Hlavní navigace

Mandriva Linux 2006 CZ: V akci

13. 12. 2005
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Rozbalování krabice a instalaci nové Mandrivy již mámě úspěšně za sebou. Stihli jsme i zběžnou obhlídku funkčnosti hardware a v poslední částí naší procházky po distribuci Mandriva se podíváme, co že jsme si to vlastně nainstalovali a jak se nám s tím bude pracovat.

Mandrake Linuxu bývalo v minulosti některými lidmi vyčítáno, že je šitý až moc „horkou jehlou”. Půlroční vývojový cyklus se příliš nezamlouval ani firemní klientele, která vyžaduje spíše osvědčenou funkcionalitu než poslední novinky, a tak při transformaci Mandrake na Mandrivu byly právě tyto hlasy vyslyšeny a Mandriva se zrodila s ročním vývojovým cyklem.

Mandriva 2006 CZ obsahuje:

  • Kernel 2.6.12–12mdk
  • X.org 6.9–1.cvs20050915
  • Gcc 4.01
  • GTK+ 2.8.3
  • Gnome 2.10.2
  • Qt 3.3.4 (3.3.5)
  • KDE 3.4.2 (3.5.0)
  • Firefox 1.0.6 (1.0.7 CZ)
  • OpenOffice.org 1.1.5 (2.0 CZ)

Čísla v závorkách udávají verze produktů, které nejsou přímo součásti originální Mandrivy 2006, ale jsou navíc obsaženy na médiích české verze od společnosti QCM. Pokud vás zajímá verze některého konkrétního produktu, můžete se podívat na výpis obsahu těchto médií.

Výměnná média

Minule během popisování funkčnosti hardware jsem trošku záměrně opomenul flashdisky a paměťové karty, a to hned ze dvou důvodů. Za prvé je jejich funkce dnes již spíše samozřejmostí a hlavně úzce souvisí se změnami v Mandriva 2006. Supermount je nyní používán pouze pro diskety. CD, DVD a USB disky nyní obsluhuje gnome-volume-manager a HAL a magicdev tak odsunuli na zasloužený odpočinek. Gnome-volume-manager sice nefunguje v textové konzoli, ale tam bych to neviděl jako problém. Naopak se ruční připojování zdá v konzoli spíše logičtější. V grafickém prostředí, a to jak v Gnome, tak i v KDE to funguje velmi dobře. V dřívějších verzích Mandrake mi bylo automatické připojování disků pro svou značnou nespolehlivost spíše na obtíž a takřka ihned po instalaci jsem je vypínal. Ve verzi 2006 ovšem funguje velmi dobře a za celou dobu používání, cca dva týdny, jsem se nesetkal s jediným problémem.

MDK - disky

Gnome

Jak již bylo zmíněno, Gnome je k dispozici ve verzi 2.10.2. Gnome 2.12 vyšlo počátkem září, a tak je možná pár lidí zklamáno, že jej v této Mandrivě neuvidí. Obzvlášť když Gnome 2.12 stihlo i několik distribucí, které vyšly ještě před Mandrivou. Gnome 2.10.2 je však poslední z verzí 2.10 a je už vyladěné. 2.12.0 mělo zato ještě spoustu dětských nemocí souvisejících s novými funkcemi, a tak u distribuce, která má nyní již sloužit rok, se jednalo o velmi rozumnou volbu.

Co se výběru balíčku pro tento desktop týče, ve výchozí volbě kancelářského software byl zvolen balík OpenOffice.org (dále OOo) 1.1.5, pro kreslení diagramů Dia 0.94, Acrobar Reader 7.01 a několik dalších. Jako správce úkolu a pošťák je tu již tradičně Evolution, tentokráte ve verzi 2.2.3.

U Gnome mi trošku chybí AbiWord a Gnumeric, ale doinstalovat je lze. To, že ve výchozí volbě dostal zelenou OOo, je docela pochopitelné. Pokud se vám nelíbí OOo 1.1.5, bude si muset 2.0 CZ nainstalovat ručně. Na médiích je a je tam i připraven instalační skript, takže instalace je snadná. To, že není jako výchozí, bych bral spíše jako přínos. Jednalo by se již o docela velký zásah do vlastní Mandrivy a na OOo 2 je znát, že není od počátku její součástí, ale byla k ní spíše naroubována. Např. nefunguje přenášení obrázků z Gimpu do OOo 2 prostřednictvím schránky a menu také nevypadají tak, jak by člověk očekával.

MDK - OOo

Mezi internetovými nástroji najdete např. „kecátka”, jako je Gaim 1.5.0, XChat 2.4.5, GnomeMeeting 1.2.2 a Skype 1.2.0.17. Jako FTP klient byl zvolen gFTP 2.0.18 a na toulky webem je krom Firefoxu 1.0.6 přítomná i Epiphany 1.6.5. O Firefoxu 1.5 se nemá cenu bavit, vyšel mnohem později. Pokud toužíte alespoň po 1.0.7, tak ten na médiích najdete, ale z neoficiálních zdrojů. Proto jsem Firefox 1.0.7 ani nezkoušel. Proti Gecku z původního 1.0.6 může byt přeloženo dost dalších programů a hlavně číslo verze není vše. I zdejší 1.0.6 se hlásí jako Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.10) Gecko/20050921 Firefox/1.0.7, takže není důvod panikařit kvůli bezpečnostním chybám, které 1.0.7 opravovala.

MDK - FF

Do multimediální výbavy byl jako výchozí přehrávač zařazen Totem 1.0.4. Pokud toužíte po MPlayeru, musíte si jej doinstalovat sami. Na grabování CD je zde v nedávné sklizni zmiňovaný Sound Juicer 2.10.1 a jako audio přehrávač stařičký xmms 1.2.10. Nezasloužil by si pomalu nahradit třeba Beep media playerem, který je na médiích také? Na sledování TV je tu TVtime 1.0.1. Díky absenci MPlayeru či spíše jeho součásti mencoderu a výběru TVtime však ve výchozí nabídce chybí aplikace, které by uměla nahrávat z TV. Jako prohlížeč obrázků byl zvolen gThumb 2.6.6 a o Gimpu snad nemá ani cenu pochybovat. Tentokráte ve verzi 2.2.8. Mimochodem, má velmi pěkný About.

Volba aplikací pro Gnome byla povětšinou zdařilá, aplikace byly stabilní a celkově se v Gnome desktopu Mandrivy 2006 pracovalo velmi příjemně.

KDE

O KDE platí naprosto totéž co o Gnome, co se verzí týče. Jeden rozdíl tady ovšem je, a to, že se na přiložená média dostala i beta verze KDE 3.5. Pokud tedy toužíte po novém KDE i na úkor případných problémů, které se mohou v takto čerstvé verzi objevit, stačí přidat mezi zdroje thac z druhého DVD a nainstalovat. Tento screenshot vznikl až dodatečně a já se dále držel stabilního KDE 3.4.2.

MDK - KDE

Výběr Kancelářských aplikací pro KDE desktop se v základních věcech příliš neliší. Jako kancelářský balík zůstává OpenOffice.org 1.1.5 a taktéž Adobe Reader. Pouze Dia byla nahrazena programem Kivio 1.4.1 a několik dalších méně výrazných kancelářských balíků taktéž.

Mezi podstatnými internetovými nástroji zůstal Firefox, GnomeMeeting a Skype. Jako další prohlížeč je zde pochopitelně Konqueror 3.4.2. Popovídat si můžete v Kopete 0.10.3 a vyřídit poštu v KMailu 1.8.2

Mezi multmédii si své místo uhájil XMMS a Gimp. Jako přehrávač nemůže chybět amaroK 1.3.1, k grabování CD je zde KaudioCreator 1.12 a od prohlížení obrázku je tu KuickShow 0.8.7. Ke sledování TV byl vybrán kdetv 0.8.8. Tvtime mi připadá lepší, ale uznávám,že člověk, který u toho „sedí poprvé”, asi spíše nakonfiguruje právě kdetv.

Pokud byla jedním z hlavních kritérií při výběru vhodných aplikací spolehlivost, musím uznat, že i v KDE se to povedlo. V podstatě dvě jediné výtky, které bych měl proti výchozímu nastavení, jsou pouhé dvě pracovní plochy. Během pár minut jsem se topil v záplavě oken a musel si jich pár přidat. Druhou výtkou je na můj vkus až příliš rychlé opakování kláves. Během psání textů se mi několikrát stalo, že se mi znak objevil několikrát a musel jsem prodlevu před opakováním nepatrně zvýšit. To je ale spíše věc zvyku.

Xfce

Gnome i KDE bylo vyladěno pěkně. Pokud ovšem hledáte něco „nestandardního”, může být nemile překvapeni. Osobně preferuji Xfce, a tak jsem neodolal pokušení jej také vyzkoušet. To, že se např. ikony v panelu odkazují na neexistující webový prohlížeč a poštovní klient, bych pochopil. Přeci jen Xfce je z contribu. Chyba panelu úloh již ale zamrzí. Patch byl v bugzille Xfce již dva měsíce před vydáním Mandriva Linuxu 2006.

MDK - xfce

Dle Příručky uživatele, str 308, je contrib oficiální archiv softwaru tvořený přímo na serverech Mandrivy a obsahuje takový software, který není součástí tzv. ”download edice„ Mandriva Linuxu nebo dle str. 277 je contrib jaksi „navíc” a není součásti standardní edice. O tom, že by mu byla věnována výrazně menší pozornost, zde ale není ani zmínka a tohle je chyba, kterou lze přehlédnout jen stěží.

UX DAy - tip 2

Závěrem

Mandriva Linux 2006 CZ od společnosti QCM je docela povedenou edicí této linuxové distribuce. Balení obsahuje rozsáhlou dokumentaci (556 stran) a množství software a dat (16.3 GB). Na instalačním programu sice je co zlepšovat, ale instalace se naštěstí neprovádí často a i tak ji lze bez větších problémů absolvovat. Automatická konfigurace hardwaru je na velmi vysoké úrovni, a tak je systém připraven k práci takřka ihned po instalaci. Pokud sáhnete po některém z již během instalace nabízených desktopových řešení, Mandriva vás nezklame. Zvolené aplikace jsou takřka optimálním kompromisem mezi funkcionalitou a stabilitou.

Nepříjemně můžete být překvapeni, pokud si vyberete něco méně používaného, jako např. zmiňované Xfce. Těžko říct, kolik takových kostlivců se v tomto obrovském množství dat ještě ukrývá, ale jsou tam a je s nimi potřeba počítat. Pokud máte programátorského ducha, v jejich odstraňování můžou pomoci zdrojové kódy, které jsou z části součástí dodávky.

Byl pro vás článek přínosný?