Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Linux nebo Windows: multimédia od ivan - Tak neviem a ovela namakanejsie softy ako audacity...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 2. 2006 2:24

    ivan (neregistrovaný)
    Tak neviem a ovela namakanejsie softy ako audacity autor nespomenul (zeby nepoznal?):

    Rezound (asi Linuxovy kral medzi sound editormi) - http://rezound.sourceforge.net/
    sweep - http://www.metadecks.org/software/sweep/

    a dalsie a dalsie, ale tie uz nedosahuju kvalit prvej trojky ktoru uzatvara audacity.
  • 13. 2. 2006 7:49

    Adam (neregistrovaný)
    Na první pohled vypadají dobře. Díky za tipy. Právě nějaké editory sháním, ale zatím u žádného jsem neobjevil podporu vícekanálového zvuku – resp. exportu a importu do/z vícekanálového formátu (a stále ještě nevím, jestli například formát ogg vorbis více kanálů podporuje...). Ke stávajícím bych přidal ještě tento: http://ardour.org/ což není zrovna 'jen' editor zvuku, ale mezi audio programy patří. :)
  • 13. 2. 2006 17:21

    kalwi (neregistrovaný)
    Tak zmiňované programy sice poskytují možná dostatek funkcí, které může běžný uživatel potřebovat (např. aplikování nějakého filtru na celou skladbu apod.). Ovšem všechny jsou katastrofální z hlediska ovládání, jak už jsem se zmínil výše, tj. např. práce s malými úseky zvukového souboru je doslova příšerná a pro takovou práci jsou tyto programy nepoužitelné, Adobe Audition (win) je v tomto směru minimálně o dvě třídy výš (kvalitní funkce nepočítaje). Tato situace mě snad donutí napsat vlastní editor, až k tomu budu mít dostatek programovacích schopností :-)
  • 13. 2. 2006 20:16

    ivan (neregistrovaný)
    Tu si dovolim oponovat, skoro kazdy softver ma "katastrofalne ovladanie" (Co taka Premiere pre windows?) pokial ho neovladam. Potom zrazu clovek zisti, ze to az taka katastrofa nie je.
    Vsetko je to len otazka naucenia, nebral by som to tak tragicky. Rezound je v sucasnosti spicka v Linuxe, netvrdim ze dosahuje kvalit studiovych profi programov vo Windowse, ale je tesne za nimi a na domaci a polo-profi strih audia urcite staci.

    Kazdopadne je hriech ho v takomto clanku nespomenut.
  • 13. 2. 2006 20:45

    kalwi (neregistrovaný)
    Premiere nepoužívám a tedy je mi jedno, jestli má mizerné ovládání nebo ne. Ale tenhle konkrétní příklad (Adobe Audition) není o tom, jak je uživatel naučenej svůj program ovládat. Zkoušel jsem se běžnou práci naučit jak v Rezoundu, tak ve Sweepu (které pod linuxem považuji za nejlepší, co se týče ovládání, ovšem neohrabané v porovnání s Audition), Audacity jsem vzdal rovnou. Jak už jsem řekl, běžná amatérská práce, vystřihnutí začátku (konce) skladby, aplikování nějakého filtru na celou skladbu, převzorkování atd., to vše je v těchto nástrojích ok a poslouží to dobře. Samotné ovládání, které tolik potřebuji, tj. označování malých částí zvukového souboru (cca zlomky sekundy), rychlá a snadná změna tohoto výběru, tudíž i kvalitní zoomování a posun ve zvukové stopě, rychlá a snadná (pomocí klávesových zkratek) změna sample rate (kvůli zpomalení skladby na poloviční rychlost) atd. - to vše tyto nástroje postrádají na použitelné úrovni, tedy se toto ani není možno naučit používat efektivně, obzvlášť pokud je člověk tyto úkony nucen vykonat nikoliv párkrát, jako je třeba při onom amatérském střihu, ale třeba stokrát u jedné skladby. Zkrátka v této oblasti má Linuxový software mezery a jsem nucen používat kvůli tomuto i Windows.
  • 17. 2. 2006 12:22

    SkyRaT (neregistrovaný)
    Chtel bych jen doplnit seznam o dalsi prvotridni softvery a podat par pripominek k napsanemu:

    Pokud se bavime o srovnani programu pro win a Linux, co take pouvazovat jejich cenu? Programy pod Linux Audacity, Rezound, Sweep i Ardour jsou zadarmo. Tecka. Snad nemusim pokracovat. Jen bych chtel zminit, ze spickove nastroje jsou ovsem za penize a to ne zrovna zanedbatelne. V tomto ohledu bych rad zminil produkty firmy Steinberg
    http://www.steinberg.de/
    a to konkretne 2:
    1. vsechny odrudy virtualniho studia Cubase (VST, SX, atd.)
    http://www.steinberg.de/ProductPage_sb51ba.html?Product_ID=2442&Langue_ID=4
    2. Spisckovy masterovaci editor WaveLab:
    http://www.steinberg.de/ProductPage_sb_wl6_eu.html

    Oba produkty vyuzivaji VST pluginy a umoznuji real-time efektaci. Tedy: vyberu si filtr, zobrazim jeho ovladaci panel a behem prehravani zvuku tocim koleckama a cudlikama tak dlouho, dokud nejsem naprosto spokojen s vysledkem. Neni to vsak jen "nahled" pred aplikaci filtru!

    Dale bych vzpomenul:
    FL Studio: http://www.fruityloops.com/ Jedna se o konkurenci Cubase.
    Produkty firmy Propellerhaeds: http://www.propellerheads.se/ jako: ReBirth, Reason, ktere jsou mimochodem propojitelne pres ReWire rozhrani s Cubase :-)


    Linux:
    Linux se sice stava stale vice mutimedialnejsi, ale samotny problem nastava uz v zakladech a to ovladacich na zvukove (potazmo graficke) karty. Nebudu nikoho hanit, ale ovladace ALSA, ktere pomalu ale jiste vytlacuji OSS, nejsou zrovna kvalitni praci. Misto rozsirovani uz ted kilometroveho seznamu podporovanych karet, by se spis meli vyvojari zamerit na duslednou podporu nejpouzivanejsich karet. Totez plati o user-space aplikacich jako mixery zvuku a ovladaci panely pro zvukove chipy - kde lze nastavit vlastnosti zvuku jako environmentalni efekty, surround, Tone control a podobne. Zaver: hraje to, ale dre to.

    Z aplikaci pouzivam Rezound, audacity, sweep i ardour a to vetsinou stylem: kdyz neco nejde tam, tak to zkusim jinde. Na takove to amaterske az polo-profi zvukareni to staci, ale opravdu by to chtelo neco vic. Jinak souhlasim s Ivanem v tom, ze vsechno je jen otazka zvyku a nauceni se. Problem je, kdyz produkt postrada potrebne funkce a tedy neni se co ucit. :-(

    Mejte se a setrte sluch.
  • 18. 2. 2006 21:30

    anonymní
    ano, jsou zadarmo, ale doufam, ze tato fraze nebyla minena tak, jakym zpusobem se ji ohani vetsina ortodoxnich linuxovych uzivatelu, tj. ze pokud v linuxu neco nejde, tak reknou, ze co bychom chteli, kdyz je to zadarmo (predtim ovsem presvedcuji, ze v linuxu lze vse udelat stejne dobre nebo lepe jako ve windows)

    kazdopadne diky za tip, programy ozkousim, penize nejsou prekazkou :-)
  • 1. 3. 2006 14:50

    SkyRaT (neregistrovaný)
    OK, to beru, ale je potreba uvazit, ze free-audio-programy nejsou zrovna nutnosti pro beh systemu a jsou jakymsi "doplnenim", takze si dovedu predstavit, ze tyto programy vznikaji nekdy vecer, po pracovni dobe, a potom tak take vypadaji.

    Jen pro srovnani:
    Produkt firmy Propellerhaeds - ReBirth:
    http://www.rebirthmuseum.com/
    ma freewarovy ekvivalent - FreeBirth

    Tak muzete porovnat rozdily. Ja jen upozornuji, ze jsou znacne.
  • 23. 3. 2006 22:03

    Radek (neregistrovaný)
    a jak jsme se dozvedel z clanku, kde Disney dotahnul Adobe k uprave Photoshopu pod wine,
    zacina Adobe brat linux vazne a uvazuje o portaci adobe produktu pod tucnacka ..
    tak snad svitne slunko .. :-)
    google (Disney adobe photoshop wine) nebo tak nejak ...