Hlavní navigace

Neverwinter Nights: dobrodružství Dungeons & Dragons

7. 8. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Neverwinter Nights je jedna z nejúspěšnějších RPG na Linuxu. Přispívá k tomu to, že celá hra je inspirována „stolní“ hrou Dungeons & Dragons. D&D je v Čechách známé spíše svou podobností s Dračím Doupětem, které je u nás již od roku 1990. Pokud DrD znáte, Letohradské noci vás pohltí.

Další obrázky ze hry naleznete v naší galerii.

Základní info

Neverwinter Nights bylo vytvořeno díky spolupráci Atari a Bioware a jedná se o 3D RPG (role-playing-game). Na hru NWN již vyšli dva datadisky a to: Shadows of Undertide a Hordes of the Underdark. Na hře je podepsaná fantazie hry Dungeons & Dragons a celá její filosofie, což je podle mého názoru velmi dobře.

Instalace

Pro instalaci této bezpochyby výborné hry na Linux si ale hru musíte koupit (potřebujete instalační soubory + CD klíč), pak máte několik možností jak hru nainstalovat návody na každou jednotlivou variantu najdete na oficiálním webu (platinová edice, zlatá edice, jen základ hry NWN atd..)

Cena hry se na našem trhu právě teď pohybuje mezi 200 – 250 korunami českými.

Dungeons & Dragons – D&D

Je stolní hra na hrdiny a považuje se za předchůdce všech dnešní RPG a MMORPG, jelikož v ní každý z hráčů hraje jednu postavu (doslova „role-playing-game“) v období kolem středověku, bojují s fantasy nestvůrami, sbírá bohatství, komunikuje s jinými postavami z vymyšleného světa a získává zkušenosti a tím i nové levely. Celé toto dějství určuje DM (Dungeon Master), který také hraje za „nehráčské“ postavy a je v podstatě „bohem“ hry. Jak je i v pravidlech uvedeno, s ním se hádat nemá, jeho slovo platí. Takže pravidla daná jsou, ale vše ostatní určují hráči a DM.

Dračí Doupě – DrD

Dračí doupě je jakási česká verze Dungeons & Dragons, jelikož D&D neexistuje oficiálně v českém jazyce, pouze v angličtině. Rozdíl je, mimo to že DM se jmenuje PJ (pán jeskyně), hlavně ve výběru ras a celkové vetší propracovanosti D&D.

Zlé hlasy dokonce říkají, že hra DrD je jen slabý odvar oproti D&D. Ale na to si udělejte svůj názor.

Postava

Stejně jako v D&D či DrD je i zde velmi důležité tvoření postavy. Je zde na výběr mnoho ras i povolání a dokonce i přesvědčení (Dobro,zlo,ne­utrální a další..). Také si zde můžete vybrat hlas, kterým bude vaše postava mluvit! To vše bude mít velkou odezvu během hraní.

NWN

Každé z vybraných povolání má několik specifikací a právě to je to, co mě hned ze začátku na NWN překvapilo, že i když hru dohrajete, tak se zde naskýtá možnost zahrát si NWN za někoho jiného a rozhodně to nebude to samé, bude to nové dobrodružství.

Magie

Magie, základ všech fantasy příběhů a her, zde bude probíhat stejným způsobem jako ve D&D, ale ve světě počítačových her, do té doby (2002) neznámým.

Kouzla která se budete učit, se budete učit dvěma způsoby, ze svitků/run, které najdete (ale musíte být dostatečně dobří v magii na naučení toho daného kouzla [LVL]), nebo na každém novém levelu budete mít na výběr nějaká další z nového levelu. Přičemž se ale můžete časem „doučit“ kouzla z daného (i staršího) levelu.

NWN

Používáním kouzel to bude teprve zajímavé. Jelikož můžete znát třeba 100 kouzel, ale 100 jich použít nemůžete. Na to bude určena speciální tabulka, kam budete přesouvat naučená kouzla ze spellbooku, za daný level jen omezený počet → poté budete moci používat jen teto omezený počet kouzel. Samozřejmě můžete ale později změnit vybraná kouzla. Např: na prvním levelu jsem uměl osm kouzel, tak jsem si vybral jen tři z nich na používání. Samotné použití kouzla je jednorázové, po použití si musíte odpočinout (RESTING, viz Obrázek) pro další použití. Takže jsem použil tři kouzla a pak jsem se musel spolehnout na starou dobrou dýku, protože jestliže jsou blízko nepřátelé, nemůžete odpočívat.

Magie v Neverwinter Nights má celkem slušné efekty, takže další důvod, proč nad kouzelníkem nezlomit hůl.

Hratelnost

Celé hraní hry vám usnadní možnost celkového ovládání myší, ale i možnost ovládání klávesami. Dalším zpříjemněním určitě je možnost zastavení hry. Stejně jako v D&D je i zde všechno prováděno na (zde) „neviditelná“ kola, proto je možné naplánovat si několik věci dopředu (jako vypít tři lektvary), poté jen spustit hru a vše se vykoná samo. Další z příjemných věcí je určitě teleportační kámen, který dostanete od vedoucí akademie. Pomocí něj je možné se kdykoliv vrátit zpět do akademie (i během boje). Pak samozřejmě i ovládání spolubojovníků, kteří mají sice vlastní hlavu (dokážou se bít sami), ale také poslouchají vaše rozkazy. Hratelnost je tedy vcelku svižná a přesto neomrzí.

Grafika

Co se týče grafiky, tak pokud hru budete hrát z větší vzdálenosti, tak vám to tak nepřijde. Ale jakmile využijete možnosti přiblížení, tak tu hrůzu uvidíte. Je pravda, že hra není zrovna nejnovější – je z roku 2002, ale i tak. Není to nic, s čím by se mohli vývojáři zrovna chlubit, jelikož v roce 2001 vyšla například úspěšná hra Gothic, které může NWN přinejmenším konkurovat.

Příběh

Co ale mění můj pohled na hru? Určitě příběh, který vás vtáhne a už vás nepustí. Jelikož máte jako hlavní úkol najít lék na jakousi nemoc, kterou nemají ani místní léčitelé či kněží sílu vyléčit.

NWN

Ale začíná to tak, že dokončíte akademii (akademie = tutoriál) ve svém oboru (za kouzelníka jsem měl jako poslední zkoušku zničit sochu pomocí kouzla) a poté jdete za vedoucí akademie, zrovna když vám blahopřeje k dokončení akademie, tak vás přepadnou čtyři neznámí vetřelci… Jak říkám: bleskový, chytlavý začátek. Po jejich zneškodnění máte za úkol najít důležité příšery a ochránit je před neznámými vetřelci. To, ale nestihnete. A tak jste vtahováni hlouběji a hlouběji do příběhu, nádhera.

Problémy

Bohužel, jako v každé hře, i zde se najdou určité nedostatky. Naštěstí ale toto bude nejkratší. Možná to byl můj jedinečný problém, ale ve hře se mi nikdy nepovedlo přepsat již existující save, takže jsem musel vždy mazat předchozí a vytvářet nový. Ale to je vše! Hudba výborná, hratelnost také…

Závěr

Neverwinter Nights je v celku výborným, možná i nejlepším, RPG na Linux. Disponuje výborným propracovaným světem díky inspiraci v Dungeons & Dragons a také nezapomenutelným příběhem, a vzhledem k tomu, že dnes stojí již jen 200 Kč, tak to opravdu stojí za to.

Plusy: hratelnost, inspirace v D&D, příběh, magie

CS24_early

Mínusy: grafika, ukládání hry, instalace

Další obrázky ze hry naleznete v naší galerii.

Stars 5 z 5

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku