Hlavní navigace

Mark Shuttleworth už nebude ředitelem společnosti Canonical (Ubuntu)

21. 12. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Na konci minulého týdne oznámil Mark Shuttleworth, ředitel společnosti Canonical vyvíjející populární linuxovou distribuci Ubuntu, že po šesti letech opustí ředitelské křeslo firmy. Co ho k tomu vedlo? Co bude Mark Shuttleworth dělat dál a kdo se chystá usednout na jeho místo? Jaký dopad to bude mít na firmu?

Ve čtvrtek 17. prosince Mark Shuttleworth oznámil, že opustí své dosavadní ředitelské křeslo ve své společnosti Canonical. To zastával od března roku 2004, tedy od založení firmy. K odstoupení zřejmě dojde na konci února 2010. Od března se zaměřím na design produktů, partnery a zákazníky. To jsou oblasti, které mě nejvíce zajímají a ve kterých mohu nejlépe ovlivnit náš dopad na open source a technologický trh, píše Shuttleworth ve svém blogu.

Na jeho místo by měla usednout Jane Silber, která je ve firmě od roku 2004 a dnes zastává funkci technické ředitelky (COO). Její hlavní úlohou bylo uskutečňování strategických vizí Shuttlewortha jako nejvyššího ředitele společnosti. Na novém místě se Jane Silber zaměří na celkovou koncepci a strategii společnosti a Mark Shuttleworth nabídne důležitou strategickou podporu vývoje.

Mark Shuttleworth

Podle oficiálního vyjádření obou ředitelů by to nijak nemělo změnit celkovou koncepci firmy. Nezmění to směrování firmy. Jane a já (Shuttleworth) jsme spolupracovali posledních pět let a přestože jako nová ředitelka bude mít pravomoc dělat odlišná rozhodnutí, v celkové strategii a koncepci jsme za jedno.

Mark Shuttleworth potvrdil, že rozhodně nehodlá ze společnosti Canonical odejít a chce se i nadále Ubuntu věnovat. Zůstane také vedoucím dalších aktivit jako Ubuntu Community Council a Ubuntu Technical Board. Nechce už ale řešit obchodní záležitosti firmy a raději se chce věnovat technologiím a velkým enterprise zákazníkům. Nadchl jsem se pro design a kvalitu, takže chci trávit více času řešením procesů, které nám umožní vytvořit lepší a kvalitnější produkty.

Shuttleworth se chce přímo zapojit do vývoje Ubuntu a chce systém posunout dále. Zaměřím se na produktový design a vývoj. Chci aby Ubuntu uspělo jako otevřená a univerzální platforma na netboocích, noteboocích, desktopu, serverech, embedded zařízeních a v dalších oblastech. Je to velký závazek a já se mu budu moci díky Jane věnovat.

Kromě Ubuntu se chce Mark věnovat také relativně nové aktivitě Canonicalu – cloudům. Služby tohoto typu začala firma nabízet v červnu letošního roku. Budu se věnovat velkým zákazníkům především v Asii. Budu také úzce spolupracovat se zákazníky našich nových cloud řešení.

Podle Jane Silber změna také vyjasní role ve firmě. Dojde k jasnému oddělení rolí ředitele Canonicalu a vedoucího Ubuntu komunity. Budou to dva různí lidé, což by mělo pomoci urychlit dosažení jejich individuálních cí­lů.

Mark Shuttleworth

Shuttleworth při této příležitosti zmínil také některé informace týkající se příjmů společnosti. Podle něj existují tři hlavní oblasti, které přinášejí firmě peníze: prodej linuxových netbooků a PC, podpora koncových a firemních uživatelů. Podle jeho slov rostou příjmy velmi dobře a daří se také novým oblastem podnikání – nabídce linuxových serverů či zmíněným cloudům a službám okolo nich. Podle slov současného ředitele firma stále ještě nevydělává, ale je na dobré cestě. Sám Shuttleworth je s provozem společnosti spokojený. V současné době v Canonicalu pracuje více než 300 lidí.

root_podpora

Změní se podle vás něco? Co konkrétně?

  • Chod firmy a její strategie.
    27 %
  • Firma se zmenší.
    8 %
  • Změní se a rozšíří byznys.
    56 %
  • Změna se dotkne i Ubuntu.
    34 %
  • V očích uživatelů firma klesne.
    16 %

Pochopitelně se okamžitě po oznámení objevily spekulace o pozadí této významné změny a především o jejím načasování. Jedná se skutečně o osobní rozhodnutí Marka Shuttlewortha, kterého už nebaví role businessmana nebo jde o část širšího plánu na snížení nákladů nevýdělečné firmy? Oba ředitelé se snaží tyto otázky bagatelizovat. Shuttleworth naznačil, že nejde o redukci nákladů, ale nová ředitelka se pravděpodobně zaměří na lepší finanční výsledky firmy. Zatím se ale zdá, že to nebude znamenat velké zásahy do fungování firmy jako celku.

(Obrázky pocházejí z Wikimedia Commons a jsou k dispozici pod licencí CC by-sa 3.0. Autory jsou Paul Sladen a Tristan Nitot.)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.