Hlavní navigace

LinuxExpo 2008: největší údálost českého open source

10. 4. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Osmý ročník výstavy a konference o open-source software a Linuxu se zaměřuje především na realizované projekty a případové studie s využitím otevřeného software. Součástí letošního ročníku LinuxExpa bude opět konference Open Government. Prostor dostanou i neziskové a vzdělávací programy ve Free & Open Zone.

V panelových diskusích i zajímavém programu vystoupí řada odborníků z oblasti Open Source a Linuxu. LinuxExpo 2008 proběhne 15.-16. dubna v konferenčním centru hotelu Olympik Artemis Praha.

LinuxExpo zahájí Google

Na úvod dvoudenní konference LinuxExpo 2008 vystoupí první česko-slovenský inženýr z centrály Google v Mountain View v Kalifornii a přiblíží vám vztah Google k Open Source. Tímto developerem je Petra Popluhárová, která v Google pracuje od roku 2005. V rámci svého projektu pomáhala lokalizovala funkci „měli jste na mysli“ pro Česko a Slovensko. Tato funkce nabízí při chybě či překlepu správné slovo čí slovní spojení.

Petra Popluhárová

Co přinese LinuxExpo 2008

Pro široké spektrum návštěvníků zahrnující IT managery, specialisty, vývojáře, administrátory i všechny nadšence se zájmem o Linux a Open Source je připraven bohatý a zajímavý přednáškový program s workshopy a panelovými diskusemi i rozsáhlá doprovodná výstava. Během dvou dnů konference a výstavy se bude prezentovat téměř 40 společností a organizací.

LE 08

V průběhu úterního dopoledne se budeme věnovat Linuxu a technologiím IBM. Mezi témata budou patřit Tivoli nástroje pro správu heterogenního a Linux prostředí, Open Client, Blade servery a nebude chybět ani případová studie – Implementace systému elektronické fakturace na platformě OpenSUSE/Linux ve společnosti Activa. Podtitul „Pomůžeme Vám obhájit Linux u vašich šéfů“ patří středečnímu dopoledni, kdy vám nabídneme řešení HP + Red Hat + Oracle. V rámci 27 přednášek se Vám dále představí např. společnosti SUN Microsystems, REKONix, Linworx, Enlogit, IceWarp, SILICON GRAPHICS, ESET Software, Servodata, Infor a další. Při prezentaci řady případových studií budete moci diskutovat o problémech i pozitivech jednotlivých řešení přímo se správci těchto systémů.

Open Government jako součást LinuxExpa

Aktuální informace o projektu CzechPOINT (Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál) a dalších projektech veřejné správy získáte na konferenci Open Government, která je součástí LinuxExpa. Ministerstvo vnitra České republiky ve spolupráci s OSS Alliancí vás seznámí s využíváním otevřeného software a podporou otevřených formátů ve veřejné správě v rámci projektu CzechPOINT. Dozvíte se také jaké jsou zkušenosti a postřehy při používání i nasazování Open Source řešení v reálném provozu Městských úřadů v Novém Městě na Moravě a v Turnově.

Free & Open Source projekty

Ve středečním přednáškovém programu se představí Free & Open Source projekty. Seznámíte se např. s komplexním linuxovým řešením na základní škole v Přerově, využíváním otevřených webových řešení ve školství nebo s novinkami OpenSUSE. Jistě zajímavá bude přednáška pana Krčmáře, Root.cz, s názvem Je open source opravdu zadarmo?

Free & Open Zone

Na přípravě Free & Open Zone se letos podílí obecně prospěšná společnost Liberix. Mezi výstavními stánky nebudou chybět projekty KDE, OpenSuse, Jabbim, Slax či Linux pro nevidomé. Čtvrtá verze prostředí KDE je zcela jistě jedním z nejočekávanějších projektů ve světě Open Source softwaru. Ve Free(b)soft laboratoři je řešena problematika zpřístupnění počítačů slepým a těžce zrakově postiženým.

Panelová diskuse na horké téma

Potřebujeme další standard pro výměnu dokumentů? Odpověď na tuto aktuální otázku se spolu s Vámi budou snažit najít na závěr celého dvoudenního programu konference moderátor Petr Krčmář a jeho hosté.

Odborným partnerem konference je OSS Aliance, společnost pro výzkum a podporu Open Source.

CS24_early

Na letošní LinuxExpo je toho připraveno mnoho co stojí za to vidět či slyšet. Každý účastník konference obdrží drobný dárek a může se zúčastnit losování ankety o zajímavé ceny. Nenechte si ujít LinuxExpo 2008!

Podrobný program a registrace naleznete na www.linuxexpo.cz. Root.cz je hlavním mediálním partnerem akce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku