostal novější vzhled a lépe se s ním pracuje. Populární aplikace typu Spotify, WhatsApp, Skype, Google Earth, Steam či Minecraft lze instalovat velmi snadno (jsou vypíchnuty na úvodní obrazovce). Nový zjednodušený vzhled programu je inspirován správcem z GNOME, běh je rychlejší, nepoužívá jádro Webkit a procházení kategorií a aplikací je prakticky okamžité (dle měření zhruba třikrát rychlejší než dosud). Backend je portován na AptDaemon a samotný Správce běží v uživatelském režimu – není tak potřeba zadávat žádné heslo, když chcete prohlížet aplikace, to je potřeba pouze pro instalaci / odinstalaci, přičemž přihlášení si program záměrně chvíli pamatuje.

Podporovány jsou balíčky Flatpak. Ve výchozím nastavení je předkonfigurován Flathub, další zdroje lze přidat. Zjednodušeně řečeno: z hlediska vzhledu ve Správci se nerozlišuje mezi standardními balíčky a Flatpaky. Mint 18.3 tak například může provozovat GNOME Games 3.26 používající GTK 3.26, ač sám obsahuje pouze GTK 3.18.

Zálohování

Další věc výrazně vylepšená oproti předchozímu vydání Mintu. Nástroj pro zálohování byl prakticky kompletně celý přepsán, nyní je určen k tomu, aby zálohoval domovský adresář, nic víc, nic míň. Záloha probíhá do tar archívu, při obnově jsou plně zachovány časové značky i nastavená práva. Běží v uživatelském režimu (takže nevyžaduje zadávání hesla) a obsluha programu se zjednodušila (pamatuje si konfigurační volby). Jednodušší je i záloha výběru balíčků, nyní pouze vypisuje seznam nainstalovaných ze Správce, nikoli výpis tisíců jednotlivých balíčků.

Pod kapotou došlo k přepsání s využitím vícevláknového běhu, program je výkonnější a stabilnější. APT backend i zde využívá služeb AptDaemonu.

Nechybí ani vylepšená podpora pro systémové snapshoty. Timeshift je doplňkem zálohovacího nástroje, neukládá však uživatelská data, ale vše ostatní. S jeho pomocí je tak možné vytvářet zálohy celého operačního systému. Ve verzi 18.3 došlo na vylepšení lokalizací, podporu HiDPI monitorů, lepší vzhled, zobrazení průběhu operací a podporu šifrovaných adresářů.

Systémová hlášení

Nový nástroj System Reports slouží ke generování reportů, když dojde k pádu programu. Lze v něm procházet posbírané informace o jednotlivých pádech a uložit stav zásobníku v době pádu, což pochopitelně ocení vývojáři, kteří takové hlášení o pádu poté obdrží. Stejný nástroj pak umí zobrazovat i jiná informační hlášení, která mohou cílit třeba na konkrétního uživatele, konkrétní hardwarovou komponentu, konkrétní případ užití. Každé takové hlášení pak umí určit vlastní relevantnost na základě daného prostředí, CPU, grafické kartě či dalších kritérií konkrétního případu. Toto jsou pak schopni použít vývojáři k řešení konkrétního problému daného uživatele.

Vylepšeními prošly i XApps. Textový editor Xed podporuje minimapy, PDF čtečka Xreader má lepší nástrojovou lištu, Xreader má lepší podporu pro určení DPU a vhodného nastavení zoomu, Xplayer dostal lepší celoobrazovkové zobrazení.

Přihlašovací obrazovka je více konfigurovatelná, přibyla možnost automatického přihlášení, pro LDAP je podporována možnost skrytí seznamu uživatelů a zadávání jména ručně. Díky podpoře numlockx je možné zapínat NumLock při startu. Další vylepšení se týkají zobrazování tipů u indikátorů panelu (lze je zapnout/vypnout). Lepší je kontrola překlepů pro některé jazyky, do výběru programů byl přidán Redshift a další věci.

Novinky prostředí Cinnamon 3.6

Nyní už ke konkrétním desktopům obou variant. „Skořicová“ verze Linux Mint 18.3 přináší se svým desktopem podporu online účtů GNOME. Mimo jiné tak je možné procházet obsah na Google Drive či OwnCloud ve správci souborů Nemo. Když se uživatel připojí ke svému Google účtu, jeho Google Drive se automaticky přidá do boční lišty.

Nová verze přechází na ovladač Libinput ( xserver-xorg-input-libinput). Pokud je odinstalován, systém se vrátí k Synapticsu, Cinnamon 3.6 podporuje oba ovladače.

Vylepšena je podpora Spices, konfigurační modul je kompletně přepracován (a tedy podpora appletů, deskletů, rozšíření či témat vzhledu).

Velikost a umístění klávesnice na obrazovce lze nyní měnit. Pozice lze nastavit nahoru, dolů, doprostřed, do třetiny či čtvrtiny obrazovky. Přibyla plně funkční podpora AT-SPI (pro automatické zobrazení klávesnice na obrazovce a přepnutí zaměření na ni).

Správce souborů Nemo podporuje předávání názvu konfiguračního nástroje u jednotlivých rozšíření na tlačítko Konfigurovat. Rozšíření tak lze lépe integrovat do prostředí.

Další vylepšení Cinnamon 3.6 zahrnují podporu režimu hybridního spánku, zobrazení pracovních ploch v přehledu oken, tlačítko pro nové prohledání bezdrátových sítí, vylepšené lokalizace více částí desktopu, obecně vyšší výkon a stabilitu API pro rozšíření Nemo, podporu náhledu animovaných GIFů v Nemo, vylepšení škálování ikon v systémové liště na HiDPI monitorech a další věci.

CS24_early

Podpora HiDPI je obecně lepší v řadě oblastí (například díky portaci na GTK3 ve Správci softwaru. Desktop je z hlediska HiDPI nastaven na režim „Auto“, kdy sám určí optimální nastavení.

LibXapp nyní dovoluje aplikacím předávat průběh operací dále správci oken. Aktuálně to podporují Nemo (pro souborové operace), zálohovací nástroj, Timeshift, Správce softwaru, Správce ovladačů, formátovač USB flashek, zapisovač obrazů na USB a jakákoli aplikace používající Synaptic dialogy (nastavení jazyka, Správce aktualizací, Softwarové zdroje atd.).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.