Hlavní navigace

Nenávist, zloba a závist...

10. 9. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

... je všude kolem nás. Mrzí mě ale, že se vkrádá i do linuxové komunity. Časy se zkrátka mění a tak si musíme zvyknout, že vám za upřímně míněnou snahu někdo občas plivne do tváře.

Jak jinak si vysvětlit včerejší článek na Junyksu, který napadá naší redakci za to, že mirror Roota je umístěn na CD Debianu, které vydala Česká nadace pro podporu free softwaru (CzFSF) ve spolupráci se společností Computer Press?

Vše začalo před několika týdny, možná už měsíci, kdy se na nás obrátil zástupce CzFSF s prosbou, zda by bylo možné vygenerovat offline verzi článků z Roota pro připravovaná CD. Aniž bych tušil něco zlého, nabídku jsem uvítal. Myslím si, že naše články mohou leckomu pomoci a tak se nebráním jejich šíření bez dalších podmínek, ačkoliv podle autorského zákona by bylo možné požadovat dle autorského zákona finanční odměnu za použití díla.
K tomu však nemáme nejmenší důvod. Články vycházející na Rootovi lze považovat za jakousi splátku dluhu. Všichni přeci máme Linux a mnoho dalších programů zdarma a tak nám připadá docela fair pomoci, když člověk může.
Samozřejmě musím, abych nevypadal jako Matka Tereza, konstatovat, že provoz serveru něco stojí a zejména nároky na čas autorů jsou obrovské. Proto se na Rootovi vyskytuje jak reciproční, tak případně i placená reklama. Tolik tedy ke statutu serveru.

Po delší době jsem na poskytnuté články dočista zapomněl, ale teď se nám vše vrátilo jako velká facka. Robert Hanzlík, šéfredaktor Junyksu se totiž domnívá, že CzFSF prosazuje server Root před všemi ostatními. Dejme tomu, potud jde o jeho názor, na který má nezadatelné právo. Nepřipadá mi ovšem příliš korektní, pojmenovat celou věc slovem podvod. A už vůbec se mi nelíbí narážky typu „pokud prosazovat, tak nekomerční server“, neboť to zavání podsouváním, že k umístění mirroru na CD došlo díky něčemu nehezkému, jako například uplácením a podobně.
Robert považuje za jediný správný postup při tvorbě takového CD nabídnout všem(!) serverům stejné podmínky. Pominu-li nesmyslnost takové formulace (serverů píšících o Linuxu je opravdu mnoho i v ČR, není to jenom Root, Junyks, Penguin a Linuxové Noviny), nemohu přesto s tímto návrhem souhlasit. Domnívám se, že tvůrce jakéhokoliv CD má zcela ve svých rukách to, co na CD umístí a pokud se domnívá, že něco by tam být mělo a něco ne, je to čistě jeho věc a volba. Je velice smutné, že je toto základní právo přebíjeno jakousi nátlakovou formou „všechno nebo nic“.

Korunu všemu Robert nasadil konstatováním, že se vystavujeme možnosti žaloby pro nekalou konkurenci, neboť jsme měli trvat na stejných podmínkách pro všechny. Nezlobte se na mě, ale to je demagogie nejhrubšího zrna. Přeci nejsem já zodpovědný za to, co provede s mým dílem třetí osoba, které jsem ho poskytl. Bude snad Procter&Gamble trvat na tom, aby v obchodech vedle jejich výrobků byly zákazníkům k dispozici i produkty Henkel? Takhle to možná funguje v socialismu :(

Nevím, co vedlo Roberta k napsání zmíněného článku. Snad uražená ješitnost, snad má jiný důvod, ale ať tak či onak, mrzí nás to. Podobné nesmyslné útoky mají za cíl jediné: znechucují a berou chuť pokračovat v práci, která kromě dobrého pocitu nepřináší zainteresovaným téměř nic. A možná, že je to i jejich účelem. Ostrý konkurenční boj bez pravidel už je bohužel součástí našeho života a občas se zkrátka ostré lokty objeví tam, kde by je člověk nečekal…

P.S. Server Underground se vystavil riziku žaloby za nekalou soutěž, když se objevil v programu ČT Zavináč. Netrval totiž podle dobře informovaných zdrojů na stejných podmínkách pro všechny servery píšící o počítačové bezpečnosti :)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku