Hlavní navigace

Nová aplikace pro aktualizaci firmwaru na Ubuntu, miniaturní linuxové Tuxedo Nano Pro

8. 11. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Tuxedo Computers
Canonical pracuje na nové aplikaci pro aktualizaci firmwaru na linuxové distribuci Ubuntu. Firma Tuxedo uvedla na trh linuxové mini PC Nano Pro. DragonFly BSD přidává podporu pro tvorbu oddílů v souborovém systému FAT.

Ubuntu pracuje na nové aplikaci pro aktualizaci firmwaru

Společnost Canonical v současné době pracuje na nové aplikaci pro aktualizaci firmwaru na linuxové distribuci Ubuntu. Tento nový nástroj s grafickým uživatelským rozhraním bude v souladu s linií Ubuntu napsaný ve Flutteru. Distribuován bude jako balíček ve formátu Snap a v podstatě poskytne front-end pro fwupd v grafickém stylu Ubuntu.

Firmware na UbuntuFirmware na Ubuntu

Tuxedo Nano Pro je miniaturní linuxové PC

Říká se, že velké věci přichází v malém balení, což u nového zařízení od německé firmy Tuxedo rozhodně platí. Její nový model osobního počítače Tuxedo Nano Pro o rozměrech 110×118×48 mm totiž disponuje docela překvapivým výkonem.

Na výběr je mezi čtyřjádrovým AMD Ryzen 3 4300U, šestijádrovým AMD Ryzen 5 4500U a osmijádrovým AMD Ryzen 7 4800U. Základní model je osazen 8 GB RAM s možností rozšíření až na 64 GB. Jeho cena startuje na 640 eur (16 tisíc Kč).

TUXEDO Nano ProTUXEDO Nano Pro

DragonFly BSD přidává podporu pro FAT

Operační systém DragonFly BSD nedávno přidal podporu pro práci se souborovým systémem FAT. Nyní je v tomto operačním systému možné vytvářet nové oddíly naformátované na souborový systém FAT. Tento systém je sice starý a začíná být i trochu zbytečný, v některých situacích je však vyžadován. Jeho výhodou totiž je, že ho dokáže přečíst téměř jakékoli zařízení.

UX DAy - tip 2

DragonFly BSD

Star Labs vydal Coreboot 7

Společnost Star Labs oznámila dostupnost nové verze svobodného firmwaru Coreboot 7 pro své linuxové notebooky. Coreboot 7 je nyní dostupný pro modely StarBook Mk V, Star LabTop Mk III a Star LabTop Mk IV. Oproti předchozí verzi nabízí možnost nastavit si maximální úroveň nabití baterie nebo výkon ventilátoru. Kromě toho vylepšuje možnost nastavení reproduktoru a mikrofonu a opravuje řadu chyb.

Coreboot ConfiguratorCoreboot Configurator

Nově vydáno

Barry Kauler oznámil vydání EasyOS 3.1, odlehčené linuxové distribuce, která využívá technologii kontejnerů pro spouštění aplikací. Na Ubuntu postavená plně svobodná distribuce Trisquel GNU/Linux vyšla ve verzi 9.0.1. K dispozici je antiX 21, lehká distribuce postavená na Debianu  11 „Bullseye“. Od Ubuntu odvozená distribuce s širokou nabídkou prostředí ExTiX oznámila vydání verzi 21.11.

ExTiX 21.11ExTiX 21.11

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.