Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Mandriva: kam směřují kroky draka? od A.S Pergill - „Pro opakovanou nespokojenost přecházím na jiné distro.“ S Mandrake jsem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 11. 2009 10:55

    A.S Pergill (neregistrovaný)

    „Pro opakovanou nespokojenost přecházím na jiné distro.“
    S Mandrake jsem neměl problémy, ani s prvními následujícími Mandrivami. Od r. 2005 to stojí za …, včetně nejprve zmaštěného připojování diskety (zápis 1M souboru na disketu trval asi 10 – 15 minut), posléze nutností připojovat disketu ručně pod rootem (protože na to sice mají grafické udělátko, ale to se musí po každém restartu systému znovu nakonfigurovat s právy roota, takže není důvod ho používat) – což já jistě zvládnu dvěma skripty spouštěnými z konzoly, ale už je to problém na počítačích v učebně, kde studentům heslo roota dávat nechci; nemluvě o začátečnících, pro které je tohle distro určeno. Plus zcela nefunkční KDE4, plus nemožnost nainstalovat plnohodnotné kódování češtiny v ISO 8859–2 (část aplikací tuto volbu akceptuje, část tam má natvrdo nastavené UTF-8 a vzájemně si nerozumějí).
    Takže v novějším počítači na chalupě, který nahradil stařičký s Mandrake 10, je Debian, na novém eee je Ubuntu (Debian nemá ovladače na některé komponenty), Debian půjde i na stolní počítač doma a do pracovny, časem i do počítačů v učebně.

  • 5. 11. 2009 12:37

    Jarda_P

    V ucebne studentum pripojite disketu sam, pres ssh. V tom je sile Linuxu! :-)

    Neslo by do Debianu na eee dodat jadro z Array.org, jak to dela eeebuntu? Asi by se tedy musela jeste nekde vystourat nejaka ta eeebuntu utilitka a asi vlastnorucne zkompilovat.

  • 5. 11. 2009 21:54

    Aminux (neregistrovaný)

    >>Plus zcela nefunkční KDE4

    Mě funguje v pohodě a když mi nesedí tak můžu nahodit Gnome nebo Xfce. Takže tuhle výtku neberu.

    Něco tak archaického jako je disketa nepoužívám, nevim.
    Připojování a odpojování ostatních médií funguje bez problémů.