Hlavní navigace

Little Inferno: vyměňte televizi za krb

16. 8. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Little Inferno perexový obrázek
Indie vývojáři se občas pustí do šíleného experimentu s herními mechanismy. Lidé od pradávna milovali sezení u ohně a pozorování, jak praská a jako dravec pohlcuje svou potravu. Little Inferno je na této lidské zálibě postavený a i když se jedná pouze o virtuální oheň. U srdíčka jeho sledování dokáže zahřát stejně.

Představte si svět, ve kterém děti neodložíte k televizi, ale k teplem sálajícímu krbu. Co je potom pro takové dítě nejzábavnější? Hrát si s hračkami? Ne, spálit je! Svět totiž zachvátila ukrutná zima a poučení, že hrát si s ohněm je nebezpečné, v něm rozhodně neplatí. Tak se z dětí vychovávají malí pyrománci.

Na hře Little Inferno je cosi úchylného. Těžko říct, jestli to je grafickým stylem. Ten jako by vypadl z kresleného filmu od Tima Burtona; nebo prostým faktem, že jediným zásadním posláním je vše spálit. Nic totiž nemá takovou cenu jako oheň olizující stěny krbu. Žádné rodinné foto nemá takovou citovou hodnotu, abyste ho nespálili a zvířátka. Ach ta nebohá zvířátka! Žádné není tak rozkošné aby…

Little Inferno obrázky ze hry.

Spal je. Spal je všechny

Asi se teď ptáte, co je cílem hry. V podstatě jen pálit. Ovšem, není to jen primitivní destrukce věcí. Musíte je zapalovat v jistých kombinacích a pořadí, aby se vám otevřely další katalogy krámů, co hodíte na vatru. K tomu komunikujete s hrdiny zimou sužovaného světa. Ti se vám srdceryvně svěřují, co vše do ohně hodili a sem tam vám dají tip, jaká kombinace hezky v krbu zapraská. Občas však chtějí na oplátku poslat nějakou tu surovinu.

Hru spustíte na všech důležitých platformách a dostala se dokonce i na mobilní telefony s operačním systémem iOS. Tam byl požitek z hraní daleko lepší než na počítači. Hru totiž ovládáte myší. Vždy uchopíte nějaký předmět a hodíte ho do krbu a pak kliknutím kamkoliv vedle zapálíte oheň. Funguje to samozřejmě bez problémů, ale na dotykové obrazovce, kde jste skutečně předmět vzali a jakoby lusknutím prstu vyvolali oheň, byl prostě lepší. Je to však detail. Pokud jste na zařízení od Applu Little Inferno nehráli, prskat jak rozžhavený uhlík nebudete. Já měl tu smůlu, že jsem ji prvně hrál na iPadu.

Little Inferno obrázky ze hry.

Oheň ve hře skoro od toho reálného nerozpoznáte

Simulace ohně je neuvěřitelně realistická. Tedy – pokud pominete, že ve světě Little Inferno hoří i nehořlavé věci. Klidně můžete spálit magnet nebo budík. Při hraní vám to však ani nepřijde. Je velmi příjemné se dívat, jak nespoutaný živel cokoliv polyká a umírá, když v jeho dosahu nic není. Přihazovat další harampádí ale nelze donekonečna. Musíte si zachovat trochu racionality. Věci totiž něco stojí.

Little Inferno obrázky ze hry.

I v Little Inferno vás bude pošta chvílemi štvát

Vhodným pálením sice získáváte další peníze, a když nejsou, lze opalovat pavouky v krbu. Peníze potřebujete taky na různé upgrady. Třeba vylepšení vašeho inventáře nebo odemčení dalšího katalogu. Sem tam se může stát, že se dostanete na mizinu a dražší věci, nutné pro splnění úkolu v kombinovaném pálení, budou mimo vaše finanční možnosti. Kromě peněz ještě získáváte poštovní známky. Ty slouží k urychlení dodávky. Předměty nezískáváte ihned, ale za nějaký čas. Stejně jako v reálném světě je sem tam pošta pomalá.

Little Inferno obrázky ze hry.

Autoři poměrně vtipně zapojili do hry sociální sítě. Když vyberete rámeček s fotkou a máte se hrou propojený svůj facebookový účet. Můžete pálit fotky svých přátel. Naštvala vás přítelkyně? Šup s ní do pece. Stejně tak to můžete udělat i se šéfem, ale jaký blázen by si přidával svého šéfa na Facebook?

Kromě grafické stránky je nutné ocenit i hudební doprovod a zvuky. Praskání ohně působí uklidňujícím dojmem stejně jako v reálu. Autoři taky přichystali stylový audiovizuální obsah. V něm se nebojí poměrně drsného humoru a stejně jako ve hře nechybí ani netradičně temná stylizace. Video jsem hodil na konec článku, doporučuji se podívat.

CS24_early

Little Inferno obrázky ze hry.

Závěr a konečné hodnocení

Little Inferno se slovy jen opravdu těžce popisuje. V první řadě je to velmi netradiční hříčka. Někomu může dokonce na první pohled připadat, že se kromě pálení věcí ve hře ničeho jiného nedočká. Opak je však pravdou. Pokud jste zvídaví a umíte číst mezi řádky, začnete pomalu odhalovat tajemství světa i postav, co v něm žijí. Pokud si nedáte pozor, může vás Little Inferno tak pohltit, že skutečně něco zapálíte. Takhle realisticky zpracovaný živel se totiž jen tak ve hrách nevidí.

Výhody

  • Simulace ohně

  • Audiovizuální stránka

  • Humor

  • Originalita

Nevýhody

  • Ovládání

  • Pro někoho stereotypní

Byl pro vás článek přínosný?