Hlavní navigace

Linuxové jádro 4.18 vylepší grafiku, Fedora 29 opustí staré procesory

17. 6. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Novinky chystané pro jádro 4.18, vyšla distribuce Deepin 15.6 s řadou vylepšení, Fedora 29 skryje Grub při bootu, Mir 0.32 se blíží, grafika pro Debian 10.0, Xfdesktop 4.13.2, nová SSD a trampoty Intelu.

Novinky pro Linux 4.18

Aktuální stabilní jádro 4.17.x znamená, že významná část sil vývojářů se už soustředí na vydání 4.18. Phoronix již tradičně shrnuje známé novinky, z nichž vyberme ty nejzajímavější.

Čekat můžeme obligátní várku vylepšení v ovladačích GPU, jmenovitě AMDGPU, počáteční podporu Nvidia Volta GV100 v nouveau, zahrnutí ovladače V3D DRM, ovladače Steam Controlleru. Dále framework BPFILTER, další aktualizace pro ARM Spectre V4, podporu šifrování souborových systémů Speck a odstranění Lustre, vylepšení v oblasti cache a „pucování“ kódu (4.18-rc1 je o 100 tisíc řádků kódu menší než 4.17 díky odstranění starého kódu).

V rámci AMDGPU se pracuje na chystané hi-end/výpočetní řadě Vega 20, je zde i počáteční podpora řady Vega M (to jsou ta integrovaná GPU od AMD v procesorech Intel „Kabylake G“). Přibudou také profily spotřeby pro AMD Vega, vylepšení v řízení hodnot napětí a další věci. Architektura Vega je v tomto extrémně flexibilní, takže v AMDGPU je spousta potenciálu pro budoucí optimalizace poměru výkon/spotřeba. Pracuje se ale i na OpenCL atd.

Již dříve jsme psali o podpoře GPU v chystané rodině procesorů Intel „Icelake“, ta nejspíš dojde do finále kolem verze Linux 5.0(+). Ovladač V3D DRM byl dříve znám jako Broadcom VC5 DRM, zajišťuje v jádru podporu GPU VideoCore V, které najdeme třeba v budoucím Raspberry Pi.

Dále zde najdeme nový DRM ovladač pro Xen hypervizor. Intel pracuje na podpoře HDCP a opravách pro DisplayPort MST.

Přibude podpora čínských x86 procesorů Zhaoxin / Centaur zaloožených na IP od VIA. Lépe na tom bude podpora RISC-V, Qualcomm Snapdragon 845, přibude podpora discard pro souborový systém F2FS, lepší podpora USB 3.2 a USB Type-C, vylepšení v KVM pro Microsoft Hyper-V a mnoho a mnoho dalšího. Linux 4.18 vyjde zhruba v srpnu.

Deepin 15.6 s řadou vylepšení

Na Debianu založená distribuce Deepin přichází v nové verzi. Jako vždy je její nejviditelnější součástí vlastní desktop DDE (Deepin Desktop Environment). V něm najdeme novou uvítací obrazovku a lištu s rychlými nastaveními (vlevo u Control Center, které mimochodem už dobře podporuje HiDPI monitory). Nabídku programů si lze více uživatelsky přizpůsobit, aplikace mohou být nově například řazeny dle četnosti spouštění. Konzistentněji též vypadají tmavé i světlé téma desktopu.

Podrobnosti o novinkách shrnuje oznámení na domovském webu. Jinak je v celém systému celkem 217 změn, z nichž mezi chybami bylo 17 fatálních, 18 závažných, 152 normálních a zbývajících 30 položek jsou vylepšení.

Fedora 29 (nejen) skryje Grub při bootu

Pro vydání Fedora 29 je připravováno několik zajímavých změn. Tou první je skrytí Grubu v případě, kdy není potřeba, tedy zejména tam, kde není v počítači více OS, z nichž by uživatel potřebovat vybírat. V takovém případě se Grub tedy nezobrazí a Fedora nastartuje o chviličku rychleji.

UX DAy - tip 2

Druhou novinkou je návrh na akceptování reality u i686 balíčků buildovaných zejména pro použití na 64bit systémech kvůli kompatibilitě. Ty využívají optimalizace i pro instrukční sadu SSE2, což znamená jejich nepoužitelnost na starších 32bit x86 platformách typu Pentium-III či AMD K7. Důsledkem bude to, že 32bitové stroje bez SSE2 nebudou moci upgradovat na Fedoru 29.

Dále se počítá s použitím OpenJDK 11 (nové LTS vydání), novějším Node.js 10.x, moduly NSS p11-kit či syntézou řeči Festival 2.5. Některé další věci jako třeba silnější šifrování se odsouvají pro Fedoru 30. Devětadvacítika také plně vyhoví specifikaci FreeDesktop.org Boot Loader. Podrobnosti v zápisku.

Krátce

  • Už více než dekádu se dohadují dva tábory, zdali jsou snímače v zrcadlovkách Nikon od Sony, nebo ne. Zatím to vždy vychází na první variantu a jak dokazuje společnost ChipMod, která rozebrala aktuální Nikon D850, je tomu tak i v případě tohoto 45,7Mpix modelu, jehož snímač nese označení Sony. Nikon si tak zjevně opět zajistil exkluzivitu na použití nejnovějšího snímače po určitou dobu (předchozí 36Mpix snímač se až s odstupem času objevil ve fotoaparátech Sony a ještě později Pentax).
  • Xfdesktop 4.13.2 je tu, Xfce je zase o krůček blíže k vydání 4.14.
  • Mir 0.32 se blíží. Pracuje se například na podpoře logind, aby desktopy jako Unity 8 byly přístupné z GDM3. Přibude podpora sub-surface, regionů a vyjmout/kopírovat/vložit ve Waylandu. Aktualizace se dočká také Mir Abstraction Layer (Libmiral), libinput zase běhu bez rootovských oprávnění a mnoho dalšího.
  • Debian hledá grafiku pro vydání 10.0, přispět můžete i vy.
  • Na Computexu 2018 představil Plextor novou generaci PCIe/NVMe SSD M9Pe. Ta využívá řadič Marvell 88NR2241 a dosahuje rychlostí přes 6,5 GB/s. Na druhé straně spektra Toshiba vydala nová SSD RC100, která cílí na nejnižší segment. Jde o NVMe SSD bez vlastní DRAM cache, místo které používají RAM počítače.
  • Intelu nadále teče do bot a tak skutečně uvede mainstramové procesory „Coffee Lake“ pro LGA1151 s 8 CPU jádry a také 22jádrový procesor pro stávající HEDT platformu LGA 2066. O moc více už ale na ní nedostane (hovoří se o 28jádrovém CPU na konci roku, to ale bude pasovat do jiného socketu), jelikož ji limitují napájecí možnosti použité VRM architektury.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.