Hlavní navigace

NIX.CZ vyměnil přepínače za Cisco Nexus 7700 s více 100GE porty

14. 5. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Peeringové sdružení NIX.CZ nasadilo nové výkonné přepínače řady Cisco Nexus 7700 do srdce své síťové infrastruktury. Jejich výhodou je především šestkrát vyšší hustota 100GE portů, které zjednoduší vnitřní topologii peeringového centra, ale umožní i připojení dalších členů rychlými linkami.

NIX.CZ přešel ze starších přepínačů Cisco Nexus 7000 na Nexus 7700. Šlo o plánovanou změnu, o které před časem mluvil ředitel sdružení Martin Semrád: Ve starší verzi máme pouze dva 100GE porty na jednu kartu, v nové se nám jich na kartu vejde dvanáct. Rozdíl je i ve spotřebě a my chceme být efektivnější, aby naše switche jen netopily.

Změna přepínačů umožní českým poskytovatelům služeb lepší připojení o rychlosti 100 gigabitů za sekundu a rychlejší vzájemné propojení. NIX.CZ tímto podporuje trend celosvětové adopce 100 Gb/s Ethernetu v prostředí ISP.

Řada Cisco Nexus 7700

To potvrzuje i Jan Elefant, obchodní ředitel Cisco: Podle studie Cisco VNI bude v roce 2018 tvořit 79 procent veškerého síťového provozu video. Většinou přitom půjde o vysoké rozlišení nebo o dokonce nastupující formát Ultra-HD/4K. To výrazně zvýší nároky na kapacitu síťové infrastruktury poskytovatelů i peeringových center jako je NIX.CZ. Aktuálním vylepšením své síťové infrastruktury a navýšením kapacity pro připojení rychlostí 100 Gb/s se NIX.CZ na tento vývoj připravil.

Původní šasi Nexu 7000 mělo deset slotů, ale dva jsou automaticky využity na řídicí karty (Supervisor Unit) a zbývá tedy jen osm slotů na karty s přístupovými porty. Už teď bychom měli dvě dvouportové 100GE karty obsazené a kupovali bychom další. Navíc stále ještě připojujeme hodně 10GE portů a část z nich využijeme pro vlastní infrastrkuturu, vysvětlil nám Adam Golecký omezení původního řešení.

Současná topologie NIX.CZ

Růst kapacity připojení je pro naše členy a zákazníky velmi důležitý. Stále náročnější uživatelé totiž vyžadují lepší a lepší služby. Investice do vylepšení naší vnitřní infrastruktury jsou proto pro nás klíčové, říká Adam Golecký, technický ředitel NIX.CZ a dodává: Současně rostou i požadavky jednotlivých poskytovatelů služeb na kapacitu linky. Výrazné zvýšení počtu 100Gb/s portů, které budou moci naši zákazníci i členové využít, je krokem ke splnění těchto požadavků.

Velké množství 100GE portů najde podle Goleckého určitě uplatnění, už teď je použito šest z nich, probíhají jednání s dalšími společnostmi a jedna smlouva je už podepsaná. V tuto chvíli máme využitých šest 100GE portů – čtyři používá O2 kvůli hokeji, jeden Google a jeden Seznam, říká Golecký.

Vlastimil Pečínka oznamuje připojení Seznamu 100GE

Seznam.cz připojil 100GE linkou své nové datové centrum Kokura, podle grafů vytížení jednotlivých linek do ní zatím pouští jen zhruba 3 gigabity. Postupně se do nové přípojky ale bude přelévat více a více provozu.

UX DAy - tip 2

Seznam zatím 100GE příliš nevytěžuje

V každém z nových Nexů je osazena jedna karta s dvanácti 100GE porty. Zároveň plánujeme upgrade páteřního propoje z NIX 4 v CE Colo do obou centrálních Nexů za použití 100GE linek. V současné době vede do každého z nich osm 10GE linek. Pro tuto změnu bude do každého přepínače přidána ještě jedna karta s dvanácti porty.

Přepínače řady Cisco 7700 jsou postaveny na architektuře Cisco Unified Fabric a nabízejí nejvyšší počet 10, 40 a 100Gb/s Ethernet portů na trhu. Až osm slotů pro karty znamená při využití nových karet řady Cisco Nexus 7700 F3 s kapacitou až dvanáct 100Gb/s portů celkovou dostupnou kapacitu až 96 stogigabitových portů. Plně osazený přepínač řady Cisco Nexus 7700 s 18 sloty osazenými celkem 192 100Gb/s porty může nabídnout prostupnost až 38 Tb/s v duplexním režimu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.