Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Návod: jak jednoduše a rychle na IPv6? od ... - Aky je zmysel dhcp v ipv6? Podla configuraku...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 11. 2008 7:47

    ... (neregistrovaný)
    Aky je zmysel dhcp v ipv6? Podla configuraku (wide-dhcp6) je nemozne nastavit default gateway (na co zrejme uz ma fungovat len radvd) a taktiez asociacia s DUID namiesto mac mi pride dost obtiazna.
  • 12. 11. 2008 8:34

    Majklík (neregistrovaný)
    Smysl DHCPv6 je dvojí:
    a) pokud chci klientovi přidělit adresu jinak, než pomocí autokonfigurace (kdy si odvodí posledních 64 bitů dle MAC a první část z RA oznámení),
    b) DHCPv6 se často používá v režimu, kdy nepřiděluje IP adresy, ale předává jen informaci o DNS serverech, protože ty nejsou v RA výzvech směrovačů šířeny (v RAS výzvě je nastaven jen příznak, zda si má klient IPčko nastavit přes DHCPv6 nebo má jen z DHCPv6 si zjistit DNSko a spol). Respektive už existuje rozšíření pro RA, aby posílalo i DNS servery, ale ne všichni to používají a třeba i v případě linuxu je trošku problém se k tomu na klientu dostat, pokud nemáte moc nové jádro a sadu k tomu patřících utilit.

    Adresa defaultní brány se v DHCPv6 nepředává proto, že si ji klient dynamicky zjišťuje z RA výzev routerů a modifikuje za chodu dle aktuální situace (případně si adresu zjišťuje přes neighborhood discovery).