Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Mandriva 2007: Instalace a první dojmy od mdw - Po vyzkoušení Mandrivy One 2007 (GNOME), která vypadala...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 10. 2006 18:03

    mdw (neregistrovaný)
    Po vyzkoušení Mandrivy One 2007 (GNOME), která vypadala výborně a zcela funkčně jsem se rozhodl si nainstalovat Mandrivu Free 2007. Bohužel ani po celém víkendu hraní si s tím jsem tu věc nezprovoznil tak, jak bych si představoval. Např.:

    - u mě nefunguje rozumně lilo (hlásí Timestamp mismatch) - než jsem zjistil, že použití GRUBu tento problém řeší, uplynuly aspoň dvě hodiny
    - po první úspěšné instalaci nefungoval Firefox, zjistil jsem, že jeho adresář (.mozilla) měl vlastnictví root.root... jak je to možné netuším
    - XChat-GNOME jsem spustil, něco v něm nakonfiguroval, což způsobilo okamžitý crash, načež už se program nedal spustit. Mazání konfigu (v .gconf) a jeho vlastního adresáře nepomáhalo
    - hlavní tahák Mandrivy, integrované Xgl není zdaleka tak integrované, jak by se z Mandrivy One zdálo; ve skutečnosti jsem ho stále nezprovoznil. Vzhledem k tomu, že plf.zarb.org je down, stáhnul jsem si ovladač pro grafickou kartu (GE5200FX) přímo z webu nvidie a pustil drak3d. Bohužel nefunguje, compiz se odmítá spustit s nějakou chybovou hláškou (z hlavy si nepamatuji); našel jsem tedy mirror PLF a stáhnul a nainstaloval jejich RPMka ručně. Výsledkem bylo, že se do X nešlo ani přihlásit. Podotýkám, že na stejném počítači funguje Mandriva One s Xgl naprosto bezproblémově. Takže v neděli večer není Mandriva stále funkční a mě už to docela přestává bavit a přemýšlím o návratu k Ubuntu, které jsem měl předtím.
    - jinak třeba klikátko na správu aplikací mi přijde velice mizerné a omezeně funkční - když ho srovnám třeba s bezvadně fungujícím synapticem v Ubuntu.

    Mdw
  • 8. 10. 2006 22:12

    mdw (neregistrovaný)
    Jinak ta chyba je tato:

    compiz: glXBindTexImageEXT is missing

    Ani po dalsich hodinach badani a overovani vseho mozneho jsem nezjistil, co to znamena. Vsechno ostatni vypada OK: nVidii GLX bezi, Xgl bezi, ale compiz se nespusti kvuli tomuhle.

    mdw
  • 9. 10. 2006 9:32

    Tomáš Guzdek

    Také jsem prvně zkoušel instalační program přímo od Nvidie (8774) a tomu se opravdu moc fungovat nechtělo, i když akcelerace vypadala funkčně. Jelikož jsem Xgl dřív nepoužíval a nebyl jsem si jist, zda-li není potřeba v souvislosti s Xgl ještě něco navíc nastavovat, sáhl jsem do PLF archivu a použil balíčky dkms-nvidia-8774-4plf2007.0.i586.rpm a nvidia-8774-4plf2007.0.i586.rpm, se kterými již vše funguje tak jak má. Ručně bylo potřeba pouze zakomentovat #Load "glx" # 3D layer a přidat Load "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia/libglx.so", což bylo vypsáno během instalace oněch balíčků.

    Jelikož Nvidia se stejným binárním ovladačem funguje, tak jsem tuto skutečnost neuváděl, poněvadž se dle mého názoru nejedná o problém Mandrivy, nýbrž o problém dodatečného nastavení ovladače, který není součástí free edice Mandrivy.

  • 10. 10. 2006 1:21

    mdw (neregistrovaný)
    Jo, to pridani plne cesty ke glx knihovne pomohlo. Bohuzel pri spousteni GNOME z nejakych duvodu asi minutu trva, nez se pusti Nautilus. Taky na moji FX5200 video funguje v zasade spravne, ale znacne pomalu. Ale to jsou holt drobnosti.

    mdw
  • 10. 10. 2006 9:28

    Ivo Peterka
    Hmm, ty PLF balíky mi nefungují. Presněji, nastavil jsem si PLF jako zdroj a naisntaloval si proprietary drivery ATi. 3D akcelerace nefunguje - 27 fps v cube oproti 200 fps s opensource drivery je zatracene velky rozdil. Vratil jsem tam ty opensource a jsem happy.
  • 10. 10. 2006 12:41

    mdw (neregistrovaný)
    A pouziji se? Podivejte se bud do logu nebo pomoci glxinfo. U nVidie bylo potreba prepsat v xorg.conf jmeno ovladace z "nv" (OSS neakcelerovany) na "nvidia" (proprietarni, 3D akcelerovany).

    mdw
  • 10. 10. 2006 16:12

    Ivo Peterka
    Je fakt, že do xorg.conf jsem se nedíval, ale při výběru z klikátka se mě to ptalo, jestli chci použít open, nebo proprietary. Dal jsem proprietary, bylo to pomalé, dal jsem opensource, bylo to rychlé. Kdysi jsem se snažil ty drivery instalovat z baliku od ATi, ale pral se tam originalní dri modul s proprietarním (ati používa nějake upravené dri). Nikdy se mi to nepodařilo doladit. Myslím, že to bude něco podobného, akorát jsem se domníval, že to ten balíček třeba bude umět řešit. Každopádně máte pravdu, že bych se měl aspoň podívat do konfiguráků, nejenom žehrat na nekvalitu balíčku.