Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Nápady a myšlenky pro Ubuntu 8.04 Hardy Heron od RB - Mam pocit, ze sa to bude stale viac...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 11. 2007 9:05

    RB (neregistrovaný)
    Mam pocit, ze sa to bude stale viac a viac podobat windowsu, akurat s linuxovym jadrom.
  • 2. 11. 2007 10:03

    tondalevhart (neregistrovaný)
    to je fakt - ale má to dvě pozitiva - přechod není drastickej a pokud to lidi hned nevyhoděj z compu, tak je tu možnost, že přijdou časem na to, k čemu všemu se to dá použít (krom klikání). Oproti widlím to má obrovské možnosti.
    no a když se dostanou až sem, tak si pak ty widle můžou zvirtualizovat a pokud bude Samba jak má bejt, tak si na virtuálu natáhnou tiskárnu a můžou si jet to svoje účto a faktury bez problémů v bezvirovým prostředí a na stabilním systému, kterej se dá bezpečně síťovat a chránit a jehož celá záloha je kopií celého virtuálního disku..:-) No a zbytek (korespondence, brouzdání, tabulky, texty, video, hudba a prostě aplikace, co chcete používat) máte v Lin a svatej pokoj.
    proč to říkám: nejsem žádnej IT maestro, je mi 54 a moje anglina je tak akorát něco pracně přelouskat; přesto jsem se doboxoval ke správě dvou serverů a virtualizaci a Perlu a Pythonu a to za běžného provozu člověka pracujícího v jedné firmě a jinou firmu spravujícího a používajícího účetnictví, takže čas nemajícího. A protože přechod na Lin nebyl pro mne zpočátku žádná slast (první RedHat 6.0), i tak jsem vytrval a dnes jsem rád, že jsem to martýrium vydržel. Proto fandím distrům, jako je UBUNTU, protože ne všichni budou asi tak tvrdohlaví jako já a tohle dost příbuzný prostředí je hned napoprvé neodradí od pokusů to používat - né každej má prostředky na placenou podporu a tak to vzdaj.
    Jen je mi trochu záhadou, proč si firma nebo komunita nedá tu práci a neudělá to mizerný účto nativně do linuxu, vždyť tohle je jeden z těch důvodů, proč lidi na linux ve firmách nepřejdou (myslím jeden z hlavních důvodů). SW602 už pustila i SQL server(komerční) a svou SUITE Office, teď tam žijou snad jen z XML a tohle by mohla bejt injekce jak pro byznys, tak pro vývojáře. A co ty ostatní? No jo, maj drahý licence na development ve widlích... Někdo už tady psal, že ty programátorský možnosti jsou na těhle systémech nesrovnatelný.
  • 2. 11. 2007 15:42

    Pavel Stěhule
    Kdyby se vyplatilo psát účetnictví tak už jich jsou tady desítky. Problém není v technologii, ale v tom, že se to nikomu nevyplatí. Psát účetnictví jenom kvůli, aby se někomu zacpala ústa, je dost drahý špás. Na to aby mělo aspoň nějakou šanci uspět by muselo být, jako všechno kolem linuxu pro běžné uživatele, zdarma. Kdyby stálo stejně jako win verze, tak 90% podnikatelů si koupí win protože na nich můžou spouštět hry, nemusí se nic učit atd, atd. To, že mají další nutné náklady se zabezpečením win, je už vůbec nezajímá,neb počítačům vůbec nerozumí a nevědí v čem je problém. Česká firma se těžko může uživit na účetnictví pro linux. Je to lokální záležitost. Naše účetnictví nemůžeme distribuovat Američanům. Kromě samotného napsání musíte mít dobrou podporu, a to pro joudy typu umím zapnout počítač a spustit aplikaci. To, taky něco stojí. Uvolnění 602SQL nehraje žádnou roli. Dávno je tu Postgres nebo Firebird. Licenční náklady v develop. firmách jsou zanedbatelná položka. Majoritní jsou mzdy. Když zaplatím za portaci 120 tisíc, což jsou opravdu slabé dva člověko měsíce, tak musím mít zisk hrubý minimálně 200-250 tisíc. Účetnictví se prodává za 3-5 tisíc. To znamená, že se musí prodat minimálně 50 kusů. A pokud by se na tom měl uživit ještě obchodník, tak mnohem víc. Prostě to není byznys. Žádná komerční aplikace na Linuxu se nijak zvlášť neprosadila.

    Toto téma je pasé. Do 3 let bude většina stávajících účetnictví přepsaná do .NETu a do té doby bude .NET aplikace bezproblémově provozovat i na Linuxu.
  • 3. 11. 2007 5:27

    anonymní
    v podstate souhlas az na:

    >>> Žádná komerční aplikace na Linuxu se nijak zvlášť neprosadila.

    A co treba Oracle, Weblogic, WebSphere, Rational a dalsi veci od IBM, IntelliJ IDEA...
    Holt svet se globalizuje... K cene ceskeho ucetnictvi je nutne pripocitat cenu za licenci Windows a neni problem to provozovat ve VMWare na cemkoliv.

    Dneska se hlavne vyviji serverove aplikace, na desktopu Linux pouzivaji hlavne vyvojari, protoze tak maji pri vyvoji podobne prostredi jako na produkcnim serveru. Jestli je OS zadarmo anebo za +-5000Kc je u vzhledem k nakladum na vyvoj uplne jedno. Vsichni vyvojari jsou vybiravi a ti zkuseni jsou starsi, drazsi a zaroven take pohodlni, takze casem odrostou z distribuci jako Gentoo a maji radi veci jako Ubuntu nebo vychytavky v Mac OSX.

    Od toho se odviji i spektrum komercnich aplikaci pro Linux. Az Adobe naportuje svoje aplikace pro Linux, zacnou ho pouzivat grafici. Az bude OpenOffice bude 100% nahrada za MSOFFICE, zacnou ho pouzivat sekretarky. Az bude v Linuxu podpora pro nejmodernejsi PDA, mobily, 100% funkcni suspend/hibernace na notebooku, pripoji se k sekretarkam i manazeri a pro Apple s MacBooky skonci zlate casy :)

    Klicove jsou aplikace, ktere pouzivate a hodnotu ktere vytvari, OS je pouze prostredek.

    Osobne pouzivam Firefox, Operu, Thunderbird, veci napsane Jave, Skype, OpenOffice takze si muzu svobodne vybrat Linux, Windows, Mac OSX podle toho, ktery ze systemu me nejvice vyhovuje - podobne uzivatele linuxu voli svoji oblibenou distribuci. Na desktopu jsem spokojeny s Ubuntu 7.10. Na notebooku u me vede OS-X, prave diky perfektni hibernaci a podpore mobilnich zarizeni, podporou multimedii a zaroven neztratim silu nastroju, na ktere jsem zvyly z Unixu/Linux/GNU.
  • 3. 11. 2007 8:23

    Pavel Stěhule
    >>> Žádná komerční aplikace na Linuxu se nijak zvlášť neprosadila.

    >>>>> A co treba Oracle, Weblogic, WebSphere, Rational a dalsi veci od IBM, IntelliJ IDEA...
    >>>>> Holt svet se globalizuje... K cene ceskeho ucetnictvi je nutne pripocitat cenu za licenci Windows
    >>>>> a neni problem to provozovat ve VMWare na cemkoliv.

    To všechno běží na serveru. Instalují a používají to lidi, kteří většinou vědí, co dělají. Myslím si, že zlaté časy skončily. Volba o.s. měla větší význam dřív než dnes. Byly celkem nezanedbatelné rozdíly ve výkonu, funkčnosti, spolehlivosti. To se dneska, pro běžné aplikace, stírá. Volba o.s. už bude čistě subjektivní záležitost, otázka estetiky, příslušnosti do komunity. Jinak si nemyslím, že by starší vývojáři preferovali pohodlnější o.s. třeba Mac OSX nebo Ubuntu před Gentoo. Spíš naopak. Všichni jsou to starý medvědi, co mají vypilovanou distribuci, kterou pokud možnou nezmění do konce světa.
  • 2. 11. 2007 16:45

    Tomcat (neregistrovaný)
    Možná vás naštvu, ale to je prodejní záměr.
    75% zákazníků se nechce hrabat v konfigurácích / analyzovat kde je chyba atd... bohužel tito lidé nás živí, pokud jim nedáme to co chtějí, budou peníze dávat někomu jinému.

    Ideálně prodejním\nasaditelným OS je utopistický OS který by .....byl s vnitřkem a otevřeností Linuxu a stál by tolik kolik Linux, možnosti intuitivností GUI a základních aplikací jako Mac OS X a rozšířenosti a dostupnost aplikací pro normální uživatele jako u MS Win...
    Bohužel nic takového není, všechno má nějaké ale. Takže ikdyž pravověrným je z toho blivno nebo jsou z to podráždění, v komerčním segmentu trhu má distro, které bude vypadat jako nějaký proprietární OS , bude vněm spousta SW který není pod GPL , bude umět nesvobodné formáty šanci na úspěch větší než něco ala puritánská verze klonu Debianu.