Hlavní navigace

Microsoft se předběžně dohodl s 18 státy unie

1. 11. 2001
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jak informovaly dnešní NYTimes, došlo k předběžné dohodě v rámci procesu vyrovnání mezi Microsoftem a 18 státy unie.

Microsoft souhlasil s většinou bodů předběžné dohody, která vznikla v rámci mimosoudního vyjednávání se zástupci státu. Tento proces nařídila soudkyně, která má causu na starosti, jako poslední možnost, než by o trestu pro Microsoft rozhodla sama. Platnosti může dohoda nabýt až se souhlasem federálního soudu a se souhlasem druhé strany, tedy zástupců 18 států americké unie. Vyjednávání trvalo tři týdny.

Předběžná dohoda hovoří o sepsání závazného dekretu mezi vládou a Microsoftem, jehož platnost bude pět let. Pokud by Microsoft dohodu porušil, prodlouží se o další dva roky. Nad dodržováním bude bdít výbor tří odborníků.

V rámci dohody se Microsoft zavázal, že zruší diskriminční části licenčních podmínek a dále zruší zvýhodňující dohody s dodavateli IT. Navíc zpřístupní technické informace potřebné ostatním firmám pro vývoj aplikací a hardware.

CS24_early

Zástupci konkurence a zákazníků však tvrdí, že dohoda postrádá vynucovací mechanismy a že s ní nebudou souhlasit. Klíčovou otázkou je, zda s dohodou budou souhlasit zástupci 18 států, či zda dohodu odmítnou a budou pokračovat v protimonopolním řízení. Lidé účastnící se rozhovorů vyjádřili názor, že i zástupci států byli nespokojeni s výsledky dohody, neboť ty efektivně neomezují možnosti Microsoftu upevňovat svůj monopol. Též vynutitelnost dohody je sporná a navíc nebrání Microsoftu v přenesení tlaku z PC oblasti například do oblasti handheldů. Zamýšleným cílem dohody je omezit možnosti MS používat svůj vliv s Windows v oblasti PC jako páku pro jiné oblasti.

Podrobnosti na NY Times.

Byl pro vás článek přínosný?