Hlavní navigace

Nakrmte si pandu (8. 7. 2005)

8. 7. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Další příděl krmiva pro vaši pandu červenou (Firefox). Tentokrát se jedná o Lorem ipsum content generator, NukeAnything, Card games a Link Toolbar. Kdo jí tvaroh, vidí za roh.

Lorem ipsum content generator

Když tvoříte design webové stránky nebo libovolného dokumentu, často ještě nemáte k dispozici finální texty. Máte několik možností: buď si něco vymyslet, nebo použít už existující text. Ani jedno někdy nebývá úplně ideální. Proto vznikl text Lorem ipsum.

Jedná se obecně o naprosto nesmyslný text, který připomíná latinu a je vizuálně velmi podobný běžně psanému textu. Dodržuje průměrné rozložení znaků, délku slov a obsahuje spojky a předložky. Kromě vizuální stránky tedy přesně uvidíte, kde se budou odstavce lámat a jestli máte pro text dostatek místa.

Lorem ipsum generator

Pokud chcete mít vždy při ruce generátor podobného obsahu, můžete si jej nainstalovat právě ve formě tohoto rozšíření.

V menu Nástroje klepnete na správnou položku a otevře se vám nové okno. V něm vyberete typ textu a jeho rozsah. Pak už stačí jen klepnout na tlačítko Vytvořit a v textovém poli se objeví vygenerovaný text. Při jeho manipulaci vám může pomoci tlačítko pro zkopírování do schránky. Ale funguje samozřejmě i klasické unixové označení a vložení prostředním tlačítkem.

Lorem ipsum generátor je velmi užitečný nástroj. Posuďte sami: Není lepší místo textu

sgvbmagj jsfgkdfgccbj jaskgjasgk kasfgjlramt sfgjafg ajglrtlqr gfkjblmalgmekgr 

použít úhledné

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut. 

NukeAnything

Webové stránky jsou obvykle určeny pro prohlížení na obrazovce počítače. Pokud autor nevytvoří speciální verzi pro tisk, může se stát, že bude stránka po přenesení na papír vypadat podivně, připadně bude obsahovat zbytečné prvky, které nás nezajímají.

NukeAnything

Existuje ale jednoduché řešení. Název rozšíření hovoří za vše. Dal by se přeložit jako: Odstřel cokoliv. Po instalaci se v kontextovém menu všech prvků (pravým myšítkem) objeví položka Odstranit tento prvek. Po klepnutí na ni jednoduše objekt zmizí. Můžete zmizíkovat obrázky, odkazy, tlačítka, textové boxíky, celé části stránky (například označené tagem div) a cokoliv vás napadne. Stačí jen správně mířit. Pak, až se vám bude stránka líbit, si ji můžete vytisknout.

Takto provedená úprava stránky je ale pouze dočasná a po novém načtení se všechny objekty normálně objeví.

Card games

Už jsme si několik her představili a tady je další. No, v tomto případě se jedná spíš o celou sbírku karetních her. Opět rozšíření spustíme v menu Nástroje pomocí položky Karty. V malém okně se objeví hrací plocha s menu. V něm můžete zvolit typ hry, obtížnost, případně zvolit, zda si přejete menší, nebo větší karty. Také máte možnost vypnout animace.

Her je ve sbírce skutečně požehnaně: Bludiště, Canfield, Cikán, Dvojitý Solitaire, Esa navrch, FreeCell, Golf, Klondike Solitaire, Mod 3, Montana, Pavouk, Prosťáček Simon, Pyramida, Regiment, Rozvod, Ruský Solitaire, Sanibel, Tři vrcholy, Vdova, Vosa, Vějíř, Věže, Whitehead a Yukon.

Card games

Přiznám se bez mučení, že znám ze všech těchto her asi tak čtyři. Ale výběr se vždycky hodí. Hraje se klasicky pomocí přetahování myší. Pozor, ať vás nevidí šéf!

Link Toolbar

Firefox má velmi dobře zvládnutý pohyb po webové stránce. Můžeme použít vyhledávání, pohyb po odkazech a další funkce. Bohužel chybí možnost pohybu po serveru nebo portálu. Pomůže vám ale Link Toolbar.

CS24_early

Po nainstalování se ve status baru vpravo dole objeví sada sedmi ikon. Rozšíření se snaží rozpoznat vazby mezi stránkami a nabídne funkce: Na úvod webové stránky, Nahoru o úroveň webové stránky, První stránka v pořadí, Předchozí stránka v pořadí, Další stránka v pořadí, Poslední stránka v pořadí a Ostatní související stránky. Pojmenování je trochu zvláštní, protože jsme zvyklí pojmenovávat stránkou skutečně jednotlivou stránku. Zde je tím ovšem myšlen celý web/server/portál.

Link toolbar

Tlačítka pak umožňují jednoduché skoky po struktuře celého serveru. Jedním klikem se přesunete na titulní stranu, skočíte o úroveň nahoru a podobně. Velmi užitečné pro rychlý pohyb po velkých portálech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.