Hlavní navigace

Netflix už nemá ani jeden server. Vše běží v cloudu

14. 2. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Videotéka v cloudu, trable iPhonu s unixovým časem, pokračování Bran Skeldalu nebo další soudní sport nesmrtelného pantentového troll SCO. Aneb co přinesl uplynulý týden, ale do zpráviček se nám nevešlo.

Software a hardware

Cloud neboli IaaS (infrastructure as a service) je budoucnost. I když možná už současnost. Internetová videotéka Netflix se pochlubila, že už neprovozuje ani jeden server. To zní až neuvěřitelně, když vezmeme v potaz, o jak velkou službu se jedná. Ve své špičce je zodpovědná dokonce skoro za 40 % globálního internetového toku. Netflix se na cloud zaměřoval od samého počátku, ale až v posledním roce se zbavil posledních zbytků vlastní infrastruktury. Společnost využívá služby Amazon Web Services. Hlavní výhodou cloudového řešení je samozřejmě flexibilita a škálovatelnost, protože využívání Netflixu se velmi liší podle denních hodin.

Legendární české RPG Brány Skeldalu asi netřeba představovat. Před dvěma roky autoři z Napoleon Games vydali port pro mobilní systémy a v současnosti pracují na třetím pokračování zvaném 7 mágů. Vydání hry na Steamu už bylo posvěceno prostřednictvím komunitního hodnocení Greenlight. Hra bude k dispozici už za měsíc v rámci předběžného přístupu za poměrně příjemnou cenu 9 dolarů. Bohužel zatím není v plánu verze pro Linux. Byla ale potvrzena podpora OS X, takže potenciální portace na Linux by snad neměla být složitá. Pokud byste si nový Skeldal na Linuxu rádi zahráli, určitě to autorům dejte vědět.

V operačním systému iOS byla objevena kuriózní chyba. Pokud uživatel nastaví datum na 1. ledna 1970 (známý začátek unixového času), zařízení už se po vypnutí nepodaří zapnout. Bricknutý iPhone či iPad nelze opravit ani obnovovacími funkcemi v iTunes. V takovém případě pomůže jen servis. Někteří uživatelé však hlásí, že po hodinách pokusů se jim zařízení přece jen opět nastartovalo. Ale raději to nezkoušejte. Problém se týká pouze modelů s iOS verze 8 a vyšší a 64bitovými procesory. Jedna z teorií tvrdí, že to není bug, ale feature pro ochranu cestovatelů časem, kterým by funkční iPhone v roce 1970 mohl způsobit nepříjemnosti.

Webové novinky

Populární server Stack Overflow, na kterém si vzájemně radí vývojáři, na blogu popisuje svůj vztah k reklamám a jejich blokování. Správce reklam Steve Feldman vysvětluje, že se snaží nekompromisně držet dvou principů – aby reklamy nebyly rušivé a aby byly relevantní. Server proto neakceptuje videa, zvětšovací reklamy a dokonce ani bannery ve formátu GIF. Relevance pak spočívá v tom, aby byl pro návštěvníky propagovaný produkt zajímavý a aby byl propagován vhodným způsobem. Programátory asi moc nezaujme reklama ve stylu jako na prací prášek. Měla by být výstižná nebo aspoň trochu chytrá. Sice je někdy obtížné klientům vysvětlit, proč to tak bude lepší, ale celkem se to daří.

Facebook to ve Francii nemá snadné. V tomto týdnu se sešly dvě zprávy, které mu podstatně zkomplikují fungování. Tamní komise pro informatiku a svobodu mu nařídila, že nesmí sledovat uživatele webu, kteří Facebook nepoužívají a tedy neodsouhlasili jeho podmínky. Facebook o nich totiž přesto sbírá informace pomocí prvků embedovaných na stránkách třetích stran. Služba má na nápravu tři měsíce. Další soud zase potvrdil, že podmínky Facebooku porušují francouzský spotřebitelský zákon, protože je podle nich obtížné rozhodnutí služby rozporovat u soudu. Uživatel podle nich totiž může podat žalobu pouze u soudu v Kalifornii.

Byznys a politika

Pokud se kolem Linuxu pohybujete už delší dobu, určitě vám něco říká název SCO. Tato firma se soudila s mnoha společnostmi, které měly s Linuxem co do činění. Několikrát byla zavřena, znovuotevřena, přejmenována apod. Už mnoho let ji nelze považovat za nic víc než patentového trolla. O SCO teď sice chvíli nebylo slyšet, ale věřte nebo ne, trolluje i v roce 2016. Tentokrát se střetla u amerického soudu s IBM. Ta měla porušit kontrakt s SCO tím, že Linux prezentovala jako alternativu k Unixu, který SCO prodávala (ano, někdy před patnácti lety). Soudce obvinění smetl ze stolu s tím, že pro něj neexistují žádné pádné důkazy.

Minulý týden jsme psali, že konglomerát Alphabet, jehož nejvýznamnější součástí je Google, byl nejhodnotnější společností světa. A teď se ukázalo, že výkonný ředitel Googlu je podle toho také odpovídajícím způsobem finančně ohodnocen. Za nastoupení na pozici prý Sundar Pichai loni na podzim obdržel bonus v podobě akcií v hodnotě přibližně 200 miliónů dolarů (necelých 5 miliard korun). Podle dostupných informací je tak nejlépe placeným ředitelem v USA, pravděpodobně i na světě. Ve srovnání se jměním zakladatelů Googlu je to však stále jen troška.

Ne všichni politici jsou proti šifrování a někteří to dávají hlasitě najevo. Američtí kongresmani Ted Lieu (demokrat) a Blake Farenthold (republikán) navrhli zákon Ensuring National Constitutional Rights of Your Private Telecommunications (ENCRYPT) Act. Předkladatelé tvrdí, že zákon mohou podpořit i příznivci zákazu šifrování. Neříká totiž nic o tom, zda je správný nebo ne. Pouze chce zamezit tomu, aby si šifrování mohly omezovat jednotlivé státy po svém. O takto důležité věci by se podle kongresmanů mělo rozhodovat na federální úrovni. A je pravděpodobné, že tam bude protlačení případného omezení šifrování obtížnější.

Zajímavosti

Máme nový rekord v rychlosti složení Rubikovy kostky. Robotovi Sub1 se to podařilo za méně než jednu sekundu, přesně za 0,887 sekundy. Video bylo zasláno k posouzení pro zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Jak je zřejmé, dnes už nepředstavuje výzvu ani tak inteligence robota jako spíš mechanická přesnost a rychlost.

Ve Spojených státech byla odstraněna další překážka pro rozvoj samořídících automobilů. Tamní úřad pro bezpečnost provozu na žádost Google rozhodoval o tom, zda umělá inteligence může být považována za řidiče. A rozhodl, že ano. Tato otázka je ale spíš filozofického rázu a odpověď nebude mít velký vliv v praxi. Než se samořídící automobily dostanou do běžného provozu, budou muset projít mnoha a mnoha praktickými testy.

root_podpora

Internet Archive nearchivuje pouze webové stránky, ale i různé další soubory či informace. Nově bylo otevřeno muzeum malwaru, kde aktuálně najdete 82 kousků ze sbírky Mikko Hypponena, nejčastěji z 80. a 90. let. Malware můžete stáhnout nebo nechat emulovat přímo v prohlížeči. Zachována ale byla jen jejich vizuální podoba, funkcionalita samozřejmě ne.

Severní Korea úspěšně vyslala na oběžnou dráhu satelit. Podle pozorování amerických orgánů to ale žádná sláva není, družice prý nijak nekomunikuje. Jižní Korea zase zjistila, že družice váží mnohem méně, než by měla a je otázkou, zda vůbec k něčemu je. Ozývají se hlasy, že Severní Korea spíš testuje své rakety, než že by skutečně měla nějaký zájem se satelity.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.