Hlavní navigace

Mozilla Firefox 1.5 CZ - rychlejší práce s webem

2. 12. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Mozilla Corporation ve spolupráci s projektem CZilla dnes zveřejnila českou verzi Mozilla Firefox 1.5 pro operační systémy MS Windows, Linux a Mac OS X. Firefox je rychlý a bezpečný webový prohlížeč, oblíbený u uživatelů i webových tvůrců. Za poslední rok se dočkal více než 100 milionů stažení a stal se druhým nejpoužívanějším prohlížečem v České republice i ve světě.

Praha, 2. prosince 2005

Firefox - logo

Mozilla Corporation ve spolupráci s projektem CZilla dnes zveřejnila českou verzi Mozilla Firefox 1.5 pro operační systémy MS Windows, Linux a Mac OS X. Firefox je rychlý a bezpečný webový prohlížeč, oblíbený u uživatelů i webových tvůrců. Za poslední rok se dočkal více než 100 milionů stažení a stal se druhým nejpoužívanějším prohlížečem v České republice i ve světě.

Hlavní novinky Firefoxu verze 1.5:

  • rychlejší zobrazování webových stránek díky nové verzi jádra Gecko 1.8
  • účinnější blokování vyskakovacích oken
  • rychlá tlačítka Zpět a Vpřed – návrat na předchozí stránku je nyní okamžitý
  • funkce Vymazání důvěrných dat nabízí snadnou cestu pro rychlé odstranění historie navštívených stránek, formulářů, zadaných hesel a cookies.
  • přepracovaný systém aktualizací umožňuje automatizované rozdílové aktualizace prohlížeče
  • možnost nahlásit chybné stránky, které ve Firefoxu nefungují správně
  • zlepšená přístupnost pro hendikepované uživatele zahrnující např. podporu pro čtečky obrazovky
  • vylepšená použitelnost celé aplikace zahrnující popisné chybové hlášky, přehlednější dialog nastavení prohlížeče nebo možnost měnit pořadí panelů
  • pokračující rozšiřování podpory webových technologií – formát SVGpro vektorovou grafiku, značka canvas, JavaScript 1.6, skriptování pomocí ECMAscript for XML (E4X) a mnoho vylepšení CSS

Podrobný přehled novinek…

Firefox ve verzi 1.0 získal řadu ocenění, např. Produkt roku 2004 od časopisů Softwarové noviny a PC World. Renomovaný americký magazín CNET zařadil Firefox mezi 10 nejlepších produktů desetiletí.

Spokojenost uživatelů s Firefoxem nejlépe dokládají slova Jiřího Hlavenky, známého českého novináře a autora řady odborných knih, který na stránkách Živě.cz napsal: „Na vzestupu Firefoxu je pozoruhodná jedna věc – ještě jsem nepotkal nikoho, kdo by si tento prohlížeč pořídil a vyjádřil nespokojenost, nečetl jsem jedinou recenzi, která by se neblížila nadšenému obdivu.“

Pro uživatele MS Internet Exploreru jsou připraveny webové stránky „Přejděte na Firefox“ (firefox.czilla­.cz), které jim pomohou se změnou prohlížeče. Podpora uživatelů je zajišťována prostřednictvím webového fóra (forum.czilla­.cz).

Instalační program Firefoxu (pro Windows 5 MB, pro Linux 8,1 MB a Mac OS X 9,4 MB) je pro uživatele i firmy zdarma ke stažení na adrese:

O projektu CZilla

Projekt CZilla se dlouhodobě zabývá lokalizací, propagací a podporou open-source projektu Mozilla.org v České republice. Uživatelům pravidelně přináší české verze populárního prohlížeče Mozilla Firefox, výkonného poštovního klienta Mozilla Thunderbird, editoru webových stránek Nvu a balíku internetových aplikací Mozilla Suite, včetně mnoha rozšíření pro tyto produkty. Pro další informace o CZille prosím navštivte:
http://www.czi­lla.cz/czilla/

root_podpora

O Mozilla Corporation

Mozilla Corporation se sídlem v Mountain View, Kalifornie, USA, je pověřena vývojem, distribucí a propagací webového prohlížeče Firefox a samostatného poštovního klienta Thunderbird. Společnost je plně podřízenou pobočkou Mozilla Foundation a svou činností přispívá k naplnění poslání projektu Mozilla.org – zachování inovace a možnosti výběru na Internetu. Pro další informace o Mozille prosím navštivte:
http://www.mo­zilla.com/

Kontakt: info@czilla.cz, http://www.czi­lla.cz

Byl pro vás článek přínosný?