Hlavní navigace

Monaco: What's Yours Is Mine: prima zlodějská partička

28. 2. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Monaco perexová obrázek
Ve hře Monaco: What's Yours Is Mine se vžijete do jednoho z osmi zlodějíčků a vydáte se vykrást přísně střežený komplex. Protože to není úkol vůbec snadný, můžete se o to pokusit až se třemi přáteli. Monaco je sice nenápadná, ale velmi zábavná hra. Možná se dokonce jedná o nejlepší kooperativní hru posledních let.

Znáte ty filmy, kde se banda zlodějíčků snaží dostat do velmi přísně střeženého objektu a vždy se během jejich promyšlené akce něco lehce pokazí? Ve hře Monaco: What's Yours Is Mine zažijete obdobný pocit napětí. Budete fandit „záporňákům“ a radovat se z každé uloupené zlaté cihly. Navíc si naživo zkusíte, jaké to je spolupracovat s lidmi rozdílných povah i schopností. Monaco je totiž jedna z nejlepších kooperativních her posledních let.

Úkol zní jasně – dostat se do přísně střeženého objektu a nahrabat si co nejvíc. Cestu vám ale budou klasicky ztěžovat bystré stráže, civilisté, domácí kočky a bezpečnostní zařízení. Naštěstí nehrajete za žádné matláky, kteří leda tak vykrádali auta na předměstí. Vtělíte se do jednoho z osmi specialistů a pokud budete chtít, přivoláte si na pomoc další tři kamarády.

Monaco: What's Yours Is Mine - obrázky ze hry.

Nadané charaktery

Každý z charakterů má jisté nadání. Hacker rychleji obchází bezpečnostní zařízení. Sběrači zas pomůže krást jeho věrný zvířecí parťák. Pokud ale chcete, můžete schopnosti postav jednoduše ignorovat. Postup ulehčí, ale všechny nástrahy jdou překonat taktizováním a pořádnou dávku rozvahy při plížení v uličkách.

Monaco jde hrát mnoha způsoby. Každý si najde ten svůj. Někomu může vyhovovat infiltrace základny v přestrojení strážného. Jiný se zas bude pohybovat v temném stínu. Samozřejme je i možnost nasadit rambošátek a brokovnicí vystřílet vše, co se pohne. Ani jedna z možností není špatná. Prachy vždy těší stejně, i když jsou sem tam umatlané krví.

Monaco: What's Yours Is Mine - obrázky ze hry.

Kooperace s přáteli

Podstatnou složkou hry je kooperace s přáteli. Všechny mise můžete sice odehrát sami, ale ochudíte se o nejzářivější klenot v herním systému. Už jen to napětí, aby někdo z vašich druhů nezpanikařil a nevzal to skrz laser spouštějící poplach, je k nezaplacení. Taktika se mění každou minutu. Problém ovšem nastává při připojení do hry. Monaco, i přes jeho nesporné kvality, nehraje tolik lidí a než se vaše zlodějská parta stane kompletní, vyčkáte v briefingu mise i několik dlouhých minut.

Jelikož hra vyšla před nějakou dobou. Vylepšili ji autoři zajímavými módy. Můžete si tak zahrát podle klasických pravidel nebo třeba stráže vyměnit za zombie. Se spoluhráči navíc nemusíte hrát jen kooperativně. Multiplayer nabízí mnohem víc módů. K dispozici je též i několik desítek map. Ty nejsou nijak dlouhé, ale i po několikáté zábavné. Podmínky se prostě díky vašim živým spoluhráčům neustále mění a když chcete, lze prostě jednoduše vyměnit postavu a zkusit využívat jiné speciální schopnosti.

Monaco: What's Yours Is Mine - obrázky ze hry.

Retro grafika a adrenalinový soundtrack

Grafická stránka Monaca je velmi sympatická. Vsází sice na retro pixelovou grafiku, dává jí však jistý neonový nádech. I přes „archaické“ zpracování hra nevypadá staře ani trapně. Jen díky pixelům není dění na scéně tak přehledné. To je cítit obzvláště ve chvíli, kdy začne pořádná mela plná doprovodných efektů. Některé postavy jsou navíc barevné podobně jako pozadí a mohou se v temných stínech trochu ztrácet.

Po zvukové stránce je hra svěží. Soundtrack má super rytmus a během bitevní vřavy vám podobně jako v Hotline Miami pumpuje adrenalin do žil. Každá akce je navíc doprovázena zvukem. To, že byste si tak nevšimli sebrání nějakého předmětu, moc nehrozí. Také nastávají chvíle, kdy by se dala atmosféra opravdu krájet. Když třeba zazvoní ve strážnici telefon, vše se utiší a vy nevnímáte nic jiného než odporně cvrčivý zvuk. Čekání, až se stráž probudí a půjde hovor zvednout, je velmi nepříjemná a navíc lehce zhatí váš do detailů promyšlený plán cesty. 

Monaco: What's Yours Is Mine - obrázky ze hry.

Trochu nepovedené je ovládání herního avatara. Budete kombinovat myš a klávesnici. To ale není zas tolik pohodlné, daleko víc si Monako užijete pomocí gamepadu s analogovými páčkami. Základní rozložení akčních tlačítek pro osobní počítače je opravdu neintuitivní a občas jsem omylem spustil schopnost, kterou jsem nechtěl.

CS24_early

Závěr a konečné hodnocení

Monaco: What's Yours Is Mine je skvělá kooperativní hra, která skutečně dokáže zabavit na několik hodin. Pokud máte po ruce parťáky, je její potenciál opravdu obrovský. Bohužel, herní komunita Monaca není tak rozrostlá, a tak na náhodné spoluhráče čekáte poměrně dlouho. Monaco si sice můžete projít i sami a budete se královsky bavit, ale kooperace je hlavním trumfem hry, který prostě nelze ignorovat.

Výhody

  • Audiovizuální stránka
  • Kooperativní multiplayer
  • Herní mechanismy
  • Zábavnost

Nevýhody

  • Dlouhé čekání na spoluhráče
  • Občas nepřehlednost
  • Ovládání na klávesnici a myši

Byl pro vás článek přínosný?