Hlavní navigace

McPixel: polský MacGyver zasahuje

13. 9. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

McPixel perxová obrázek
Podivné lidské existence, jásejte! McPixel je hra s humorem černým jako noc. Stojí za ní polský učitel a inspiroval se v kultovním seriálu MacGyver. Jako bonus se vše odehrává v retro pixelové grafice a v pozadí hraje vytříbená hudba. Tak co? Troufáte si zachránit den v pouhých dvaceti sekundách?

McPixel patří mezi nejšílenější hry historie. No opravdu. O to zvláštnější je, že ho vytvořil polský učitel Mikolaj Kaminski s přezdívkou Sos. Ten má na svém kontě celou řadu her, jednu absurdnější než druhou. McPixel se ale jako jeden z mála projektů dostal do širšího povědomí hráčů. Dost mu pomohlo portování na všechny možné platformy, včetně těch mobilní a hlavně nespecifikovatelný žánr s netradiční hratelností.

McPixel je skvělou parodií na MacGyvera

Představte si situaci, že vezmete MacGyvera a zavřete ho do místnosti s bombou, která má za 20 sekund explodovat. Co MacGyver udělá? No, vymyslí super zlepšovák. Z tuby zubní pasty a sponky vytvoří nosnou raketu a vystřelí bombu na měsíc. Když ale zavřete do stejné místnosti akčního a trochu střeleného hrdinu McPixela, začnou se teprve dít věci.

McPixel obrázky ze hry.

McPixel nepostaví žádný složitý vynález. Nejdřív všechny kolem zkope, dědečkovi stojícímu opodál narve hůl do zadku, která najednou začne sama od sebe rotovat jako vrtule. Pak dědečka navede, aby si místo lízátka vzal vražednou bombu a pošle ho oknem ven. Napadlo by vás takové řešení? Asi těžko, ale na těchto nelogických momentech celá hra stojí.

Hra vám může poškodit mozek a zkazit tak hratelnost

Autoři na začátku varují, že hraní McPixela může poškodit mozek a následně tak zkazit hratelnost. Faktem ale možná je, že mozek moc používat při hraní nebudete. To se fakt nedá, i když se jedná o klikací adventuru. Řešení kolikrát není vůbec logicky zdůvodnitelné. Vždy se dostanete do nějaké úrovně s jednou obrazovko a máte dvacet vteřin na její vyřešení. Většinou se jedná o jeden klik na správné místo. Pokud neuspějete, level vybouchne a vy jdete do dalšího. Vždy jich děláte několik v řadě a vracíte se do nich furt dokola, dokud je nevyřešíte všechny.

McPixel obrázky ze hry.

K tomu všemu má hra brutálně rychlé tempo. Skáčete z obrazovky do obrazovky a jste popoháněni obludnou oblbovací hudbou. Navíc vám autoři dají do ruky zbraň v podobě přeskakování animací. Nejste tak zdržováni při opakování úrovně a můžete stále dokola zkoušet nové a nové varianty. I když popis herních mechanizmů zní jako stereotypní opakování stále stejných činností, hra to skvěle maskuje humorem.

Smrt nebo vtip? Ve hře McPixel si musíte bolestně zvolit

V každé úrovni je spoustu drobných vtípků. Vyplatí se proto občas hádanky kazit záměrně. Pokud vždy směřujete ke správnému řešení, uteče vám hodně blbostí z už tak blbého McPixelova světa. Třeba věčně zhulený a ožralý mimozemšťan. Podobných vtípků je ve hře kotel, ale ne vždy vám musí stoprocentně sednout.

McPixel obrázky ze hry.

Humor nesedne každému

Humor je velmi podobný britským sitcomům a občas je obohacen velkou dávkou černého humoru. Pokud jste citlivá duše pomáhající přecházet silnici žabičkám, důchodcům a šnečkům, raději se na hru vykašlete. McPixel je spíš hra pro asociály a zmrvené lidské existence, co se baví hladomorem v Africe a sledují na Twitteru Přiznání Hitlera místo inspirativních milostných tweetů Justina Biebera.

Audiovizuální stránka vsází na doby dávno minulé. Jedním slovem – je retro. Hře to ale i tak docela sluší. Má svůj styl a humorným okamžikům pixelové zpracování rozhodně neubírá na vtipnosti. Někdy spíš naopak.

McPixel obrázky ze hry.

Někomu může vadit kratší herní doba. Jednotlivými kapitolami prolítnete jako blesk. Dokončit všechny levely vám zabere pár hodin. Naštěstí tu jsou fanouškovské scénáře. V menu se nachází pod položkou Free DLC.

Nejpříšernější na hře je však zvolená technologie. Abyste si McPixel na Linuxu zahráli, musíte si nainstalovat zastaralé Adobe AIR ve verzi 2.6. To bohužel není v dnešní době zas tak jednoduché a začátečníky to může od hry odradit. Navíc už Adobe AIR není na Linuxu oficiálně podporované. To s sebou nese také nějaká rizika.

CS24_early

McPixel obrázky ze hry.

Závěr a konečné hodnocení

McPixel je něco naprosto nepopsatelného. Pokud vám humor ve hře sedne, strávíte další den s bolavou bránicí. Pro ty ostatní se bude jednat o podivný experiment s krátkou herní dobou a zaujme je možná jen netradiční audiovizuální zpracování. I přes tyto výtky se ale jedná o zajímavou hru, která rozhodně stojí za vyzkoušení. Jen se připravte na problémy se spouštěním kvůli Adobe AIR.

Výhody

  • Humor

  • Hratelnost

  • Soundtrack

  • Komunitní obsah

Nevýhody

  • Délka hry

  • Není pro každého

  • Celková úchylnost

Byl pro vás článek přínosný?