Hlavní navigace

Navigace pro Android zdarma aneb to nejlepší na cesty

29. 3. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jaro nám nenápadně začalo a spolu s ním se kdesi v dálce už pomalu rýsuje i doba prvních dovolených a volna. No a co jiného by nemělo příznivci open source chybět mezi připravenými věcmi, nežli nějaké to mobilní navigační řešení předinstalované v jeho skvělém Android telefonu vybaveném modulem GPS?

V dnešní sbírce aplikací jsme se zaměřili výhradně na aplikace freewarové, takže tento údaj platí naprosto o všech.

Mapy Google

Naprostá freewarová navigační klasika, díky které můžete v oblastech s rozumným připojením nechat mapy papírové klidně doma. Titul podporuje funkce Navigace (sice beta, ale stále je to fungující hlasový navigační systém), dále Adresář míst (jde o hledání a hodnocení míst) no a do třetice je tu Latitude (zobrazuje na mapě vaše přátele).

Nároky na Android OS: 1.6+

Verze: 5.2.1
Velikost: 5,9 MB
Domovská stránka

Google Earth

Známé virtuální prohlížení zemského povrchu z PC má samozřejmě i svoji volně šiřitelnou Android OS variaci. Zde se nicméně rozhlížíte za pomoci gest, ani tady vám však nic nebrání v tom vyhledávat města (aplikace rozeznává hlas), místa a firemní subjekty. Jako viditelné vrstvy si lze nechat zapnout silnice, hranice, fotky a další.

Nároky na Android OS: 2.1+
Verze: 1.2.2
Velikost: 6,6 MB
Domovská stránka

Street View

A do třetice Google a jeho kapku kontroverzní rozšíření Map Google jménem Street Maps. Můžete se tak díky nim podívat na nějakou známou ulici a zvážit, jestli vůbec stojí za to navštívit ji v rámci dovolené osobně. Ovládání je velmi jednoduché: zkrátka vždy přetáhnete panáčka na žádané místo. 


Nároky na Android OS: 1.6+
Verze: 1.6.0.6
Velikost: 0,282 MB
Domovská stránka

GasBuddy

Aplikace GasBuddy pomáhá svému majiteli najít nejlacinější benzínovou pumpu v jeho okolí. Aplikace má ceny aktualizovány pouze pro USA a Kanadu, takže aplikace je bohužel k něčemu pouze těm osobám, které to na své dovolené vezmou přes USA nebo Kanadu.

Nároky na Android OS: 1.5+
Verze: 1.1.4
Velikost: 1,3 MB
Domovská stránka

Naver Maps

Program, který vznikl za účelem snadnějšího nalezení veřejných zastávek hromadné dopravy. Při hledání lze využít Street View a Aerial View, také jde pochopitelně vyhledávat stanice a hledat k nim nejvhodnější cesty. 

Nároky na Android OS: 2.0+

Verze: 1.5.3
Velikost: 3,4 MB
Domovská stránka

NAVIGON Mobile Navigator Samsung

Balík pouze pro ty, kdo vlastní zařízení Samsung Galaxy Tab, respektive Galaxy S s Android OS aspoň 2.2. Jedná se o mapový software určený pro klasické navigování v tradičním stylu zatáčka-po-zatáčce. Nechybí zde ani hlasový výstup, náhledy ve 2D i 3D a potěší jistě i inteligentní hledání adres. Program toho však podporuje ještě mnohem více – Reality View Pro, NAVIGON MyRoutes, Google Local Search a další funkce. Jelikož jsou v ceně standardně mapy Austrálie a Nového Zélandu, opět podobný produkt ocení spíše ti, kteří se tam v nejbližší době chystají.

Nároky na Android OS: 1.5+
Verze: 3.5.4
Velikost: 9,2 MB
Domovská stránka

RAC Traffic

Jestliže plánujete ve svém volnu automobilem cestu po Anglii, pak si určitě do sbírky software přijde i aplikaci RAC Traffic. Ta obsahuje informace o celé Británii, Centrálním Londýně, Anglii, Skotsku, Severním Irsku a Walesu. Aplikace je užitečná zejména tím, že ukazuje v realtime případné problémy na cestě. Informace o hlavních autostrádách jsou aktualizovány doslova každou minutou. 

Nároky na Android OS: 1.5+
Verze: 2.5.4
Velikost: 0,232 MB
Domovská stránka

SMS Jizdenka

A něco pro ctitele místních luhů a hájů: aplikace, díky které můžete online nakoupit SMS Jízdenku pro Prahu nebo další česká a slovenská města. Utilitka vás mimochodem upozorní i na již končící platnost.


Nároky na Android OS:1.5+
Verze: 2.2.1.1
Velikost: 0,095 MB
Domovská stránka

GPS Status

A něco pro zkušené navigační drsňáky, kteří nepotřebují turn-by-turn hlasový projev ani šipky na digitální mapě, ale stačí jim jako po námořnicku jenom kompas, severní šířka a východní délka.

Nároky na Android OS: 1.5+
Verze: 3.7
Velikost: 0,415
Domovská stránka

CS24_early

MapQuest

Výborná celosvětová alternativa ke Google. MapQuest zvládá na výtečnou všechny tradiční funkce, jak se na podobný program sluší a patří: navigaci (včetně mluvené), vyhledání cíle podle vaší řeči, hledání zajímavých míst typu pumpy, je tu také skvělé automatické přepočítání cesty poté, co minete tu původní. Lze měnit údaje pro chodce i auto a jsou tu také po 5 minutách aktualizované dopravní informace. MapQuest umí použít vaše mapy a zvládne levou zadní ještě desítky dalších praktických věcí – jinými slovy, umí toho dost na to, aby se stal vaším navigačním produktem číslo 1.

Nároky na Android OS: 1.6+
Verze: 1.0.1beta
Velikost: 1,6 MB
Domovská stránka

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Hájek vystudoval obor "Aplikace výpočetní techniky v ekonomice", živí se jako novinář a má rád Gentoo, Javu a Free Pascal.