Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Linux nebo Windows: multimédia od pipi - s linuxem, neboť jsem pro své rodiče -...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 2. 2006 1:11

    pipi (neregistrovaný)
    s linuxem, neboť jsem pro své rodiče - totální začátečníky s počítači - nainstaloval na levnou MB s integrovanou grafikou starší verzi UBUNTU, konkrétně Warty, desktop je celý česky, počeštil jsem tam balík openoffice, nainstaloval realplayer a skype a novější firefox. včechno jede v pohodě, rodiče surfují, píšou texty a učí se. oproti předchozímu OS co tam byl (win 95) už naštěstí nedochází k tomu, že by rodič nevědomky smazal nějaký důležitý systémový soubor. Mám zatím jediný problém - zadrhává se mi tam VoIP. mám tam softphone JSphone, ale hovor je slyšet dost trhaně. neznáte něco lepčího?

    a moje rada: zkuste to s linuxem jako já a budete překvapeni výsledkem jako já. :-)
  • 14. 2. 2006 14:23

    Dr.Diesel (neregistrovaný)
    Srovnavate Ubuntu - pomerne nove distro s W95? Trochu neprimereny ne? Pokud v XPsach vytvorim uzivatelsky ucet, hned tak se mu teda systemove soubory smazat nepodari.
    Jenom muj nazor, ktery se zmenit ani po teto diskusi nepodarilo: Jeji vyvoj totiz odpovida soucasny situaci. Resi se tu strih videa a dalsi, ale myslim, ze kdyz na problemy narazi i lidi, ktery s kompama aspon trochu delaji, beznej clovek narazi tim spis (a ten, kdo odpovi na dotaz Jaky mate pocitac? Bily. uz nema podle me sanci). Commandline proste lidem ani argumenty o jeji mocnosti nevnutite. Instalaci pres spusteni instalacniho programu (kde se rekne kam to chteji nainstalovat - kde staci potvrdit Dalsi - a kam umistit lnk ve Startu - taky staci Dalsi) hned tak nevytlucete sebelepsim balickovacim systemem. Jedna se o obycejny uzivatele, ktery absolutne nezajima, co je to graficka nebo zvukova karta, natoz jaky ma ovladace. Je to stejny jak s autem, zajima ho kde to ma ovladaci prvky a kde se do toho co leje. Jak to funguje uz neni jeho vec a nestara se pokud nechce.
    Nejde ani tak o blbuvzdornost, ale o blbuprivetivost, kde je na tom woknous proste lip. Ocekavam zase bourlivou flame, jakej jsem idiot, ze nekomu to normalne funguje, tak kterej debil muze pouzivat widle. Na to uz si clovek co se tyce tohohle tematu musel zvyknout.
  • 14. 2. 2006 20:28

    anonymní
    Tak usery nema co zajimat grafika nebo zvukovka? No to je pak uzasny od nekoho slyset ze chce instalovat pripojku na repracky nebo ze kamarad ma vzadu dve pripojky na monitor. Takze uzivatele to zajimat ma a ma vedet ze neco takovyho existuje. Pak by se totiz nesusili kocky v mikrovlnce. Uci se to i maly decka na kompech. User ma vedet co ma za HW. Takze kdyz pouziju to auto tak akorat vim ze ma nakej motor, baterku, olej a nakou nadrz kam se leje benzin. Ende schluss. Ze to nejede jen tak samo sebou. Usera taky MUSI zajimat ovladace. Ale ta instalace muze bejt co nejblbuvzdornejsi next,next,finnish(finština) pro něj.