Hlavní navigace

Nix ve Vanilla OS, Real-Time v Ubuntu

20. 2. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Linuxová distribuce Vanilla OS přidává podporu pro pokročilého správce balíčků Nix. Canonical oznámil dostupnost real-time jádra pro operační systém Ubuntu. K dispozici je poslední vydání prostředí KDE Plasma 5.

Vanilla OS přidává podporu pro Nix

Jedna z hlavních přidaných hodnot linuxové distribuce Vanilla OS je správce balíčků Apx, který umí instalovat software určený pro jiné distribuce jako například Arch Linux, Fedora nebo Ubuntu.

Vývojáři nyní přidali další zdroj balíčků tím, že přidali podporou pro pokročilého správce balíčků Nix. Právě jeho pokročilé funkce byly integrovány do Apx a uživatelům Vanilla OS tím byly zpřístupněny softwarové balíčky určené původně pro distribuci Nix OS.

Vanilla OS 22.10Vanilla OS 22.10

Real-Time jádro pro Ubuntu

Společnost Canonical oznámila dostupnost real-time jádra pro operační systém Ubuntu 22.04 LTS. Toto jádro je postaveno na linuxovém jádře s dlouhodobou podporou ve verzi 5.15 a je k dispozici pro architektury x86_64 a ARM.

Pro její používaní je potřeba vlastnit edici Ubuntu Pro, která byla nedávno vydána zdarma pro všeobecné použití. Primárně je určen pro letectví, automobilový průmysl, sektor obrany, internet věcí, robotiku, telekomunikace a veřejný sektor.

Ubuntu 22.04 LTS

Poslední vydání KDE Plasma 5

Jako valentýnský dárek pro uživatele prostředí KDE Plasma byla vydána verze 5.27. To by mělo být posledním vydáním KDE Plasma 5 a v červnu tohoto roku už bychom se mohli dočkat vydání první verze KDE Plasma 6.

Změny oproti předchozímu vydání 5.26 se týkají uvítací obrazovky, vylepšené podpory pro více monitorů, nastavení uživatelských omezení Flatpaku, aktualizace správce oken KWin a spousty vylepšení uživatelského rozhraní.

KDE Plasma 5.27KDE Plasma 5.27

Volla Phone X23

Německá firma Hallo Welt Systeme představila odolný telefon Volla Phone X23. Ten má displej s úhlopříčkou 6,1 palce a rozlišením 1570 × 720 pixelů, 5 000 mAh baterii, procesor Helio G99, 6GB, 128GB interní úložiště a podporu až 1TB microSD karty.

root_podpora

Při spuštění telefonu lze vybrat mezi operačním systémem Volla OS (postaveném na Android Open Source Project) nebo Ubuntu Touch. Předprodej probíhá do 19. března se slevou za 478 euro (11 350 Kč) a první kusy by měly být k dispozici během května.

Volla Phone X23Volla Phone X23

Nově vydáno

Vyšel SparkyLinux 6.6, nové vydání na Debianu postavené distribuce s několika desktopovými edicemi. Na Arch Linux postavená distribuce CachyOS, která se zaměřuje na optimalizaci výkonu a bezpečnosti vyšla ve verzi 230206. João Paulo Rechi Vita oznámil vydání Endless OS 5.0.0, na Debianu postavené distribuce s EOS Shell. Malá živá distribuce primárně určená pro záchranu poškozeného systému Plop Linux oznámila vydání verze 23.2.

Endless OS 5.0.0Endless OS 5.0.0

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.