Hlavní navigace

Mnichovský přechod po třech letech

15. 9. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Kauza přechodu mnichovské počítačové infrastruktury na Linux se už táhne poměrně dlouho. Původní průkopnické záměry se postupně změnily na stále zdlouhavější čekání. Pojďme si zopakovat, co všechno se v této souvislosti už událo.

Začátek

Už poměrně dlouhou dobu si vedení německého města Mnichov pohrávalo s myšlenkou nahradit na svých počítačích MS Windows operačním systémem GNU/Linux. Poprvé se o tomto kroku začalo veřejně mluvit už koncem roku 2002.

Bylo potřeba upgradovat beznadějně zastaralé softwarové vybavení, které nebylo ve větší míře upgradováno více než šest let. Mnichovská radnice v té době oslovila Unilog Integrata AG a zadala této společnosti vytvoření studie o nových softwarových možnostech.

Studie doporučila operační systém GNU/Linux a open-source software jako vhodného kandidáta pro nasazení na mnichovských počítačích. Tato možnost se samozřejmě městu zamlouvala, a tak začalo hledat cesty k přechodu na nový operační systém.

Protože situace se zdála být velmi vážná, rozhodl se Microsoft, že to tak nenechá, a vyslal do Mnichova jednoho ze svých nevyšších.

V březnu 2003 tak do města přijel Steve Balmer, výkonný ředitel Microsoftu. Mnichov je považován za hlavní město IT v Německu a Balmer nechce připustit jeho ztrátu. Mnoho dalších měst a zemí by jej jistě následovalo.

Výběrové řízení

Aby byla regulérně dána šance všem stranám, bylo nedlouho poté vyhlášeno výběrové řízení na řešení nové IT infrastruktury v Mnichově. Microsoft okamžitě nabídl výhodné podmínky, které zahrnovaly speciální ceny, až o 35 % nižší, než je obvyklé.

I přesto bylo v květnu 2003 rozhodnuto a výběrové řízení vyhrála nabídka, kterou společně připravily společnosti SuSE a IBM.

Podle zpráv z radnice má open source jednoznačně navrch z několika důvodů. Jednak je naprosto nepředvídatelná cena za dlouhodobou spolupráci s Microsoftem. Microsoft navíc zaručuje masivní update každých pět let, kdežto s open source je možno měnit software ve chvíli, kdy je to potřeba.

Celá situace se samozřejmě nelíbila Microsoftu, který okamžitě požadoval vyhlášení nového výběrového řízení a zveřejnil novou nabídku. Pozdě.

Celý svět už v té chvíli věděl o odvážném rozhodnutí mnichovské radnice přejít se 14 000 počítači od software firmy Microsoft k open source a zdálo se, že růžová budoucnost Linuxu klepe na dveře.

Softwarové patenty

Obecnou euforii ale brzy zchladila první ledová sprcha v podobě softwarových patentů. Vedení města se samozřejmě zaleklo problémů, které by se mohly objevit v budoucnu. Vidina hromadných žalob vlastníků patentů byla děsivá. Proto se radnice rozhodla zatím projekt pozastavit, než dojde k vyjasnění situace.

Projekt stál a debatovalo se nad tím, co dál a co se může v budoucnu stát. Po dvou měsících se Mnichov rozhodl, že bude ignorovat softwarové patenty. Jednak nebylo jisté, že nějaké nebezpečí nastane, jednak bylo rozhodnuto, že to riziko za to prostě stojí.

Po dvou letech …

Na konci roku 2004 se stále ještě o Mnichovu hodně mluvilo. Několik světových vlád včetně Japonska a Austrálie se nechalo slyšet, že uvažují o podobném kroku. V tu chvíli už uběhly dva roky od začátku kauzy.

Bohužel, do přelomu roku 2004 a 2005 proběhl jediný krůček, a to ještě ne úplný: na 70 procentech počítačů běžel místo Internet Exploreru prohlížeč Mozilla Firefox.

Po třech letech …

Je to neuvěřitelné, ale od původního rozhodnutí o upgrade software už uběhly téměř tři roky a zatím se toho moc nestalo. Z původního nadšení celého světa už zbyly jen otazníky a z vidiny rychlé změny jen velmi pomalý postup neznámo kam.

CS24_early

Poslední zprávou, která se kolem Mnichova objevila, bylo nedávné oznámení o dalším zpomalení akce. Mnichovská radnice se rozhodla, že nejprve nechá uživatele migrovat z kancelářského balíku MS Office na OpenOffice.org. Prý by se tím měl zmírnit přechodový šok. Zároveň to ale znamená další zdržení a odsunutí všech termínů.

Otázkou zůstává, jak dlouho to ještě bude trvat. Pokud vše půjde stále stejným tempem, můžeme za dva roky čekat oznámení o výměně kancelářských balíků. Přesto byl oznámen termín dokončení, který je plánován na rok 2006. Pokud se podaří dokončit přechod s heslem „pozdě, ale přece”, mohl by se Mnichov stát skutečnou Mekkou lidí prosazujících Linux. Jen se bojím, aby nám nezbyl jen Mnichov pro pláč. Zatím nezbývá než čekat.

Dokončí Mnichov plánovanou změnu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.