Hlavní navigace

Mint chystá novinky, NetBSD 8.0 záplatuje Spectre a Meltdown

22. 7. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

NetBSD 8.0 záplatuje Spectre/Meltdown a přidává USB 3.0, blíží se vydání očekávaného LMDE 3, žaloba Nintendo o 100 miliónů dolarů, Fedora 29 a TLS 1.3, Toshiba a Intel s QLC čipy.

NetBSD 8.0 záplatuje Spectre/Meltdown a přidává USB 3.0

Nová hlavní verze NetBSD je konečně tu a s ní i dostupné záplaty pro bezpečnostní chyby rodiny Spctre a Meltdown a dále počáteční podpora 10 let existujícího rozhraní USB 3.0. Další novinky zahrnují jaderné mixování zvuku, podporu protokolu NVMe s novým ovladačem, UEFI bootloader pro x86 a spoustu dalších věcí. Instalační obrazy jsou již k dispozici na FTP serverech.

Novinky v Linux Mint

Ve světě máty se pomalu blíží vydání LMDE 3, tedy Linux Mint Debian Edition 3. na toto vydání dlouho čekají všichni, kteří rádi Mint, ale neradi jeho Ubuntu podhoubí. LMDE 3 nabídne dva instalátory: vedle standardního Live také Calamares z aplikačního menu. Calamares je tvůrcem Mintu označován za lepší z hlediska schémat rozdělení diskových oddílů či lepší podpory LUKS full-disk encryption. Oba ale podporují BIOS i EFI. LMDE 3 je aktuálně v beta stádiu, vydání ostré verze je očekáváno koncem tohoto měsíce.

Druhou věcí, která se blíží k ostrému vydání, je desktopové prostředí Cinnamon 4.0. Pracuje se například na podpoře VSync (konrétně nastavení CLUTTER_VBLANK, které v Cinnamonu určuje Sync/VBlank). Clem dodává, že ač vertikální synchronizace zamezuje tečení obrazu, má samozřejmě i svůj dopad na výkon, viditelný napříklád při přetahování okna myší (při pohybu doleva/doprava je vidět určité zpoždění okna za pohybem myši). Vyřazení VSync tento problém eliminuje, objeví se ale tečení obrazu.

Toho se lze v Cinnamonu zbavit na GPU Nvidia použitím volby „Force Composition Pipeline“ – o synchronizaci vykreslování snímků s obnovovací frekvencí monitoru se pak postará sama grafická karta. O AMD či variantě ovladače u Nvidie se Clem nezmiňuje, takže jen obecně dodejme, že problém s tečením obrazu řeší technologie AMD FreeSync (VESA Adaptive Sync) a Nvidia G-Sync na hardwarově-firmwarové úrovni. Je ale potřeba podpora v monitoru.

Nintendo žaluje provozovatele stránek s ROM obrazy, žádá až 100 miliónů dolarů

Provozovatel LoveROMS.com a LoveRETRO.co mají velký problém. Nintendo podalo žalobu za porušování copyrightu a domáhá se velmi vysokého odškodnění, přičemž žaloba je dobře podložena. Označuje je mimo jiné za největší online zdroj pirátských her.

Na uvedených webech jsou poskytovány ROM obrazy řady her umožňující je hrát v emulátorech, další doprovodné prvky i věci, na které má Nintendo ochrannou známku (loga apod.). Oba weby podle všeho provozuje jistý Jacob Mathias se svou arizonskou společností Mathias Designs LLC.

Zatímco některé jiné stránky s ROM mohou být brány jako nadšenecká záležitost, obě uvedené stránky jsou dle Nintenda jiné, vidí v nich profesionální operaci s cílem zisku.

CS24_early

Nintendo žádá odškodnění ve výši 150 tisíc dolarů za každou hru a milióny dolarů za porušení ochranné známky. S ohledem na počet 140 her a 40 porušení trademarku na obou webech je teoretické maximum 100 miliónů dolarů.

Celý dokument je k dispozici na TorrentFreaku.

Krátce

  • TLS 1.3 se objeví ve Fedoře 29 za pomoci GnuTLS.
  • Toshiba oznámila úspěšnou výrobu prototypů NAND flash pamětí typu QLC s 96 vrstvami v jednom čipu. Pomineme-li nižší životnosti, čipy tohoto typu příští rok (na kdy Toshiba plánuje sériovou výrobu) zase o něco sníží cenu SSD. Kapacitně jeden čip od Toshiby (ve spolupráci s WD) dosahuje na 1,33 Tbit, což při vrstvení 16 čipů v jednom pouzdře dává kapacitu 2,66 TB. Prototyp této generace vrstvení a zapouzdření bude k vidění na 2018 Flash Memory Summit v kalifornské Santa Claře začátkem srpna.
  • K životnosti QLC čipů lze doplnit toliko, že Intel ve stejné době oznámil na Twitteru použití vrstvených QLC čipů v řadě SSD pro datová centra (podrobnosti opět až na 2018 Flash Memory Summit).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.