Hlavní navigace

Nokia N810: Softwarová výbava

14. 4. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

V předchozím článku jsme probrali hardware N810, nyní se zaměříme na softwarové možnosti. Nokia zvolila operační systém postavený na Maemo Linuxu. Tím se otevřely dveře velkému množství oblíbených aplikací, které jsme zvyklí vídat na PC. O těch, které jsem měl možnost si vyzkoušet, bude dnešní díl seriálu.

Nejlepší asi bude začít jádrem. Na příkaz uname N810 odpoví:

Nokia-N810-50-2:~# uname -a
Linux Nokia-N810-50-2 2.6.21-omap1 #2 Fri Dec 7 11:17:13 EET 2007 armv6l unknown

To je standardní jádro; je možné si zkompilovat vlastní, ale o tom až v dalším díle! Grafické rozhraní Maemo se mi zdá velmi příjemné, takže jsem odolal pokušení nainstalovat místo něj KDE, které jinak normálně používám na desktopu. Spolu s KDE je možné nainstalovat i Koffice, což je možná pro někoho velké plus, mně ale na programování ve fortranu stačí obyčejný textový editor. Základní obrazovka s mírnými úpravami vypadá takto:

N810 1

Samozřejmě na Maemo existuje množství různých témat, takže N810 může např. připomínat LCARS PADD ze Star Treku. No, proti gustu žádný dišputát.

Správa software

Maemo Linux je odvozený od Debianu a používá jeho systém balíčků (architektura arm). Mezi základní výbavu N810 patří grafický správce software, který je poměrně praktický, nicméně jak narůstá množství nainstalovaného (a nainstalovatelného) software, tak ztrácí na svižnosti. Instalovat balíčky je možné disku a nebo je stáhnout z repository (česky asi z repositáře), kterých je velké množství a občas dá dost práce je najít. Poměrně obsáhlý seznam se nachází například na gronmayer.com/it/. Pro příznivce příkazové řádky je k dispozici tradiční apt-get.

Správa systému a klíčové aplikace

Grafický Control panel umožňuje ovládat všechny hlavní funkce tabletu včetně ovládání periférií

N810 2

Ovládání je rychlé a intuitivní, nicméně jako správný linuxák cítím, že bez příkazové řádky to prostě není ono. X Terminal je v základní výbavě, pro zásahy do systému je ovšem potřeba rootovský shell, což zajistí aplikace Becomeroot. Nyní je již pole volné a s pomocí mc nebo nano vám už nic nebrání rozebrat tučňáka na šroubečky. Osobně se mi hodně osvědčil pro hrátky s konfiguračními soubory přístup přes SSH, přece jen se na normální klávesnici píše o něco lépe. Je vhodné zmínit, že na N810 beží interpretor perlu a dá se nainstalovat i python, java a Tcl/Tk.

Základní sítové aplikace

Jak už název napovídá, internetový tablet by měl v první řadě sloužit k práci na síti. Tvůrci N810 si to zjevně vzali k srdci a udělali z ní plnohodnotného hráče na poli brouzdání. Předinstalovaný prohlížeč MicroB je upravená Mozilla s plnou podporou javascriptu, AJAXu a Flash. V acid3 testu dosáhl skóre 55/100, dá se ale očekávat že se novější verze prohlížeče polepší. V prohlížeči je možné bez omezení sledovat videa na Youtube (a to i ve fullscreen módu, který mi na linuxovém desktopu nikdy nefungoval), prohlížet Facebook, Gmail nebo Myspace a zatím jsem nenarazil na stránku, která by se chovala nějak divně.

Jako ICQ klient se mi osvědčil Pidgin a pro FTP přístup MaemoFTP. Pro volání přes internet je k dispozici Skype (verze 1.7.x) a Gizmo, které dokáže využívat i VGA kamerku. Ke vzdálenému přistupu je kromě již zmíněného SSH možné použít i VNC klient nebo rDesktop. Nepodařilo se mi zprovoznit X forwardování, což je ale možná jen tím, že jsem tomu nevěnoval příliš pozornosti.

N810 3

Grafické aplikace

Na první pohled je snaha editovat grafiku na přenosném zařízení s relativně malým displejem jako dost divný nápad, ve skutečnosti je to ale dost praktické kombo ve spojení s USB host – možnost stáhnout fotky z fotoaparátu, lehce je poupravit (hlavně velikost) a zveřejnit online se na cestách může hodit. Pomocí dcraw je dokonce možné editovat RAW soubory, to je ale bonus pro skutečně trpělivé uživatele, převod jednoho rawu z nikonu D70 (6 Mpix) trvá něco málo přes 3 minuty! Jednoduchý editor Mirage si poradí se základními operacemi s obrázky, na prohlížení je šikovný Quiver (ten lze využít i jinak, viz dále).

Práce se soubory

Původní správce souborů měl několik zásadních omezení – nebylo možné v něm procházet celý filesystém, ale jen vybrané adresáře, kopírování a přesouvání souborů bylo značně nepraktické, daleko lépe se mi pracuje s emelFM2, který připomíná Krusader. Velmi šikovný editor textu je SciTE, který umí i export do RTF, LaTeXu či PDF. Na PDF je k dispozici i PDF reader. Pro čtení e-booků je výborný FBReader. Jak jsem již zmínil, na N810 v základu neběží žádný kancelářský balík, je ovšem možné nainstalovat gnumeric, který ale zabírá poměrně hodně místa.

GPS

Pro práci s GPS má N810 předinstalovanou free verzi Wayfinder Navigator, která umožnuje stáhnout a prohlížet mapy větší části civilizovaného světa, hledat podle adresy a zobrazovat aktuální pozici. Po zakoupení licence dokáže i navigovat. Hodně populární je i Maemo Mapper, se kterým ale nemám žádné zkušenosti.

Multimédia

N810 má předinstalovaný přehrávač hudby i videa, nicméně zvláště na to druhé se vyplatí obětovat trochu místa a nainstalovat mplayer. Ten má navíc jednoduché GUI, které zobrazuje všechna dostupná videa. Přehrávač hudby se mi naopak zdá dost praktický, má GUI přizpůsobené dotykovému displeji.

Hry

Správný geek tráví 20 hodin svého dne hackováním a 3,5 hodiny spaním. Mezi tím není na škodu si trochu oddechnout. N810 má pěkný výběr graficky vyvedených her  – já jsem ozkoušel klon Tetris, šachy a sudoku. Pro náročnější pařany je tu například Quetoo, což je port Quake2 pro Maemo. Malý hint pro začátek? Střílí se fullscreenem. Doufám, že bude brzy portován i můj oblíbený Wolfenstein 3D!

Pokročilé sítové aplikace

Jak jsem už zmínil v minulém díle, kombinace přenosnosti, Linuxu a wifi přímo vybízí k pokročilým síťovým hrátkám. Všechny základní utility jsou k dispozici na gronmayer.com  – ping, traceroute, hping3, nmap, p0f, wireless-tools, tcpdump, dsniff, ettercap atd. Zprovoznil jsem i driftnet, ovšem pouze v adjunct modu (pouze ukládá obrázky na disk). V kombinaci s Quiver to ale není příliš velký handicap. Dost pozornosti bylo věnováno portování kismetu, já si ale zatím vystačil s aircrackem. Předtím, než se začnete vrtat v sousedově síti, je důležité vypnout automatické připojování (které bude jinak shazovat monitor mode) a nainstalovat nástroj resetwlan, který dokáže vrátit sítovou kartu do původního stavu. Také není od věci si změnit MAC adresu pomoci utility macchanger.

CS24_early

Co se mi zprovoznit nepodařilo

Zatím jsem bohužel nenašel port Wireshak, Gimp ani OpenOffice.org (stejně jako žádného jiného office balíku bez nutnosti instalovat celé KDE). Kromě těchto kritických aplikací mi chybí celá řada modulů do jádra (usbserial, fuse, sshfs), to ale vyřeší instalace vlastního jádra.

Koho tento dlouhý, ale zcela jistě neúplný přehled dostupného software neuspokojí, může si zkompilovat prakticky cokoliv pomocí cross-compilation toolchain. A o tom bude další díl našeho seriálu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku