Hlavní navigace

Motorola najímá 300 vývojářů pro vývoj Androidu

6. 10. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Linuxová mobilní platforma Google Android má velký potenciál, ale její budoucnost závisí především na podpoře velkých firem a zájmu celého mobilního průmyslu. Z tohoto hlediska je proto velmi důležité oznámení Motoroly, která hodlá najmout 300 vývojářů jen na nový vývoj. Podporu oznámil i T-Mobile.

Motorola není ve světě linuxových telefonů žádným nováčkem a už léta patří k tahounům tohoto zatím malého segmentu. Jako jediný výrobce si s Linuxem jen nepohrává, ale systematicky jej instaluje do svých chytrých telefonů. O jednom z nich – Motorole A780 – jsme před časem přinesli podrobný článek.

Motorola dlouho a intenzivně využívala služeb linuxového systému Mobilinux společnosti MontaVista. Vývoji linuxového software se ve firmě věnoval speciální tým složený z padesáti vývojářů. Nyní se Motorola rozhodla významně investovat do vývoje Androidu a podstatně zvětšit tým jeho vývojářů až na 350 lidí.

Na webu MotorolaCareers se objevila řada pozic přímo spojených s touto mobilní platformou. Společnost hledá vývojáře samotného systému, ale i jednotlivých aplikací, testery, produktové manažery a další pozice. Zdá se, že to Motorola myslí opravdu vážně.

Je zřejmé, že se firma snaží chopit zcela nové a nadějné příležitosti na trhu a získat tak nový vítr do svých plachet, které jsou několik posledních let stále méně napnuté. Podle TopTechNews se Motorola odklání od Windows Mobile a vlastní linuxové platformy podstavené nad už zmíněným Mobilinuxem.

Potvrdil to i Michael Gartenberg, vicepresident pro mobilní strategii. Podle něj není platforma pro společnost nijak zásadní. Technologická platforma nebyla nikdy pro Motorolu tím důležitým. Podstatným byla naopak práce za platformou. Vytvořit zařízení a dostat je na trh ve vhodnou dobu, aby byla stále pro trh zajímavá.

Z toho plyne jediné: Motorola mění svou strategii a hodlá se intenzivně věnovat novému a progresivnímu operačnímu systému na úkor těch, které už si vyzkoušela dříve.

Ale Motorola není jediným důležitým hráčem, který se rozhodl Android podpořit. Také známá firma HTC už představila první přístroj používající Android a ani jeden z největších mobilních operátorů, T-Mobile, nezůstává pozadu a vidí v nové platformě zajímavou příležitost.

Je velmi pravděpodobné, že nezůstane jen u nich. Spekuluje se například o tom, že Android by mohl být správnou cestou pro skomírající Palm, jehož zisky klesají a táhnou sebou i firemní pověst. Palm navíc s Linuxem léta koketuje, ale jeho podivný management hotové výrobky ruší a vlastní systém stále odkládá.

Android má ale pro firmy jednu podstatnou výhodu: je otevřený, svobodný a především nezatížený licenčními poplatky. To jej zvýhodňuje proti tradičním mobilním systémům jako Symbian nebo Windows Mobile. To z něj dělá ideální záchranný kruh pro firmy jako Palm a Motorola.

root_podpora

Podpora velkých firem je přesně to, co nyní Android potřebuje. Jeho pověst bohužel utrpěla podivným přístupem samotného Google, což ochladilo dřívější nadšení, které zavládlo nejen mezi komunitou vývojářů, ale také u uživatelů mobilních telefonů.

Úspěchy firem zvučných jmen jako HTC, Motorola a T-Mobile a jejich silná podpora by mohly situaci zvrátit a ukázat ostatním výrobcům, že je Android použitelnou a především „prodatelnou“ alternativou k dnešním uzavřeným systémům. Snad se tedy brzy dočkáme dalších „snů“ nejen od HTC.

Těšíte se na telefony s Androidem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.