Hlavní navigace

Malé domácí účetnictví s Grisbi

21. 10. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Chybí vám v Linuxu malý účetní software? Podíváme se společně na Grisbi, což je sympatická aplikace, která vám umožní zpravovat například domácí finance, vytvářet plány investic, sledovat finanční toky a mnoho dalšího. Pokud chcete mít o svých financích dobrý přehled, jistě je možné sáhnout tomto nástroji.

Důvodů, proč si pořídit program na správu domácích financí, je samozřejmě celá řada. Říká se, že největší útraty domácností bývají na malých drobnostech, které nejsou příliš vidět, a tyto aplikace je spolehlivě zviditelní. Hodí se také pro plánování investic nebo pro získání celkového přehledu o financích, zvláště pokud máte více bankovních účtů. Tyto nástroje vám tedy díky přehledu, který získáte, umožní ušetřit a zlepšit hospodaření vaší domácnosti.

Nástrojů tohoto druhu je celá řada. Se dnes podíváme na program Grisbi, který patří mezi nejznámější a nejlepší správce domácích financí.

Původním autorem projektu je Cédric Auge (verze 0.1 v roce 2000), dnes se ale o vývoj stará celá komunita. Aplikace je vytvořena v jazyce C, šířena pod licencí GNU-GPL a je k dispozici jak pro Linux, tak také pro Windows a MAC OS. Aktuální verze je 0.6 a vyšla v květnu letošního roku (snad jen na ukázku, že mají autoři smysl pro humor, je možné uvést, že mezi změnami je lokalizace do řečtiny). Aplikace je dostupná ve velkém množství jazyků na různých stupních lokalizace. Česká je částečná lokalizace programu a nulová dokumentace.

Aplikace si poradí se všemi základními účetními operacemi, které by mohl domácí uživatel potřebovat, ale současně nelze očekávat, že by uměla vytvořit daňová přiznání a další dokumenty, které jsou vázány na lokální specifika a často se mění. Jistě jej ale lze užít jako vhodnou analytickou pomůcku pro tvorbu těchto materiálů.

Začínáme

Při prvním spuštění programu se zobrazí intuitivní průvodce, ve kterém si můžete nastavit, zda chcete data šifrovat, jakou používáte primární měnu, kam se mají ukládat soubory nebo jak očekáváte že se bude aplikace chovat. Aplikace podporuje import z většiny běžných aplikací podobného charakteru, ale osobně mohu konstatovat, že ne zcela spolehlivě. Zajímavé je, že aplikace by si měla poradit s elektronickými výpisy z účtů, které jí dáte k dispozici. Bohužel opět mám zkušenosti s tím, že české banky (zkoušel jsem mBank a ČSOB) aplikace nezvládne importovat. Výdaje si tedy musíte zadávat ručně. Aplikace podporuje také řadu formátů pro export dat, které ale fungují přece jen lépe.

Ke každé z bank si můžete přiřadit velké množství podrobných informací, můžete v nich mít více účtů ve vícero měnách, atp. Každé transakci je možné přiřadit příjemce a účel, za kterým byla provedena. Aplikace pak jednoduše dokáže vypsat, kolik jste v daném období za co utratili a komu jste kolik peněz vydali.

Právě tvorba těchto sestav výdajů je jedním z nejdůležitějších prvků podobných programů. Aplikace pak mohou vytvářet informace o rozpočtech dle jednotlivých měsíců nebo výroční zprávy. Informace takto získané jsou nejen zajímavé, ale často také poučné.

Program nabízí také možnost si výdaje naplánovat pomocí kalendáře, takže získáte snadný přehled o tom, kdy vás čeká jaký výdaj. Událostem je možné nastavovat druh, periodicitu i zda se jedná o příjem či výdaj. Snadno tak můžete mít stejně dobrý přehled o výdajích jako o ziscích. Kromě bankovních účtů můžete spravovat finance v hotovosti, v majetku a nebo dluh.

Shrnutí

Aplikace bohužel neumožňuje efektivně zpravovat majetek, který je například ve formě akcií. Jistě by nejeden uživatel ocenil, kdyby měl možnost v aplikaci sledovat, jak si vedou jím vlastněné cenné papíry – jakou mají aktuální hodnotu, což by se jistě dalo udělat napojením na nějakou online databázi. Podobně u měn – je zde sice podpora více měn, ale chybí napojení na kurzový lístek, takže nějaký celkový přehled mění uživatelům může poněkud unikat. Programu lze vytknout také to, že má problémy s importem čehokoli – celých profilů i jednotlivých výpisů.

CS24_early

Na druhou stranu import výpisů ve formě CSV je zatím jen experimentální funkcí a mimo tyto nedostatky aplikace pracuje velice spolehlivě a přehledně. Je téměř úplně lokalizována a díky práci se soubornými funkcemi umožňuje poměrně přehlednou a snadnou správu financí. Jistě užitečnou funkcí aplikace je podpora šifrování. Pro rodinné finance je užitečná také správa většího množství účtů a velice dobře propracovaný tisk dokumentů.

Pokud překonáte nedostatky dané problémy v importu (nebo počkáte na další verzi, která by to snad měla řešit), získáte zajímavý nástroj, který je rychlý a pohodlný pro každodenní používání a je k dispozici pro všechny běžně rozšířené platformy, s dostatkem funkcí pro běžné domácí užití.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.