Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Mandriva Linux 2006 CZ: Instalace a konfigurace od Josef Polách - Z instalace Mandrivy mám velmi podobnou zkušenost, setkal...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 12. 2005 9:50

    Josef Polách
    Z instalace Mandrivy mám velmi podobnou zkušenost, setkal jsem se s ní poprvé, instalovali jsme ji se synem. Jediným vážným problémem (kromě několika jiných maličkostí) bylo to, že se mi nepodařilo rozchodit vytáčené připojení k internetu.

    Modem byl nalezen a nastaven, připojí se, přihlásí, ale není dostupná žádná služba (web, pošta) a nedá se pingnout jinam než na vlastní přidělenou adresu IP. Nastavení jsem měl v uživatelském profilu z jiné distribuce, používám kppp. Během spojení se aktualizoval soubor /etc/resolv.conf, přibyly v něm dvě dvojice řádků, dva od kppp a dva od ppp. Ještě se v tom pohrabu, případná rada potěší.

    Vrátím se k těm drobnějším chybám.

    -- v IceWM je svinčík v okenních tlačítkách, skáčou tam blbosti místo toho, co tam má být

    -- v textovém režimu mi nejde adduser. Tedy spustit šel, ale tady ve Slackwaru to funguje jako dialog, tak nevím jestli je to vlastnost či chyba nebo zdali je to závislé na distribuci

    -- v grafických programech (OOo) nejde tisknout na tiskárné, pomocí lp to jde. Ale to snad nebude velký problém nastavit. Neměl jsem na to zatím tolik času.

    -- Mplayer v grafickém kabátě se chová nějak divně, víc si takto z hlavy nvzpomínám.

    Jinak mi připadá ale celkem použitelná pro nenáročný domácí provoz. Není tak překomplikovaná jako třeba SuSE a asi u ní chvíli zůstaneme, když vychytáme ty chybky.
  • 6. 12. 2005 16:48

    bez přezdívky
    Patrne jste si zapnul firewall a nechal jej nastavit.
    Me adduser funguje, ale dialog to neni. Proste adduser name a je tam.
    Me tisknout jde a moc hezky.
    Mplayer se chova zcela normalne. Nemate nejake "divne" nastaveni?
    Pravda je, ze se obcas musi nejdriv trochu poladit, a pak se na tom da pracovat.
  • 6. 12. 2005 18:43

    PJ (neregistrovaný)
    add modem: jestli je pripojeni spravne, jde asi o problem bud s routovanim pripadne s fw.

    adduser. presne tak, mel by to byt (a jinde je!) dialogovy zpusob useradd. v mandrake to je vsak jen symlink. taky nevim proc.

    tiskarna mi naopak poprve za tu dobu co mam mdk (od 8.1) tiskne a bez nejakeho hackovani lp (musel jsem si vyvinout vlastni filtr). (driver na mou tiskarnu existuje uz od r 2000).

    gmplayer nepouzivam-nevim. v konsoli to jede jak ma.

    --
    PJ